Εναλλακτικό θετικό μέτρο το click away«Δεν υπάρχει άλλος καλύτερος εναλλακτικός τρόπος αυτή τη στιγμή για να δουλέψει το λιανεμπόριο και να ισοφαρίσει κάπως τις ζημιές που έχει υποστεί. Σας διαβεβαιώνω ότι στο μέτρο του εφικτού και της εποχής που ζούμε η παράδοση εκτός καταστήματος είναι ένα θετικό μέτρο. Δεν λέω ιδανικό αλλά είναι ένα θετικό εναλλακτικό μέτρο».

Αυτό τόνισε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης, κατά τη συζήτηση του κρατικού προϋπολογισμού 2021, απορρίπτοντας τις επικρίσεις της Αντιπολίτευσης σχετικά με την εφαρμογή του click away.

Παράλληλα ο κ. Γεωργιάδης, στην ομιλία του οποίου ήταν παρών και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, έδωσε έμφαση στην οικονομία, επισημαίνοντας ότι στάθηκε όρθια παρά τη μεγάλη κρίση, ενώ υπογράμμισε ότι «κυβέρνηση που να έχει δώσει τόσα χρήματα και να έχει στηρίξει τόσο πολύ τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, δεν έχει υπάρξει από το 1830 στη χώρα».

«Ισχυρίζεται η αντιπολίτευση ότι η μέθοδος της παραδόσεως εκτός καταστήματος είναι για να ευνοήσει τους μεγάλους και να σκοτώσει τους μικρούς. Κερδίζει ο μεγάλος; Προφανώς και κερδίζει ο μεγάλος και οργανωμένος, γιατί έχει ξοδέψει και περισσότερα χρήματα για να είναι έτοιμος. Όμως έχει οφέλη και ο μικρός επιχειρηματίας», ανέφερε ο υπουργός Ανάπτυξης ενώ επιτέθηκε στην Αντιπολίτευση κατηγορώντας την για μικροπολιτική.

«Αντί να λαϊκίζετε, πείτε μας μια άλλη εναλλακτική, ρεαλιστική λύση. Γιατί μαγική λύση δεν υπάρχει και στις δύσκολες συνθήκες που βιώνουμε πετύχαμε αρκετά», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Γεωργιάδης ενώ μίλησε για εντυπωσιακά αποτελέσματα στην εφαρμογή του click away.

«Μετά την μείζονα απόφαση μας να μην λειτουργήσει το λιανικό εμπόριο μέσα στις γιορτές, από την Παρασκευή μέχρι σήμερα έχουμε έκτακτη απόφαση της Γερμανίας για γενικό «λοκντάουν», η Ολλανδία αποφάσισε ολικό «λοκντάουν» ενώ και το Λονδίνο ξαναμπαίνει σε σκληρό «λοκντάουν». Γιατί εκεί όπου άνοιξε το λιανικό εμπόριο είχαν αυτόματα τεράστια αύξηση των κρουσμάτων», είπε ο κ. Γεωργιάδης και πρόσθεσε, απευθυνόμενος κυρίως στο ΣΥΡΙΖΑ:

«Μας ασκείτε κριτική αντί να πείτε μπράβο στη κυβέρνηση που έλαβε ένα γενναίο μέτρο για την προστασία της ανθρώπινης ζωής γνωρίζοντας ότι θα έχει τεράστιο οικονομικό κόστος. Το κάναμε πρώτοι και οι άλλοι ακολουθούν».

Και ο κ. Γεωργιάδης συνέχισε:

«Τις πρώτες μέρες της πρώτης καραντίνας, διακινήθηκαν 150.000 πακέτα με ταχυμεταφορές. Το καλοκαίρι όμως οργανώθηκαν κάποιες επιχειρήσεις και μέσα στην καραντίνα του Νοεμβρίου, παραδίδονταν 250.000 πακέτα την ημέρα. Δηλαδή 100.000 παραπάνω από το ρεκόρ του Μαρτίου και του Απριλίου, λόγω καλύτερης οργάνωσης των εταιριών κούριερ. Οι παραγγελίες, όταν μπήκε ο Δεκέμβριος και σταμάτησαν οι παραδόσεις, έφτασαν τα 500.000 πακέτα την ημέρα. Δεν έπρεπε να βρούμε ένα τρόπο να μεταφέρουμε αυτές τις παραγγελίες σε ένα εναλλακτικό κανάλι χωρίς να θέσουμε σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία;»

Ο υπουργός Ανάπτυξης επεσήμανε ακόμα ότι «στις πρώτες δύο μέρες εφαρμογής του μέτρου, και παρά την κακοκαιρία, είναι περισσότερο από ενθαρρυντική η κατάσταση καθώς εκτελέστηκαν δεκάδες χιλιάδες παραγγελίες ενώ σήμερα ήταν διπλάσιες».

«Επιτρέψαμε και την τηλεφωνική παραγγελία για να συμμετάσχει και το μικρό κατάστημα που μπορεί να μην έχει e-shop. Βάλαμε επίσης και τη πληρωμή στο κατάστημα με πιστωτική κάρτα, αλλά και δωρεάν sms από τη πλατφόρμα του e-καταναλωτή για να μη χρεώνονται», πρόσθεσε ο κ. Γεωργιάδης ενώ διαβεβαίωσε ότι οι κλειστές επιχειρήσεις, ακόμα και να λειτουργήσουν με το take away θα λαμβάνουν και όλα τα ωφελήματα.

«Δεν υπήρχε καλύτερη εναλλακτική λύση για να εκτονωθούν οι ταχυμεταφορές και να αποφύγουμε την στασιμότητα της αγοράς», σημείωσε.

Ο κ. Γεωργιάδης αντέδρασε έντονα, στον ισχυρισμό του πρώην υπουργού Οικονομικών της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, ότι η Ελλάδα ήταν η μόνη χώρα που είχε ύφεση προ της πανδημίας του κορονοϊού, τονίζοντας ότι θα έπρεπε να ζητήσει συγνώμη όταν διαψεύστηκε από τα οριστικά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ.

«Τι λέγατε εδώ και 8 μήνες ασταμάτητα; ότι η Ελλάδα ήταν η μόνη χώρα στην Ευρωζώνη που είχε μπει στην ύφεση πριν την κρίση του κορωνοϊού και βασιζόσασταν στα προσωρινά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ ¨Όταν όμως οριστικοποιήθηκαν, και τα τελικά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ έδειξαν ότι η ύφεση είναι συν 0,5% ζητήσατε κανένα συγνώμη; Πετάχτηκαν όσα λέγατε επί 8 μήνες στον κάλαθο των σκουπιδιών, όπως και οι ιδέες σας όταν κυβερνήσατε», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ακόμα, ο κ. Γεωργιάδης υποστήριξε ότι η ύφεση για το τρίτο τρίμηνο του 2020 ήταν αναμενόμενη λόγω της έξαρσης του κορονοϊού και της εξάρτησης της χώρας από τον τουρισμό και τόνισε ότι «η ελληνική οικονομία παρά τις δυσκολίες κράτησε».

‘Ακουσα από τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΚΚΕ Θανάση Παφίλη, ότι είναι κυβέρνηση του μεγάλου κεφαλαίου; Πάνω από 440.000 μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις πήραν λεφτά από την επιστρεπτέα προκαταβολή. Εμείς είμαστε η συνέχεια της λαϊκής παρατάξεως. Γιατί εμείς είμαστε με τον μικρομεσαίο και τη ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας» σημείωσε ο κ. Γεωργιάδης.

Ακόμα ο κ.Γεωργιάδης μίλησε» για σκληρή προσπάθεια της κυβέρνησης που είχε όμως απτά και συγκρίσιμα αποτελέσματα» και επιτέθηκε στην Αξιωματική Αντιπολίτευση λέγοντας χαρακτηριστικά:

«Αντί να λαϊκίζετε πείτε μας μια ρεαλιστική λύση γιατί μαγική λύση δεν υπάρχει. Στις δύσκολες συνθήκες που υπάρχουν πετύχαμε αρκετά. Η Ελλάδα στις άμεσες επενδύσεις είχε έξι θέσεις άνοδο, και στο διεθνή πίνακα της ανταγωνιστικότητας κατέχει την 9η θέση και αν συνεχίσουμε τις μεταρρυθμίσεις θα πάμε ακόμα καλύτερα. Παραλάβαμε μια Ελλάδα στη μέση του πίνακα σε ότι αφορά την απορρόφηση για την περιφερειακή συνοχή και πήγαμε πρώτοι. Είναι προφανές ότι κάνουμε και λάθη, αλλά δεν μπορεί να είναι μικρόψυχη η κριτική σας. Η ελληνική οικονομία αντέχει παρότι είναι η μεγαλύτερη κρίση μετά τον β παγκόσμιο πόλεμο. Είμαστε εδώ για να στηρίξουμε εργαζόμενους και επιχειρήσεις. Θα δούμε πως θα ρυθμίσουμε τα χρέη και πάντως δεν θα αφήσουμε κανέναν χωρίς προστασία».

Αντιδράσεις κοινοβουλευτικών εκπροσώπων ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ, Ελληνικής Λύσης

«Με το click away αλλά και όλα τα άλλα μέτρα που έχετε πάρει ευνοούνται περισσότερο τα μεγάλα ψάρια από τα μικρά της αγοράς. Και αυτό δεν το λέει μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ αλλά και οι φορείς και τα επιμελητήρια», σχολίασε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Ευκλείδης Τσακαλώτος προκαλώντας νέα αντίδραση του υπουργού Ανάπτυξης.

«Είναι παραμύθια ότι στηρίζουμε μόνο τις μεγάλες επιχειρήσεις. Όλα τα προγράμματα πήγαν στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Από το σύνολο των 10 δισ. μέτρων στήριξης της οικονομίας μόλις τα 900 πήγαν στις μεγάλες επιχειρήσεις και τα υπόλοιπα 9 δισ. 100 εκατ ευρώ πήγαν στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. κυβέρνηση που να έχει δώσει τόσα χρήματα και να έχει στηρίξει τόσο τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις δεν έχει υπάρξει από το 1830 και τη συνθήκη του Λονδίνου», αντέτεινε ο κ. Γεωργιάδης

Από την πλευρά του, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΙΝΑΛ Ανδρέας Λοβέρδος, αναρωτήθηκε αν υπήρχε άλλη λύση για να λειτουργήσει το λιανεμπόριο και αν θα μπορούσαν να συνδράμουν και τα ΕΛΤΑ σε αυτή την προσπάθεια του click away ;

«Μια οργανωμένη πολιτεία προετοιμάζεται και απαντάει στο πρόβλημα πριν αυτό σκάσει», σημείωσε ο κ. Λοβέρδος.

«Είναι ένα θετικό εναλλακτικό μέτρο, δεν λέω ιδανικό, για να εκτονώσει και να απορροφήσει λίγο την πίεση του εμπορίου

Αν έχετε να προτείνετε κάτι άλλο, ευχαρίστως να το ακούσουμε. Σήμερα μετά από 3,5 ώρες σύσκεψη με τα επιμελητήρια καταλήξαμε ότι δεν υπήρχε άλλος τρόπος. ‘Αλλη λύση θα ήταν να ανοίξει η λιανική πώληση αλλά αυτό δεν μπορεί να γίνει», τόνισε ο κ. Γεωργιάδης.

Απαντώντας τέλος, στον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο της Ελληνικής Λύσης Αντώνη Μυλωνάκη, σχετικά με φαινόμενα που έχουν παρατηρηθεί με δοκιμές έξω από καταστήματα, ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε ότι γίνονται έλεγχοι για να αποτραπούν τέτοια παράνομα φαινόμενα και επιβάλλονται πρόστιμα και στους καταστηματάρχες και στους πελάτες.

Πηγή: ΑΜΠΕZougla.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει