Επέτειος για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος περί αυτονομίας της ΚαταλονίαςΔυο χρόνια πέρασαν από τη διεξαγωγή του απαγορευμένου από το Ανώτατο Δικαστήριο της Μαδρίτης δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Καταλονίας. Για αυτό οι πολιτικές παρατάξεις του αυτονομιστικού μετώπου προετοιμάζονται για τη σημερινή επέτειο, καθώς ακόμη επιθυμούν την αποχώρηση της περιοχής από τον κορμό της Ισπανίας.

Την ίδια ώρα εκκρεμεί η απόφαση της Δικαιοσύνης για τους προφυλακισμένους και υπόδικους πολιτικούς της ισπανικής αυτής επαρχίας για στάση κατά του πολιτεύματος. Οι προφυλακισμένοι στέλνουν μήνυμα μέσα από τη φυλακή για την επέτειο και καλούν τους αυτονομιστές «να διατηρήσουν ζωντανό τον σπόρο της μη βίας».

Ο πρόεδρος της αυτόνομης Περιφέρειας Κιμ Τόρα και ο αντιπρόεδρος Πέρε Αραγονές, καθώς και τα υπόλοιπα μέλη της κυβέρνησης θα συμμετέχουν σε μία εκδήλωση στο Μέγαρο της Τζενεραλιτάτ (κυβέρνηση) με τίτλο «Δέσμευση της 1ης Οκτωβρίου».

Εντός της ημέρας, κόμματα και οργανώσεις της αυτονομιστικής πτέρυγας έχουν οργανώσει εκδήλωση στους κήπους της Λα Σεδέτα στη Βαρκελώνη για να παρουσιάσουν «το πλαίσιο των κινητοποιήσεων», που θα δρομολογήσουν σε περίπτωση που η ισπανική δικαιοσύνη καταδικάσει τους Καταλανούς πολιτικούς.

Διαδήλωση θα πραγματοποιηθεί και στους δρόμους της Βαρκελώνης. Η πορεία θα ξεκινήσει από την κεντρική Πλατεία της Καταλωνίας και θα καταλήξει στο Ινστιτούτο Τζάουμε Μπαλντές, δηλαδή στο σημείο όπου είχαν γίνει συγκρούσεις κατά την επέμβαση της αστυνομίας για την καταστολή του δημοψηφίσματος.

Το βράδυ, όλες οι πορείες στην καταλανική πρωτεύουσα είναι συμφωνημένο να συγκλίνουν και να καταλήξουν έξω από τις φυλακές του Λιεντονέρς της Βαρκελώνης, όπου κρατούνται οι «πρωταίτιοι» του δημοψηφίσματος.

Εν τω μεταξύ, ο υπουργός Εσωτερικών της Καταλονίας Μικέλ Μπουκ, αποφάσισε την αντικατάσταση του επικεφαλής της τοπικής αστυνομίας (Mossos d’ Esquadra) Αντρέου Μαρτίνεθ, κρίνοντας πως έχει εκπληρώσει την αποστολή του για αποκατάσταση της τάξης έπειτα από τα γεγονότα που σημάδεψαν τη διεξαγωγή του απαγορευμένου δημοψηφίσματος, που είχε κοστίσει την καθαίρεση για μη συμμόρφωση του προηγούμενου αρχηγού Τζουζέπ Λιουίς Τραπέρο.


Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 1 Οκτωβρίου 2019, 09:40

Πηγή: Zougla.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει