Εν μέσω πανδημίας κορωναϊού, ήλθαν στην Ελλάδα να ελέγξουν το πώς αντιμετωπίσθηκαν οι λαθρο-εισβολείς!


Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 17 Μαρτίου 2020, 21:52

Ανταπόκριση από Στρασβούργο – Νίκος Ρούσσης

        Αιφνιδίως σήμερα, η Επιτροπή για την πρόληψη των βασανιστηρίων και της κακομεταχείρισης του Συμβουλίου της Ευρώπης (CPT), έκανε γνωστό ότι ολοκλήρωσε μια επίσκεψη ταχείας αντίδρασης (sic) πέντε ημερών στην Ελλάδα, για να εξετάσει τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίστηκαν άτομα που επιχειρούν να εισέλθουν στη χώρα και συλληφθήκαν από την Ελληνική Αστυνομία ή την Ακτοφυλακή , ιδίως από την 1η Μαρτίου 2020, όταν, μεταξύ άλλων, ανεστάλη η επεξεργασία των αιτήσεων ασύλου.

        Όπως ισχυρίζεται η Επιτροπή, η επίσκεψη πραγματοποιήθηκε μεταξύ 13 και 17 Μαρτίου 2020, περίοδος που το Συμβούλιο της Ευρώπης είχε απαγορεύσει τις δραστηριότητες και τα ταξίδια των Επιτροπών του, λόγω της πανδημίας του κοροναϊού.

        Παρ’ όλα αυτά η CPT, επιμένει ότι επισκέφθηκε την Ελλάδα και επέστρεψε αμόλυντη στο Στρασβούργο, αφού εξέτασε τις συνθήκες κράτησης των μεταναστών, συμπεριλαμβανομένων των εγκύων γυναικών και των οικογενειών με μικρά παιδιά και βρέφη.

Επισκέφθηκε σταθμούς αστυνομίας και συνοριοφυλάκων και άλλες εγκαταστάσεις στην περιοχή του Έβρου, ορισμένους σχεδόν επίσημους τόπους κράτησης και εξέτασε τους ισχυρισμούς για την προώθηση λαθρομεταναστών από τον Εβρο.

 Επιπλέον, επισκέφθηκε το νέο στρατόπεδο κράτησης στη Μαλακάσα (Αττική)  την ημέρα που τέθηκε σε λειτουργία για να μιλήσει με μεγάλο αριθμό ατόμων που είχαν κρατηθεί επί πλοίου επί δύο εβδομάδες στο λιμάνι της Μυτιλήνης. Τέλος, η αντιπροσωπεία πραγματοποίησε επίσκεψη σε 93 άτομα που κρατήθηκαν σε δύο κελιά υπό την αιγίδα της Ελληνικής Αστυνομίας στις εγκαταστάσεις ακτοφυλακής στη Σάμο.

Τα προκαταρκτικά πορίσματα της επίσκεψης θα κοινοποιηθούν σύντομα στις ελληνικές αρχές, μεταξύ άλλων όσον αφορά τα άμεσα μέτρα που απαιτούνται για τη βελτίωση της κατάστασης. Μια πλήρης έκθεση σχετικά με την επίσκεψη θα διαβιβαστεί εγκαίρως στις ελληνικές αρχές.


Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 17 Μαρτίου 2020, 22:01

Πηγή: Zougla.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει