Επίθεση Νίκου Φίλη στον Αλέξη ΤσίπραΠρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 15 Απριλίου 2022, 19:52

Επίθεση στον Αλέξη Τσίπρα για τις καταστατικές αλλαγές που προωθεί στο κόμμα εξαπέλυσε ο βουλευτής και πρώην υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης, στην ομιλία του στο 3ο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ.  Ο κ. Φίλης, κάλεσε το Συνέδριο να απορρίψει την πρόταση για εκλογή προέδρου και Κεντρικής Επιτροπής από τα μέλη του κόμματος, κατηγορώντας τον κ. Τσίπρα ότι αντιγράφει το μοντέλο εκλογής προέδρου των συστημικών κομμάτων. «Τα μοντέλα αυτά δεν έχουν σχέση με την Αριστερά», είπε χαρακτηριστικά.

 «Σας καλώ να μη διαβάζουμε λάθος τη συγκυρία. Να μην προχωρήσουμε σε μια στρατηγικού χαρακτήρα μεταμόρφωση του πολιτικού μας υποκειμένου με οδηγό τον αρχηγισμό, τη ρευστοποίηση της κομματικής μας συγκρότησης και έναν ανερμάτιστο πολυσυλλεκτισμό, που υποκλίνεται βαθιά στον κυβερνητισμό και στην εξουσία ως αυτοσκοπό. Η μετάλλαξη που δρομολογήθηκε από το βράδυ των εκλογών πόσο έχει συμβάλει στην ενίσχυση της πολιτικής μας δυναμικής; Πόσο συνέβαλαν τα διορισμένα όργανα ή η κατάργηση της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ; Μας βοήθησε ή μας έβλαψε η αμφισβήτηση της ανάγκης να υπάρχει η Αυγή και το Κόκκινο; Γιατί η ραγδαία φθορά της ΝΔ δεν έχει ακόμη δημιουργήσει ισχυρό ρεύμα νίκης υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ; Θα το πετύχουμε αντιγράφοντας τις διαδικασίες των συστημικών κομμάτων για την εκλογή αρχηγού;» σημείωσε και πρόσθεσε: «Έχω εκθέσει δημόσια και επανειλημμένα την άποψή μου: Σε μια συγκυρία που η πολιτική αντιπαράθεση έχει όλο και πιο πολύ τον χαρακτήρα της σύγκρουσης των πολιτικών ιδεολογιών και των ισχυρών ταυτοτήτων, δεν πρέπει να επιλέξουμε την αποϊδεολογικοποίηση και την ασπόνδυλη ταυτότητα. Θα το πληρώσει και η Αριστερά και η κοινωνία. Σε μια τέτοια προοπτική το Συνέδριό μας έχει ιστορικό καθήκον να πει ένα δυνατό ”όχι”».

Ο Νίκος Φίλης μίλησε για αρχηγισμό του ΣΥΡΙΖΑ και για ανερμάτιστο πολυσυλλεκτισμό, που έχει την εξουσία ως αυτοσκοπό, ενώ άσκησε σφοδρή κριτική στην επιλογή της συγκυβέρνησης με τον Πάνο Καμμένο αλλά και στην αντιπολιτευτική τακτική του κόμματος.

«Για να αποκτήσουμε νέα σχέση εμπιστοσύνης με την κοινωνία οφείλουμε να μιλήσουμε καθαρά για τους μνημονιακούς καταναγκασμούς. Το συνέδριο είναι ο χώρος για την αναγκαία αυτοκριτική. Δεν είναι μόνον οι καταναγκασμοί τους οποίους υπαινίχθηκε χτες ο σύντροφος Τσίπρας, αλλά και αυτά που δεν κάναμε ή ανεχτήκαμε, παρά τις δεσμεύσεις μας. Μιλώ, για παράδειγμα, για τις σχέσεις Κράτους-Εκκλησίας, για τα ΜΜΕ και την ΕΡΤ, τις εξορύξεις, τον East Med, την ασυδοσία του Καμμένου αλλά και άλλα, μαζί με συμπεριφορές που έπληξαν το ηθικό πλεονέκτημα της Αριστεράς».


Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 15 Απριλίου 2022, 19:52Zougla.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει