Ελαστικοποιούνται οι κανόνες ανταγωνισμού μπροστά στην πανδημία


Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 23 Μαρτίου 2020, 17:28

Οι ευρωπαϊκές αρχές κατά των μονοπωλίων έδωσαν σήμερα άδεια στους προμηθευτές να συντονίσουν τις διανομές εν ελλείψει προϊόντων, προκειμένου να ανταποκριθούν στις ανάγκες για την καταπολέμηση της πανδημίας του κορονοϊού, δίχως να κινδυνεύουν να κατηγορηθούν για παραβίαση των σχετικών κανονισμών, αλλά προειδοποίησαν συνάμα ενάντια σε όποια απόπειρα αισχροκέρδειας.

Η κίνηση του Ευρωπαϊκού Δικτύου Ανταγωνισμού (ECN), έπειτα από απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και των εθνικών αρχών ανταγωνισμού των 27 κρατών μελών, ακολουθεί την πρωτοβουλία της Βρετανίας να χαλαρώσει τη σχετική νομοθεσία περί ανταγωνισμού, ώστε να επιτρέψει στα σουπερμάρκετ να συνεργασθούν, επιβάλλοντας ακόμη και δελτίο στην αγορά προϊόντων.

Το ECN ανακοίνωσε πως έχει επίγνωση για τις κοινωνικές κι οικονομικές συνέπειες της κρίσης, τονίζοντας πως «η έκτακτη αυτή κατάσταση ενδέχεται να πυροδοτήσει την ανάγκη της συνεργασίας μεταξύ των εταιρειών προκειμένου να εξασφαλίσουν την τροφοδοσία και τη δίκαια διανομή των εν ελλείψει προϊόντων, προς όλους τους καταναλωτές».

«Υπό τις παρούσες συνθήκες το ECN δεν πρόκειται να επέμβει κατά των αναγκαίων και περιορισμένων χρονικά μέτρων που θα τεθούν εν ισχύι, ώστε να αποφευχθούν ελλείψεις στην τροφοδοσία», τονίζει το Δίκτυο, προσθέτοντας ότι ο ορισμός μίας διατίμησης στα προϊόντα, που συνήθως επιτρέπεται μόνον για ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να αποδειχθεί χρήσιμη στο σημερινό κλίμα, προκειμένου να περιορισθούν αδικαιολόγητες αυξήσεις από τους διανομείς.

Όπως τόνισε ο Ασημάκης Κομνηνός της νομικής εταιρείας White & Case, η κοινή δήλωση θα αποσαφηνίσει κάθε αμφιβολία για τη συνεργασία: «αυτό ήταν αναμενόμενο, διότι προσφέρει μία συντονισμένη απάντηση στην κρίση και μία καλόδεκτη αποσαφήνιση. Αποδεικνύει μία κοινή απόφαση από σύμπασες τις αρχές και δείχνει πως οι ισχύοντες νόμοι είναι ελαστικοί».

Ενδεικτικά, η αντίστοιχη ελληνική επιτροπή ορμώμενη από την αναγκαιότητα των συνθηκών της πανδημίας χαλάρωσε τους κανονισμούς για τις συμφωνίες μεταξύ παραγωγών και διανομέων, ενώ η γερμανική ανακοίνωσε πως θα επιτρέπεται η εκτενέστερη συνεργασία τους δεδομένων των συνθηκών της παρούσας συγκυρίας.


Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 23 Μαρτίου 2020, 17:28

Πηγή: Zougla.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει