Εκδήλωση για τα επιτεύγματα του σοσιαλισμού για τις γυναίκες

ΔΙΑΒΑΣΤΕ την ανακοίνωση,όπως έφτασε στο e-Volos.gr:

Εκδήλωση για τις κατακτήσεις των γυναικών στα σοσιαλιστικά κράτη αναφορικά με την υγεία, την παιδεία και την εργασία πραγματοποιήθηκε χθες στις 7:30 το απόγευμα στο δημαρχείο του Βόλου από την Τομεακή Επιτροπή Βόλου του ΚΚΕ. Την εκδήλωση άνοιξε το μέλος της Τομεακής Επιτροπής Ρίτσα Κωττή κάνοντας έναν μικρό χαιρετισμό, ενώ ακολούθησε θεατρικό δρώμενο με έξι γυναίκες οι οποίες αφηγούνταν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στη διαβίωση τους στο καπιταλισμό. Στόχος ήταν να διαφανεί η τεράστια διαφορά των δύο συστημάτων στους παραπάνω τομείς για τις γυναίκες, αφού στη συνέχεια προβλήθηκε βίντεο όπου περιγράφονταν η σημαντική θέση που κατείχε στην σοσιαλιστική κοινωνία η γυναίκα και οι ανέσεις που της παρέχονταν από την λαϊκή εξουσία.

Η περιγραφή όλων αυτών των κατακτήσεων θα ήταν μικρότερης σημασίας, εάν δεν υπήρχαν ελληνίδες που έζησαν στις δεκαετίες του 50, του 60 και του 70 στην Σοβιετική Ένωση και στις υπόλοιπες σοσιαλιστικές χώρες και που με τις μαρτυρίες τους περιέγραψαν εύγλωττα την κατάσταση που επικρατούσε εκεί.

Συγκεκριμένα στην εκδήλωση παρουσιάστηκαν μαρτυρίες από αγωνίστριες, οι οποίες αναγκάστηκαν, προκειμένου να γλιτώσουν τις ζωές τους μετά το πέρας του εμφυλίου, να βρουν καταφύγιο στις Λαϊκές Δημοκρατίες, αλλά και μαρτυρίες από γυναίκες που γεννήθηκαν εκεί και ήρθαν στα μέσα της δεκαετίας του 70 στην Ελλάδα, συναντώντας εντελώς διαφορετικές συνθήκες ζωής -προς το χειρότερο πάντα- αναφορικά με την υγεία, την παιδεία και την εργασία.

Η Αρετή Παπαδοπούλου μέσω του κειμένου που διαβάστηκε θυμήθηκε πως για τις εργάτριες που είχαν παιδιά πάντα υπήρχε μια θέση στους παιδικούς σταθμούς όπου λειτουργούσε εστιατόριο δωρεάν, με φαγητό προσαρμοσμένο στις απαιτήσεις των νηπίων. Παράλληλα όλοι οι εργάτες ήταν ειδικευμένοι μετά από ειδική εκπαίδευση που περνούσαν και τις σπουδές που έκαναν στις πολυάριθμες τεχνικές σχολές, σε αντίθεση με την Ελλάδα, καθώς όπως θυμήθηκε εδώ έμαθε ότι υπάρχουν ανειδίκευτοι εργάτες. Γενικότερα μέσω των μαρτυριών των γυναικών διαπιστώθηκε το γεγονός ότι στον καπιταλισμό εν έτει 2014 τέτοια ζητήματα που έχουν να κάνουν με τη ζωή των εργατριών παραμένουν άλυτα, ενώ στο σοσιαλισμό πριν 50 χρόνια υπήρχαν κατακτήσεις όπως μόνιμα γιατρός στο σχολείο, εστιατόρια με δωρεάν φαγητό στα εργοστάσια, ενώ η παροχή των φαρμάκων από τα σοβιετικά νοσοκομεία ήταν δωρεάν.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει