Εκκρεμούν οι επιδοτήσεις του Προγράμματος Βιολογικής Γεωργίας

Επισημαίνει με ερώτηση ο βουλευτής Μαγνησίας Ν.Δ. Χρήστος Μπουκώρος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ την ανακοίνωση, όπως έφτασε στο e-Volos.gr:

Τη μεγάλη καθυστέρηση στην καταβολή των αγροτικών επιδοτήσεων για τις βιολογικές καλλιέργειες τονίζει σε ερώτηση ο βουλευτής Μαγνησίας Ν.Δ. Χρήστος Μπουκώρος που κατέθεσε προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, επισημαίνοντας την κρισιμότητα της οικονομικής κατάστασης στην οποία έχει περιέλθει ο αγροτικός κόσμος.

Η ερώτηση του βουλευτή αναφέρει τα εξής: «Στο πλαίσιο της Δ΄ Προγραμματικής Περιόδου (2007-2013) και ειδικότερα στον ΑΞΟΝΑ 2 που αφορά το μέτρο 214 «Γεωργοπεριβαλλοντικές – ενισχύσεις» βρίσκεται σε εξέλιξη η Δράση 1.1 «Βιολογική Γεωργία» για την πενταετία 2012-2017, σύμφωνα με την υπ’ αριθμ.74/4119/13-01-2012 ΑΔΑ.

Το παρόν πρόγραμμα υλοποιείται με μεγάλη χρονική καθυστέρηση, έχοντας ως συνέπεια την καταβολή των επιδοτήσεων στους δικαιούχους παραγωγούς μόνο για το πρώτο έτος (2012) δράσης, ενώ ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη το τέταρτο έτος εφαρμογής του. Αυτή η αδικαιολόγητη καθυστέρηση προκαλεί τον έντονο προβληματισμό και τη δυσαρέσκεια των ενταγμένων βιοκαλλιεργητών.

Επιπροσθέτως, μέχρι στιγμής δεν υπάρχει καμία μέριμνα για όσους έχουν προβεί σε μεταβίβαση της εκμετάλλευσης τους σε κάποιο διάδοχο. Για αυτούς δεν έχει προχωρήσει καν η αξιολόγηση της αίτησής τους από τις κατά τόπους Δ.Α.Ο.Κ. και από τον ΟΠΕΚΕΠΕ. Επίσης, δεν έχουν υποβληθεί ακόμη οι δηλώσεις εφαρμογής στην ηλεκτρονική βάση των γεωργοπεριβαλλοντικών μέτρων που διατηρεί ο ΟΠΕΚΕΠΕ από τους γεωπόνους μελετητές, ενώ είναι άγνωστο πότε θα καταβληθούν τα ανάλογα ποσά της επιδότησης στου δικαιούχους, καθώς δεν υπάρχει κάποια επίσημη ενημέρωση από τις αρμόδιες Δ.Α.Ο.Κ. και τον ΟΠΕΚΕΠΕ. Στην ίδια μοίρα βρίσκονται και οι βιοκαλλιεργητές των οποίων οι ενστάσεις δικαιώθηκαν και εντάχθηκαν μεταγενέστερα στο πρόγραμμα.

Οι παραγωγοί των βιολογικών καλλιεργειών είναι πλέον σε απόγνωση, καθώς καλούνται να πληρώσουν τους Πιστοποιητικούς Οργανισμούς και τους μελετητές, υφιστάμενοι το αυξημένο κόστος της παραγωγής λόγου του βιολογικού τρόπου καλλιέργειας και τις χαμηλές αποδόσεις, χωρίς μέχρι στιγμής να έχουν εισπράξει τα χρήματα που τους αναλογούν βάση των συμβάσεων που υπέγραψαν με το Υπουργείο.

Κατόπιν τούτων,

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

Ποια μέτρα προτίθεται να λάβει για την αποπληρωμή των βιοκαλλιεργητών για το 2ο και 3ο έτος εφαρμογής του προγράμματος.
Πότε θα προχωρήσει η διαδικασία για να πληρωθούν οι παραγωγοί που έχουν προβεί σε μεταβίβαση της εκμετάλλευσής τους σε διαδόχους.
Πότε θα προχωρήσει η διαδικασία για την πληρωμή όσων βιοκαλλιεργητών δικαιώθηκαν οι ενστάσεις και εντάχθηκαν μεταγενέστερα στο πρόγραμμα» καταλήγει η ερώτηση του βουλευτή Μαγνησίας.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει