Ενδοκυβερνητικές τριβές στην Ιταλία για το Ταμείο ΑνάκαμψηςΠρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 9 Δεκεμβρίου 2020, 19:16

Η διαχείριση των 196 δις του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης προκαλεί συγκρούσεις στο εσωτερικό της Ιταλικής κυβέρνησης. Ο Τζουζέπε Κόντε ετοίμασε προσχέδιο, βάσει του οποίου τα περισσότερα χρήματα θα πρέπει να δοθούν στους τομείς των ψηφιακών τεχνολογιών, της προστασίας του περιβάλλοντος και της ενίσχυσης του δικτύου μεταφορών. Το πρόβλημα όμως παραμένει: Ποιος θα τα διαχειριστεί;

Σύμφωνα με τον Ιταλό πρωθυπουργό, το τεράστιο αυτό ποσό θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί στην τεχνολογική ανανέωση της χώρας και την ενίσχυση πολλών επιχειρήσεων. Ποιος θα εγκρίνει όμως τις χρηματοδοτήσεις προς τους χιλιάδες ιδιώτες που θα υποβάλλουν αίτηση; Την εποπτεία θα την έχουν ο Κόντε και οι υπουργοί Οικονομικών και Οικονομικής Ανάπτυξης, Ρομπέρτο Γκουαλτιέρι και Στέφανο Πατουανέλι. Παράλληλα στο σχέδιο της κυβέρνησης, βασικό ρόλο για την διάθεση των χρημάτων και την έγκριση των διαφόρων αιτήσεων θα έχουν και έξι γνωστοί μάνατζερ, οι οποίοι θα ασχοληθούν με άλλους στρατηγικούς τομείς.

Ο Ματτέο Ρέντσι, απορρίπτει τον όλο σχεδιασμό της κυβέρνησης

Ωστόσο αυτό προκαλεί τριγμούς στο εσωτερικό της κυβέρνησης. Το μικρό κόμμα του πρώην πρωθυπουργού Ματτέο Ρέντσι, απορρίπτει τον όλο σχεδιασμό. Δεν θέλει, σε καμία περίπτωση, οι αποφάσεις για την χρήση του Ταμείου Ανάκαμψης να εξαρτώνται από τις αποφάσεις κάποιων μάνατζερ και θεωρεί ότι είναι αποκλειστική αρμοδιότητα της κυβέρνησης και του κοινοβουλίου. Παράλληλα, ο Ρέντσι και οι συνεργάτες του υπογραμμίζουν ότι, δεδομένης της κρίσιμης κατάστασης στην οποία βρίσκεται η χώρα λόγω της πανδημίας κορωνοϊού, είναι λάθος να διατίθενται μόνον 9 δισεκατομμύρια ευρώ για την στήριξη της δημόσιας υγείας.

Ο Ιταλός πρώην Πρωθυπουργός και αρχηγός του κόμματος «Ζωντανή Ιταλία» προειδοποίησε τους ισχυρούς συμμάχους του (τα Πέντε Αστέρια και την κεντροαριστερά) ότι, αν δεν βρεθεί λύση, μπορεί και να πέσει η κυβέρνηση. Από χθες διοργανώνονται συνεχείς συσκέψεις σε αναζήτηση συμβιβασμού. Διότι κατά βάθος όλοι γνωρίζουν ότι σχεδόν 200 δισεκατομμύρια ευρώ είναι ένα κεφάλαιο που δύσκολα μπορεί να χαθεί.    

Πηγή: Deutsche Welle


Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 9 Δεκεμβρίου 2020, 19:16Zougla.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει