Εξαγωγές και επενδύσεις δίνουν ώθηση στην οικονομική ανάπτυξηΤα θετικά αποτελέσματα των σλοβενικών εταιρειών την τελευταία δεκαετία που συνέβαλαν στην αύξηση του ΑΕΠ, των εξαγωγών και των επενδύσεων, “μεταμόρφωσαν” τη σλοβενική οικονομία από “ασθενή” σε δυναμικό “παίκτη”, δήλωσε ο επικεφαλής του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου της χώρας (GZS), Μπόστιαν Γκόρουπ, στη διάρκεια των εργασιών φόρουμ για την αναπτυξιακή προοπτική της Σλοβενίας.

Τα ζητήματα που κυριαρχούν στην οικονομική “σκηνή” πρέπει -σύμφωνα με τον κ. Γκόρουπ – να επιλυθούν μέσα από τη συνεργασία των κοινωνικών εταίρων. Προς αυτή την κατεύθυνση το GZS έχει καταρτίσει ένα σχέδιο που απέστειλε στους κοινωνικούς εταίρους για διαβούλευση.

Την αναπτυξιακή δυναμική των σλοβενικών εταιρειών παρουσίασε η διευθύντρια του GZS, Σόνια Σματς, τονίζοντας πως σε διάστημα δέκα ετών (2009-2019) οι επιχειρήσεις διπλασίασαν τις πωλήσεις τους και τις εξαγωγές τους και ο ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας είναι υψηλότερος σε σχέση με το μέσο όρο των οικονομιών των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η παραγωγικότητα παραμένει μία από τις βασικές προκλήσεις, καθώς και η βελτίωση των τομέων της έρευνας και της ανάπτυξης, της καινοτομίας και της ψηφιοποίησης.

Επίσης, σύμφωνα με την κ. Σματς, ζητήματα που απασχολούν τις επιχειρήσεις αφορούν στη βελτίωση των υποδομών μεταφορών, αλλά και την αποτελεσματικότητα του δημόσιου τομέα.


Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου 2019, 13:47

Πηγή: Zougla.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει