Επίσκεψη του αρχηγού της Μοσάντ στο Μπαχρέιν


Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 2 Οκτωβρίου 2020, 00:38

Ο αρχηγός της Μοσάντ, της ισραηλινής υπηρεσίας πληροφοριών, συνάντησε στο Μπαχρέιν υψηλόβαθμους αξιωματούχους στους τομείς της ασφάλειας και των πληροφοριών, μετά τη συμφωνία εξομάλυνσης μεταξύ των δύο χωρών μετέδωσε την Πέμπτη το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων του Μπαχρέιν BNA.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του την Τετάρτη, ο Γιόσι Κοέν μίλησε με αρκετούς αξιωματούχος της αραβικής μοναρχίας του Κόλπου για “θέματα κοινού ενδιαφέροντος” καθώς και για “συνεργασία μεταξύ των δυο χωρών”, σύμφωνα με το ΒΝΑ.

“Υπογράμμισαν τη σημασία του ρόλου (της συμφωνίας εξομάλυνσης) στη σταθερότητα και την ειρήνη στην περιοχή” πρόσθεσε.

Η συμφωνία επιτεύχθηκε υπό την αιγίδα των ΗΠΑ και υπογράφηκε στις 15 Σεπτεμβρίου στην Ουάσινγκτον ταυτόχρονα με αυτήν που είχε ανακοινωθεί λίγες εβδομάδες νωρίτερα μεταξύ του Ισραήλ και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου ταξίδεψε στην αμερικανική πρωτεύουσα για να μετάσχει σε αυτή την τελετή υπογραφής των δυο συμφωνιών, όπως και οι επικεφαλής της διπλωματίας των δύο αραβικών μοναρχιών του Κόλπου.

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Μπαχρέιν είναι αντίστοιχα η τρίτη και η τέταρτη αραβικές χώρες που εξομαλύνουν τις σχέσεις τους με το εβραϊκό κράτος, μετά την Ιορδανία το 1994 και την Αίγυπτο το 1979.

Οι Παλαιστίνιοι χαρακτήρισαν τις συμφωνίες αυτές “μαχαιριά στην πλάτη”. Έως πρόσφατα, η επίλυση της ισραηλινοπαλαιστινιακής σύγκρουσης θεωρείτο απαραίτητη προϋπόθεση για την εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ των αραβικών χωρών και του Ισραήλ, το οποίο έχει καταλάβει τη Δυτική Όχθη και την Ανατολική Ιερουσαλήμ τα τελευταία 50 και πλέον χρόνια.


Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 2 Οκτωβρίου 2020, 00:39

Πηγή: Zougla.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει