Επίθεση του Α. Κοπάνα στο Υπουργείο Υποδομών για το οδικό δίκτυο Πηλίου
Mε αφορμή τις νέες κατολισθήσεις σε Ξουρίχτι και Καράβωμα ο Aντιπεριφερειάρχης Αργύρης Κοπάνας αναφέρει τα εξής:
«Στις αρμοδιότητες της αιρετής Περιφέρειας υπάγεται η «συντήρηση» των οδών, των οποίων η συντήρηση ανήκε στην αρμοδιότητα της Κρατικής Περιφέρειας και των αντίστοιχων πρώην νομαρχιακών αυτοδιοικήσεων.
Σύμφωνα με την υπ’αρίθμ. 323/2008 γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους «στην έννοια της συντήρησης από τους ΟΤΑ Α’ και Β’ βαθμού των οδών της αρμοδιότητας τους, περιλαμβάνεται η αποκατάσταση των βλαβών του οδοστρώματος και των στοιχείων ασφαλείας (στηθαία, νησίδες, σήμανση κτλ) και ο αποχιονισμός.
Πρέπει να αντιληφθεί η Κυβέρνηση ότι η Περιφερειακή Ενότητα Μαγνησίας και οποιαδήποτε Π.Ε, δεν μπορεί να υποκαταστήσει το Υπουργείο Υποδομών, ούτε, βέβαια, διαθέτει τον Προϋπολογισμό του Υπουργείου ή του Κράτους.
Αν θέλουν κάποιοι να αναλάβουμε το ρόλο και το έργο του Υπουργείου Υποδομών, θα το κάνουμε ευχαρίστως, αρκεί να μεταβιβαστούν σε εμάς οι αρμοδιότητες μαζί-και το τονίζω αυτό-με τους αντίστοιχους πόρους, αλλά και με επαρκές προσωπικό.
Σημειώνω ότι σε μια νύχτα η συντήρηση των δρόμων αρμοδιότητας της Κρατικής Περιφέρειας πέρασε στην αιρετή Περιφέρεια χωρίς επιπλέον πόρους. Αυτό σημαίνει ότι με τα ίδια ή και λιγότερα χρήματα καλούμαστε να συντηρήσουμε περισσότερους δρόμους, σχεδόν όλο το οδικό δίκτυο.
Στο Πήλιο το πρόβλημα είναι μεγάλο, έχει ξεφύγει από την έννοια και τα όρια της απλής «συντήρησης» του δρόμου, που είναι αρμοδιότητά μας. Έχει να κάνει με γεωλογικά φαινόμενα και φυσικές δυνάμεις, που παρασύρουν πλαγιές του βουνού και προκαλούν εκτεταμένες καταπτώσεις, καθιζήσεις και κατολισθήσεις.
Το ζήτημα πλέον δεν είναι η συντήρηση της οδού, αλλά η επανακατασκευή της οδού με έργα αντιστήριξης και διαχείρισης επιφανειακών και υπόγειων υδάτων, αφού η κύρια οδική αρτηρία, που είναι γερασμένη, σε πολλά σημεία έχει θεμελιωθεί επάνω σε ασταθή επιφανειακά στρώματα και σε πρανή με μεγάλες κλίσεις.
Η παρέμβαση της Περιφέρειας μπροστά στο μέγεθος του προβλήματος και της κρισιμότητας της κατάστασης είναι εκ των πραγμάτων «ασπιρίνη».
Και εδώ δεν χρειαζόμαστε «ασπιρίνες» για να ανακουφιστούμε προσωρινά, αλλά «χειρουργείο» για να δοθεί οριστική λύση.
Τουλάχιστον 5 εκατ. Ευρώ απαιτούνται για να κάνουμε μιαν αρχή. Για να εκπονηθούν μελέτες στα σημεία, που πονάμε. Για να υλοποιηθούν έργα εκεί όπου έχουμε ήδη μελέτες. Όσο το Υπουργείο θα αδιαφορεί και θα κωφεύει τόσο η κατάσταση θα επιδεινώνεται. Δεν γίνεται να πορεύεται με τη λογική «ξεφορτώνομαι τομείς της ευθύνης μου». Και ούτε μπορεί να μας κατηγορεί ότι δεν έχουμε μελέτες, τη στιγμή, που το ίδιο οφείλει να χρηματοδοτήσει τις μελέτες!
Θυμίζω δε ότι έχει ήδη εκπονηθεί Προκαταρκτική Έρευνα με τίτλο «Βελτίωση Ασφάλειας Εθνικού Οδικού Δικτύου Περιοχής Πηλίου», που παραλήφθηκε από την Περιφέρεια Θεσσαλίας και αφορά τα τμήματα: 1)Χάνια-Καράβωμα, 2)Καράβωμα-Ζαγορά-Πουρί, 3)Ζαγορά-Χορευτό και 4)Ξουρίχτι-Τσαγγαράδα-Μούρεσι-Ανήλιο-Μακρυρράχη-Καράβωμα.
Προσδιορίστηκαν 49 θέσεις μεσαίας και μεγάλης επικινδυνότητας, που ταξινομήθηκαν με κριτήρια την επικινδυνότητα, την αμεσότητα και την βατότητα της οδού.
Για τις 15 πλέον επικίνδυνες θέσεις το κόστος εκπόνησης μελετών εκτιμήθηκε σε 1,5 εκατ. Ευρώ και το κόστος κατασκευής των έργων σε 8 εκατ. Ευρώ. Για τις υπόλοιπες 34 θέσεις χρειάζονται 16 εκατ. Ευρώ!
Τα ποσά αυτά είναι απαγορευτικά για την Περιφέρεια Θεσσαλίας.
Σε κάθε περίπτωση, ο Περιφερειάρχης Κώστας Αγοραστός διεκδικεί σταθερά και επίμονα έκτακτη χρηματοδότηση για την άμεση εκτέλεση επειγόντων έργων ύψους 5 εκατ. Ευρώ.
Υπενθυμίζω ότι η Π.Ε Μαγνησίας με δικούς της πόρους προχώρησε πέρσι στην αποκατάσταση καθιζήσεων στο οδικό δίκτυο Ζαγοράς-Καράβωμα-Μουρεσίου και στην αποκατάσταση κατολισθήσεων στο 48ο χλμ της Εθνικής οδού Βόλου-Νεοχωρίου-Ζαγοράς-Ξουρίχτι, ενώ το αμέσως επόμενο διάστημα ξεκινά η εκτέλεση εργολαβιών, που αφορούν ασφαλτικά, τεχνικά έργα, στηθαία ασφαλείας, διαγραμμίσεις, αποκατάσταση κατολισθήσεων Χάνια-Καράβωμα, καθαρισμό και σήμανση».