Ελλείψεις σε φάρμακα για ασθενείς με COVID-19 στη Ρωσία


Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 20 Νοεμβρίου 2020, 14:37

Οι δημιουργοί ενός δεύτερου ρωσικού εμβολίου κατά του COVID-19 ανακοίνωσαν σήμερα Παρασκευή 20 Νοεμβρίου, ότι η μαζική παραγωγή του θα αρχίσει το 2021, την ώρα που η Ρωσία κατέγραφε σήμερα Παρασκευή 20 Νοεμβρίου, ένα ρεκόρ νέων κρουσμάτων κορωνοϊού σε ένα 24ωρο και γιατροί, αξιωματούχοι και διανομείς γνωστοποιούσαν ότι νοσοκομεία αντιμετωπίζουν ελλείψεις σε φάρμακα για τους ασθενείς με COVID-19.

Μια πρόσφατη αύξηση των κρουσμάτων του νέου κορωνοϊού οδήγησε να ξεπεραστεί το όριο των 2 εκατομμυρίων προσβληθέντων από τον ιό αυτόν στη Ρωσία, η οποία βρίσκεται στην πέμπτη θέση παγκοσμίως όσον αφορά τον αριθμό των κρουσμάτων νέου κορωνοϊού μετά τις ΗΠΑ, την Ινδία, τη Βραζιλία και τη Γαλλία. 

Οι αρχές έχουν αντισταθεί στην επιβολή lockdown σε όλη τη χώρα, όπως έκαναν νωρίτερα φέτος, προτιμώντας ωστόσο στοχευμένα περιφερειακά μέτρα.

Η Ρωσία ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι το πρώτο της εμβόλιο κατά του COVID-19, το Sputnik V, είναι κατά 92% αποτελεσματικό, σύμφωνα με τα ενδιάμεσα αποτελέσματα των δοκιμών. Περίπου 500.000 δόσεις του αναμένεται να παραχθούν τον Νοέμβριο.

Την ίδια ώρα γίνονται δοκιμές μετά την καταχώριση του δεύτερου ρωσικού εμβολίου, του EpiVacCorona, από το ινστιτούτο Vector της Σιβηρίας.

«Η μαζική παραγωγή θα αρχίσει το 2021 με την συμμετοχή βιομηχανικών εταίρων», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ινστιτούτο αυτό, την οποία επικαλούνται πρακτορεία ειδήσεων. «Μέχρι σήμερα έχουν δημιουργηθεί 15.000 δόσεις του εμβολίου. Ως το τέλος της χρονιάς θα έχουν παραχθεί 50.000 δόσεις», σημειώνει.

Το κέντρο εμβολίων του ινστιτούτου Vector ανακοίνωσε ότι όλοι οι εθελοντές, στους οποίους χορηγήθηκε το EpiVacCorona, έχουν αναπτύξει αντισώματα κατά του COVID-19, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Interfax, χωρίς να διευκρινίσει τον αριθμό των ανθρώπων που μετείχαν.

Η αποτελεσματικότητα του εμβολίου αυτού μπορεί να αποτιμηθεί όταν τα προκαταρκτικά ή τα τελικά αποτελέσματα των δοκιμών μετά την καταχώριση δημοσιοποιηθούν, σύμφωνα με το Vector.

Η Αντονίνα Πλοσκίρεβα, επιδημιολόγος στην Rospotrebnadzor, η οποία επιτηρεί την υγεία των καταναλωτών, απηύθυνε έκκληση σήμερα στον κόσμο να συνεχίσει να τηρεί αυστηρά τους κανόνες για την χρήση προστατευτικών μασκών και γαντιών και υπογράμμισε τη σημασία του σεβασμού στα μέτρα για κοινωνική αποστασιοποίηση.

«Υπάρχει μια συγκεκριμένη τάση προς την έναρξη μιας σταθεροποίησης συνολικά στη Ρωσία. Ωστόσο είναι πρώιμο να μιλάμε γι’αυτήν τη φάση», σημείωσε, σύμφωνα με τις δηλώσεις της, τις οποίες επικαλείται το RIA.

Οι ρωσικές αρχές ανακοίνωσαν ότι κατέγραψαν 24.318 νέα κρούσματα κορωνοϊού το 24ωρο που πέρασε, στα οποία περιλαμβάνονται 6.902 στη Μόσχα, με τα οποία ανήλθε σε 2.039.926 ο συνολικός αριθμός τους.

Επίσης το προηγούμενο 24ωρο καταγράφηκαν 461 θάνατοι που σχετίζονται με τον COVID-19, με τους οποίους ανήλθε σε 35.311 ο επίσημος απολογισμός των νεκρών από τη νόσο αυτή σε όλη τη χώρα.

 

Ελλείψεις σε νοσοκομεία φαρμάκων για τους ασθενείς με COVID-19

Ορισμένα νοσοκομεία αντιμετωπίζουν σοβαρές ελλείψεις σε φάρμακα που χρησιμοποιούνται για την θεραπεία ασθενών με COVID-19 και δεν μπορούν να δημιουργήσουν νέα αποθέματα λόγω ενός πανικού που προκλήθηκε για την αγορά τους, την μεγάλη ζήτησή τους και προβλήματα που προκλήθηκαν με ένα νέο σύστημα σήμανσης, σύμφωνα με αξιωματούχους, διανομείς και γιατρούς.

Γιατροί σε περισσότερες από δώδεκα περιοχές αντιμετωπίζουν μεγάλες ελλείψεις σε αντιβιοτικά, αντιικά και άλλα φάρμακα που χρησιμοποιούνται στη θεραπεία ασθενών με COVID-19, δήλωσαν τρεις τοπικοί αξιωματούχοι και τρεις προμηθευτές φαρμάκων.

«Αρχίατροι με παίρνουν τηλέφωνο κάθε λίγα λεπτά και ικετεύουν για φάρμακα. Δεν έχουν τίποτα για τη θεραπεία ασθενών. Και εγώ δεν έχω τίποτα να τους παραδώσω», δήλωσε ο συνιδιοκτήτης μιας μεγάλης εταιρείας διανομής φαρμακευτικών προϊόντων, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι είναι ενήμερος πως υπάρχουν προβλήματα. «Γνωρίζουμε ότι υπάρχει έλλειψη σε κάποιες περιοχές. Αυτό είναι απαράδεκτο. Η κυβέρνηση κάνει πολύ εντατικές προσπάθειες για να το αποτρέψει αυτό», σημείωσε.

Το υπουργείο Υγείας δεν σχολίασε την είδηση αυτή σε αίτημα που έγινε από το Reuters.

Γιατρός της περιοχής Μπασκιρία στην νοτιοκεντρική Ρωσία δήλωσε ότι ένα νοσοκομείο στην πόλη της αντιμετωπίζει έλλειψη σε αντιβιοτικά λόγω της μεγάλης συρροής ασθενών. Αυτή ζήτησε να μην κατονομαστεί.

Με τον αριθμό των προσβληθέντων να έχει ξεπεράσει τα δύο εκατομμύρια στη χώρα, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κατακλύζονται από αιτήματα για την αγορά φαρμάκων.

«Δεν έχουμε ορό για τις ενέσεις, αφήστε τα αντιβιοτικά και τα αντιικά», δήλωσε αξιωματούχος μιας πόλης της Σιβηρίας, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί.

«Υπάρχει τεράστια έλλειψη φαρμάκων για τον COVID-19», δήλωσε ένας άλλος υψηλόβαθμος περιφερειακός αξιωματούχος.

Μόνον η Μόσχα και κάποιες άλλες πλούσιες περιοχές έχουν οικονομικούς πόρους και μέσα άσκησης πίεσης για την αντιμετώπιση τέτοιων ελλείψεων.

«Η μόνη θεραπεία είναι η προσευχή», δήλωσε άλλος αξιωματούχος που εργάζεται σε ένα περιφερειακό κέντρο αντιμετώπισης της κρίσης με τον COVID-19.

Λεπτομέρειες των φαρμάκων που χρησιμοποιούνται στο πρόγραμμα θεραπείας έχουν διαδοθεί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, προκαλώντας έναν πανικό αγοράς τους, πράγμα το οποίο έχει οδηγήσει στο άδειασμα φαρμακείων και αποθηκών προμηθευτών.

Τα αντιβιοτικά πωλούνται μόνον με ιατρική συνταγή, αλλά πολλά φαρμακεία τα πωλούν χωρίς.

Την ίδια ώρα οι εταιρείες παρασκευής φαρμάκων δεν μπορούν να αυξήσουν την παραγωγή πάραυτα, δήλωσε ο Ανατόλι Τένσερ, διευθυντής ανάπτυξης στον Katren, έναν μεγάλο διανομέα.

Τα φαρμακευτικά εργαστήρια αντιμετωπίζουν και προβλήματα στην εισαγωγή ουσιών που χρειάζονται από την Ινδία και την Κίνα, λόγω της μεγάλης ζήτησης που υπάρχει παγκοσμίως εξαιτίας της πανδημίας, δήλωσε παράλληλα ο συνιδιοκτήτης ενός μεγάλου διανομέα φαρμακευτικών προϊόντων.

Στο μεταξύ ένα νέο σύστημα σήμανσης, το οποίο ίσχυσε τον Οκτώβριο για να αντιμετωπιστεί η μαύρη αγορά φαρμάκων με τον ηλεκτρονικό έλεγχο της διάθεσης ενός φαρμάκου από τον παρασκευαστή στον καταναλωτή, δεν βοηθάει την κατάσταση.

Προβλήματα προσαρμογής έχουν ως αποτέλεσμα παρασκευαστές να αντιμετωπίζουν δυσκολίες να βάλουν τα φάρμακα στο σύστημα και φαρμακεία να έχουν προβλήματα με τις πωλήσεις, σύμφωνα με ορισμένους διανομείς και παρασκευαστές.

Ένας διανομέας δήλωσε ότι δεν μπορούσε για εβδομάδες να λάβει μεγάλο φορτίο δεξαμεθαζόνης, η οποία χρησιμοποιείται για την θεραπεία του νέου κορωνοϊού, λόγω των προβλημάτων με το σύστημα σήμανσης στο εργοστάσιο.

«Ήταν τρέλα η εισαγωγή του συστήματος αυτού, χωρίς να ελεγχθεί, και στη διάρκεια μιας δύσκολης επιδημιολογικής κατάστασης», δήλωσε ο Νικολάι Μπεσπάλοφ, διευθυντής ανάπτυξης στην RNC Pharma.

Δημοσιογράφος του Reuters δεν μπόρεσε να αγοράσει φάρμακα που περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα θεραπείας του COVID-19 σε περισσότερα από δώδεκα φαρμακεία στη Μόσχα και αντιμετώπισε δυσλειτουργία του συστήματος σήμανσης όταν προσπάθησε να αγοράσει άλλα φάρμακα.

Πηγή: Zougla.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει