Επίσκεψη Οικολόγων Πράσινων στη Διεύθυνση Δασών Μαγνησίας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ την σχετική ανακοίνωση, όπως έφτασε στο e-Volos.gr:

Τη Διεύθυνση Δασών Μαγνησίας επισκέφθηκαν την Πέμπτη 09.05.2013 οι Οικολόγοι Πράσινοι Μαγνησίας και η εκπρόσωπος τύπου του κόμματος και συντονίστρια της ομάδας για τη δασική πολιτική Βάσω Νάκου, προκειμένου να ενημερωθούν για την πορεία συγκεκριμένης καταγγελίας για παράνομη λαθροϋλοτομία στην Αλόννησο1, αλλά και για άλλα θέματα που αφορούν τα δασικά οικοσυστήματα του νομού.

Συγκεκριμένα, στην ενδιαφέρουσα συζήτηση που είχαν με τη Διευθύντρια Δασών, ενημερώθηκαν για τις παράνομες υλοτομίες και την προετοιμασία για την αντιπυρική περίοδο στο νομό, καθώς και για τα προβλήματα της Δασικής Υπηρεσίας και τις δυνατότητες αντιμετώπισής τους με το υπάρχον προσωπικό, ενώ αντάλλαξαν απόψεις για την ανάγκη χάραξης δασικής πολιτικής που θα θέτει σε προτεραιότητα την προστασία των δασικών οικοσυστημάτων, αλλά και κατευθύνσεις για την αξιοποίησή τους.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τους Οικολόγους Πράσινους είχε η επισήμανση της Διευθύντριας Δασών για τις δυνατότητες εκμετάλλευσης των δασικών υπολειμμάτων από υλοτομίες στο Πήλιο για τη θέρμανση των νοικοκυριών, που συμπίπτει με προτάσεις τους για την αξιοποίηση δασικής βιομάζας ως μέσο θέρμανσης. Οι Οικολόγοι Πράσινοι σε εκδηλώσεις σε νομούς με πλούσιο δασικό κεφάλαιο έχουν ήδη προτείνει την αξιοποίηση μέρους της δασικής βιομάζας ως μέσο θέρμανσης, προκειμένου να δημιουργηθεί τοπική απασχόληση στο δασικό αντικείμενο, να περιοριστεί η εισαγωγή πέλλετς και να παραχθεί τοπικό στις περιοχές που δύναται από τα ελληνικά δάση, να συμβάλλει η δραστηριότητα στον καθαρισμό των δασών και στην αντιπυρική προστασία, αλλά και να περιοριστεί έτσι το φαινόμενο της λαθροϋλοτομίας. Η πρόταση παρουσιάζεται στο πλαίσιο της εκστρατείας των Οικολόγων Πράσινων για την ανασυγκρότηση της υπαίθρου και τη συμβολή της δασοπονίας στη δημιουργία τοπικής οικονομίας και πράσινων θέσεων απασχόλησης, ενώ σχετίζεται και με την πρότασή τους για κοινωνικές συνεταιριστικές επιχειρήσεις, που μπορούν να αποτελέσουν ένα νέο μοντέλο οικονομικής δραστηριότητας στο δασικό αντικείμενο.

Η σημερινή, λοιπόν, συζήτηση επιβεβαιώνει την ανάγκη να διοργανωθεί και στη Μαγνησία μια σχετική εκδήλωση για την παρουσίαση της πρότασης, σε συνδυασμό με τις θέσεις των Οικολόγων Πράσινων για τη θέρμανση και τη μείωση της αιθαλομίχλης, που θα απασχολήσει και τον προσεχή χειμώνα την πόλη του Βόλου. Οι Οικολόγοι Πράσινοι δεσμευόμαστε για τη διοργάνωσή της και καλούμε τους φορείς που ενδιαφέρονται να συνεργαστούμε προκειμένου να δημιουργήσουμε από κοινού ρεαλιστικές διεξόδους σε αυτό το κομμάτι της πολύπλευρης κρίσης.

Πληροφορίες: Βάσω Νάκου, 6983903061

1. Με παρέμβαση εισαγγελέα στον οποίο απευθύνθηκαν οι Οικολόγοι Πράσινοι Μαγνησίας το Δεκέμβριο του 2012, μετά από καταγγελίες κατοίκων της Αλοννήσου, διεκόπησαν οι παράνομες υλοτομίες που λάμβαναν χώρα για αρκετές ημέρες σε δάσος του νησιού με την ανοχή και την αδειοδότηση (!) της Δημοτικής Αρχής. Στο Δήμο έχει ασκηθεί μήνυση από τη Δασική Υπηρεσία και αναμένεται η εκδίκαση της υπόθεσης.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει