Ενημέρωση παρωδία για τη νέα ΚΑΠ από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

ΔΙΑΒΑΣΤΕ την ανακοίνωση του Βουλευτή Μαγνησίας Πάρι Μουτσινά, όπως έφτασε στο e-Volos.gr:

Αυστηρή κριτική δέχτηκε από μέλη της επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής και των κοινοβουλευτικών ομάδων των Ανεξάρτητων Δημοκρατικών Βουλευτών, του ΚΚΕ, των ΑΝΕΛ και του ΣΥΡΙΖΑ, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Τσαυτάρης, για την ανεπαρκή ενημέρωση που τους έκανε σχετικά με τη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική(ΚΑΠ) 2014-2020, χθες, κατά τη διάρκεια προγραμματισμένης συνεδρίασης για το σκοπό αυτό.
Σύμφωνα με τις προθεσμίες της Commission η χώρα μας θα πρέπει μέσα στο καλοκαίρι να οριστικοποιήσει την πρότασή της για την εφαρμογή της νέας ΚΑΠ.
Ωστόσο, μετά και τη χθεσινή ενημέρωση οι βουλευτές κ. Κασαπίδης και Μουτσινάς επέκριναν τον κ. Τσαυτάρη για ανεπαρκή στοιχεία που παρέθεσε και για έλλειψη στρατηγικής και στόχων του ΥπΑΑΤ ενόψει της νέας προγραμματικής περιόδου.
Χαρακτήρισαν ως κοροϊδία από τη μια να μοιράζει ο Υπουργός έντυπο περιληπτικών ενημερώσεων σε μορφή power-point για το τόσο σοβαρό περιεχόμενο της ΚΑΠ και από την άλλη να ζητά να τοποθετηθούν και να καταθέσουν άμεσα ολοκληρωμένες προτάσεις οι κοινοβουλευτικές ομάδες για τη νέα ΚΑΠ.
Τόσο οι κ. Μουτσινάς και Κασαπίδης όσο και άλλοι βουλευτές ζήτησαν από τον κ. Τσαυτάρη να ενημερώσει με λεπτομέρεια και επαρκή τεκμηρίωση για τους δείκτες της αγροτικής μας οικονομίας, στατιστικά δεδομένα της παραγωγής, στοιχεία του εμπορικού ισοζυγίου αγροτικών προϊόντων της χώρας, έρευνες που έχει στη διάθεσή του το ΥπΑΑΤ για τις τάσεις στις διεθνείς αγορές, SWOT αναλύσεις ανά προϊόν και κλάδο, καθώς και κάθε άλλη πληροφόρηση που έχει υποχρέωση ο Υπουργός να καταθέσει στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής.
Τα δεδομένα αυτά, όπως τονίστηκε, θα μπορούσε κάλλιστα να τα αντλήσει το ΥπΑΑΤ πολύ εύκολα από διάσπαρτες – έγκυρες πηγές εντός και εκτός Ελλάδας και να τα επεξεργαστεί αποτελεσματικά το κατάλληλο επιστημονικό υπαλληλικό προσωπικό πολύ υψηλού επιπέδου του ΥπΑΑΤ που μέχρι στιγμής ο κ. Τσαυτάρης αγνοεί προκλητικά.
Επίσης οι κ. Κασαπίδης και Μουτσινάς αφού τεκμηρίωσαν τη θέση της κοινοβουλευτικής ομάδας για το μέγιστο ποσοστό σύνδεσης της παραγωγής με τη συνδεδεμένη ενίσχυση στο 10%, καθώς και τη μέγιστη δωρεάν ενίσχυση για τους νέους αγρότες στα 70.000€ και μέγιστο ποσοστό πρόσθετης ενίσχυσης των νέων γεωργών στο 3%, επέκριναν τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για ανεπαρκή προετοιμασία και επεξεργασία των δεδομένων των προηγούμενων προγραμματικών περιόδων 2000-2007 και 2007-2013 για τις οποίες, όπως κατήγγελλαν, ουδέποτε μέχρι σήμερα, αν και ζητήθηκε επανειλημμένως, το ΥπΑΑΤ δεν κατέθεσε τον απαραίτητο απολογισμό και αξιολόγησή τους.
Πώς επομένως θα πάμε στη νέα ΚΑΠ; Ποιες αδυναμίες θα διορθώσουμε και ποια θετικά στοιχεία θα διατηρήσουμε με την εφαρμογή της νέας ΚΑΠ, ρωτούσε τον κ. Τσαυτάρη ο βουλευτής Κοζάνης κ. Κασαπίδης.
Πέραν τούτων, η έλλειψη εθνικής στρατηγικής στον αγροτικό τομέα και αγαστής συνεργασίας με τα συναρμόδια Υπουργεία, δεν επέτρεψαν μέχρι σήμερα στην ηγεσία του ΥπΑΑΤ και τον κ. Τσαυτάρη να καταθέσει και να παρουσιάσει στον ελληνικό λαό, ως όφειλε μέχρι σήμερα, ένα ολοκληρωμένο σχέδιο ανασυγκρότησης του πρωτογενούς τομέα και της αγροτικής παραγωγής, μέρος του οποίου θα αποτελεί και η ανάλογα διαμορφωμένη πρόταση της νέας ΚΑΠ για τη χώρα, τόνιζαν με έμφαση οι δύο γεωπόνοι ανεξάρτητοι βουλευτές.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει