Επίσκεψη των υπουργών Εξωτερικών και Άμυνας στην Ιαπωνία και στη Ν. Κορέα μέσα στο ΜάρτιοΠρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 5 Μαρτίου 2021, 09:59

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν και ο υπουργός Άμυνας Λόιντ Όστιν προγραμματίζουν να επισκεφτούν την Ιαπωνία και τη Νότια Κορέα μέσα στο μήνα για να συζητήσουν θέματα εξωτερικής πολιτικής και ασφάλειας, όπως δήλωσαν χθες, Πέμπτη, τρεις κυβερνητικές πηγές που έχουν άμεση γνώση για το ζήτημα αυτό.

Οι επισκέψεις στις αναφερόμενες ασιατικές χώρες θα είναι οι πρώτες, που θα πραγματοποιήσουν αξιωματούχοι των αμερικανικών υπουργείων Εξωτερικών και Άμυνας από την ανάληψη των προεδρικών καθηκόντων από τον Τζο Μπάιντεν τον Ιανουάριο και αντανακλούν τις αυξανόμενες ανησυχίες στην Ουάσιγκτον από την κλιμακούμενη απειλή των πυρηνικών και πυραυλικών προγραμμάτων της Κίνας και της Βόρειας Κορέας.

Ο Μπλίνκεν και ο Όστιν θα έχουν διαλόγους «2 συν 2» με τους ομολόγους τους της Ιαπωνίας και της Νότιας Κορέας, όπως ανέφεραν οι πηγές στο Reuters, ενώ ζήτησαν να μην κατονομασθούν επειδή η πληροφόρηση αυτή δεν έχει δημοσιοποιηθεί επισήμως.

Ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών Νεντ Πράις δήλωσε ότι επί του παρόντος δεν μπορούσε να επιβεβαιώσει την οποιαδήποτε αναφορά σχετικά με προγραμματισμένες επισκέψεις αξιωματούχων, αλλά τόνισε ότι η Ουάσινγκτον έχει δεσμευτεί ουσιαστικά για την περιοχή της Ινδίας και του Ειρηνικού.

Οι πηγές δήλωσαν ότι οι Αμερικανοί αξιωματούχοι θα βρίσκονται στην Ιαπωνία στις 17 Μαρτίου, ενώ το πρακτορείο ειδήσεων της Νότιας Κορέας Yonhap μετέδωσε ότι βρίσκονται σε εξέλιξη συνομιλίες για την επίσκεψη των δύο υπουργών στη Σεούλ για ένα διήμερο από τη 17η Μαρτίου. Ωστόσο το ακριβές πρόγραμμα δεν έχει ακόμη επιβεβαιωθεί.

Μία πηγή που έχει λάβει γνώση για την επίσκεψη, επιβεβαίωσε το σχέδιο επίσκεψης στη Σεούλ.

Οι ΗΠΑ επιδιώκουν την ενίσχυση των δεσμών τους με σημαντικούς συμμάχους, καθώς η Κίνα υιοθετεί μία σταδιακά πιο επιθετική προσέγγιση στην εξωτερική πολιτική της για την περιοχή της Ινδίας και του Ειρηνικού, αλλά και αλλού στον κόσμο.

Σε ένα κείμενο 24 σελίδων για τη συνοπτική παρουσίαση των πολιτικών εθνικής ασφάλειας του προέδρου Τζο Μπάιντεν το οποίο δημοσιοποιήθηκε μέσα στην εβδομάδα, οι ΗΠΑ χαρακτήρισαν την Κίνα ως «το μοναδικό ανταγωνιστή τους, που έχει την ικανότητα συνδυασμού της οικονομικής, διπλωματικής, στρατιωτικής και τεχνολογικής ισχύος, για να αποτελεί μία διαρκή πρόκληση σε ένα σταθερό και ανοιχτό διεθνές σύστημα».


Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 5 Μαρτίου 2021, 09:59Zougla.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει