Επανασύσταση παραρτήματος του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος στην Ελλάδα

Ρεπορτάζ: Σωτήρης Σκουλούδης 

Εικονολήπτης: Χάρης Γκίκας

Το ελληνικό παράρτημα της οργάνωσης «Republicans Overseas», δηλαδή της παγκόσμιας «πλατφόρμας» στήριξης και ανάληψης δράσεων του κόμματος των Ρεπουμπλικανών στις ΗΠΑ, ανακοίνωσε σήμερα σε συνέντευξη Τύπου την ενεργή επαναδραστηριοποίησή του στη χώρα μας. Πρόκειται ουσιαστικά για έναν φορέα, άρρηκτα συνδεδεμένο και ελεγχόμενο από το κόμμα του Ντόναλντ Τραμπ, χωρίς καμία εμπλοκή στην ελληνική πολιτική σκηνή, με στόχο την κινητοποίηση των Αμερικανών πολιτών που στηρίζουν τους Ρεπουμπλικανούς στην Ελλάδα προκειμένου αυτοί να αποστείλουν τις επιστολικές ψήφους στις επερχόμενες εκλογικές αναμετρήσεις των ΗΠΑ,.

Επίσης, στόχος του φορέα είναι η ενδυνάμωση των ελληνο-αμερικανικών σχέσεων και η δημιουργία γεφυρών μεταξύ των δύο χωρών σε πολλούς τομείς, που άπτονται πάντα και των δραστηριοτήτων του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος. Συγκεκριμένα μεταξύ άλλων ο φορέας θα δημιουργήσει κέντρο αρωγής για Ελληνο-Αμερικανούς, θα ξεκινήσει τη λειτουργία κέντρου μελετών με σκοπό τη διαρκή παραγωγή ερευνητικού και επιστημονικού έργου, το οποίο θα παρουσιάζεται σε επαναλαμβανόμενες δημόσιες ημερίδες, θα αναλάβει τη διεξαγωγή πλήθους εκδηλώσεων με πολιτιστικό και κοινωνικό ενδιαφέρον και τέλος θα ασχοληθεί με την προαγωγή της Ρεπουμπλικανικής Ιδεολογίας μέσω λειτουργίας παραρτημάτων και οργανώσεων γυναικών και νέων.

Ο Πρόεδρος του Ελληνικού Παραρτήματος του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος Ιωνάθαν Κωνσταντίνου ανέλυσε στους δημοσιογράφους το ιστορικό και το πλαίσιο λειτουργίας του φορέα, όσο και τον σκοπό της επαναδραστηριοποίησής του ειδικά αυτήν την περίοδο.

«Λόγω της Αμερικανικής Εκλογικής Νομοθεσίας οι Αμερικανοί που κατοικούν στο εξωτερικό, είτε προσωρινά είτε μόνιμα, εκπροσωπούνται από θυγατρικές οργανώσεις των κομμάτων (αντίστοιχη υπάρχει και για το Δημοκρατικό κόμμα), στην δε περίπτωση του Ρεπουμπλικανικού κόμματος, η οργάνωση αυτή ονομάζεται “Republicans Overseas”  και διατηρεί παραρτήματα σε αρκετές χώρες του κόσμου, μεταξύ των οποίων και η Ελλάς. Μέχρι το 2013, η οργάνωση αυτή ονομαζόταν “Republicans Abroad” , όμως μετονομάστηκε και σήμερα λειτουργεί ως αυτό που σας παρουσιάζουμε», σημείωσε και ξεκαθάρισε:

«Η οργάνωσή μας κατ’αρχάς δηλώνει πανηγυρικά και ξεκάθαρα ότι δεν είναι Ελληνικό κόμμα, ούτε ότι ασχολείται άμεσα ή έμμεσα με την Ελληνική Πολιτική σκηνή, πέραν του αμοιβαίως επιθυμητού στόχου της πάγιας σύσφιξης των Ελληνο-Αμερικανικών σχέσεων σε κάθε επίπεδο. Η εντολή μας ρητώς μας απαγορεύει κάθε παρέμβαση στην διαδικασία λήψεως πολιτικών αποφάσεων στην Ελλάδα που αποτελεί αποκλειστικό προνόμιο μόνον του Ελληνικού Λαού και των οργάνων που αυτός και μόνον αναδεικνύει».

Δείτε ολόκληρη τη συνέντευξη Τύπου:

 

 

Το οργανόγραμμα όπως το ανακοίνωσε ο Ιωανάθαν Κωνσταντίνου:

 

-Να διευκολύνουμε τους Ρεπουμπλικάνους ψηφοφόρους που διαμένουν μόνιμα ή προσωρινά στην Ελλάδα να ψηφίζουν σε όλες τις Αμερικανικές εκλογές, έτσι ώστε να παραμείνει το Ρεπουμπλικανικό κόμμα στην πρώτη θέση προτίμησης του Αμερικανικού Λαού

-Να παράσχουμε κάθε είδους τεχνική συνδρομή και ενημέρωση στους Αμερικανούς Πολίτες, μόνιμους και μη, για κάθε θέμα που τους αφορά, όπως φορολογικά, ασφαλιστικά, ποινικά, πολιτιστικά, εργασιακά κτλ. Τούτα δε θα γίνονται συμπληρωματικά προς αντίστοιχες υπηρεσίες που παράσχουν η Αμερικανική Πρεσβεία και τα Προξενεία.

-Να δημιουργήσουμε ένα ινστιτούτο μελετών που θα πραγματεύεται θέματα κοινού ενδιαφέροντος των δύο Λαών, με έμφαση στα γεωπολιτικές, κοινωνικές και εθνολογικές, πολιτισμικές εξελίξεις.

-Να συσφίξουμε τις σχέσεις μεταξύ των αμερικανών υπηκόων που κατοικούν μόνιμα ή προσωρινά στην Ελλάδα, τούτο δε ανεξαρτήτως της κομματικής τους κατεύθυνσης.

-Και τέλος να δημιουργήσουμε ένα αντίστοιχο φορέα με συμμετοχή Ελλήνων φίλων μας και ομοϊδεατών μας που θα προάγει τις θεμελιώδεις Αρχές και ιδεολογία του Ρεπουμπλικανικού κόμματος.

 Υπάρχουν 85.000 καταγεγραμμένοι ψηφοφόροι των ΗΠΑ στην Ελλάδα, αλλά και ένας αριθμός 120.000 έως 140.000 που δεν έχουν ακόμα καταγραφεί ως ψηφοφόροι εξωτερικού.

Στο άμεσο μέλλον θα διοργανωθούν ημερίδες με θέματα: «Η συμβολή των ΗΠΑ στον Εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα του 1821» και «Το σχέδιο Marshall και οι επιπτώσεις του στην ανάπτυξη της Ελλάδας». Πέρα από τις παραπάνω εκδηλώσεις, θα διοργανώνονται εσπερίδες με θεματικό περιεχόμενο, άπαξ μηνιαίως, ανοικτές για όλους τους Αμερικανούς, αλλά και τους Έλληνες που στόχο θα έχουν την γνωριμία με την Αμερικανική κοινωνία και τους Αμερικανούς πολίτες.  Τέλος, πέρα από την ίδρυση τοπικών παραρτημάτων σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας, ξεκινώντας από Ηράκλειο και Θεσσαλονίκη, ιδρύονται δύο υπο-οργανώσεις Νέων Ρεπουμπλικάνων και Γυναικών Ρεπουμπλικάνων, οι οποίες σε λίγες ημέρες θα ανακοινωθούν, ιδρύεται και ο Σύνδεσμος Φίλων του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος.

«Οι Η.Π.Α. είναι σήμερα η μόνη Υπερδύναμη στην Υφήλιο, με μηδενική ανεργία, εξαιρετικά υψηλό ρυθμό ανάπτυξης, με το ανώτερο βιοτικό επίπεδο ζωής Παγκοσμίως, τις καλύτερες υποδομές, την καλύτερη Υγεία, μια χώρα που μάλιστα αποτελεί και τόπο στην οποία ο Ελληνισμός μεγαλουργεί και θα συνεχίσει να μεγαλουργεί χάρη στην εργατικότητά του, την προσήλωσή του προς τις θεμελιώδεις αξίες όπως αυτή της οικογένειας, της Πατρίδας, αλλά και της θρησκείας», τόνισε ο κύριος Κωνσταντίνου κατά τη διάρκεια της παρουσίασης και πρόσθεσε:

«Θα ήθελα να σας υπενθυμίσω ότι οι ΗΠΑ έγιναν ακριβώς δυνατές χάρις στα δικά μας πιστεύω, χάρις στην απελευθέρωση του ατόμου από κάθε δυνάστη, χάρις στις Αρχές του Συντάγματος των ΗΠΑ, αλλά και τα τελευταία χρόνια χάρις στην διορατική ηγεσία του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, αλλά και στην Προεδρική θητεία του Ντόναλντ Τραμπ. Υπενθυμίζουμε ότι κατά την διάρκεια της θητείας του, μεταξύ πολλών, έληξε επιτυχώς ο πόλεμος κατά του ISIS στην Συρία, μάλιστα με τη συμμετοχή νέων συμμάχων των ΗΠΑ στο πεδίο της μάχης, αποσοβήθηκε η κρίση μεταξύ Βορείου και Νοτίου Κορέας, έκλεισαν πλήθος κεφάλαια που ταλάνιζαν την Υφήλιο, κυριότερο δε όλων δεν ξεκίνησε καμία πολεμική σύρραξη, στο δε χώρο της Ανατολικής Μεσογείου, οι ΗΠΑ ξεκίνησαν μια νέα δραστική πολιτική μείωσης των εντάσεων που συμπεριλαμβάνει την Τριμερή Ελλάδας-Κύπρου- Ισραήλ, αλλά και πλήθος άλλων μέτρων που βοηθούν έμπρακτα τον Ελληνισμό, μέτρα που ξεκίνησαν επί της θητείας του Προέδρου Τραμπ και όχι από παλαιότερες διοικήσεις».

Ερωτώμενος από το zougla.gr σχετικά με τη συγκυρία της επαναδραστηριοποίησης του φορέα, που ταυτίζεται με την αναβάθμιση των ελληνοαμερικανικών σχέσεων και το πρόσφατο νομοσχέδιο της Γερουσίας που αφορά τη χώρα μας, ο πρόεδρος συμφώνησε πως «η εντολή που δόθηκε από το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα για την επαναδραστηριοποίησή μας σίγουρα σχετίζεται με την αναβάθμιση αυτών των σχέσεων. Μετά την επίθεση που δέχτηκε ο Ντόναλντ Τραμπ -τελικά αποδείχτηκε ότι επρόκειτο για fake news- πλέον υπάρχει ο χρόνος και η διάθεση για την ενίσχυση αυτής της σχέσης, και αυτό λέει πολλά… Στο παρελθόν υπήρχαν ανασταλτικοί παράγοντες για τις καλές σχέσεις των δύο χωρών, που δεν υπάρχουν πια», σημείωσε.

Και συμπλήρωσε:

«Πλέον υπάρχει επαναξιολόγηση των βασικών αρχών της εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ. Η Ελλάδα και οι ΗΠΑ είναι “καταδικασμένες” να είναι σύμμαχες χώρες, κι αυτό φαίνεται κι από την Ιστορία, καθώς πολεμήσαμε πολλές φορές στο ίδιο στρατόπεδο. Ο Τραμπ θέλει Δικαιοσύνη στις σχέσεις των ΗΠΑ με τις άλλες χώρες, και η Ελλάδα δεν έτυχε από τις ΗΠΑ πάντα δίκαιη μεταχείριση. Αυτό όμως θα αλλάξει».

Ερωτώμενος, τέλος, για τις σχέσεις της Ελλάδας με τη Ρωσία, ο Ιωνάθαν Κωνσταντίνου θεωρεί ότι φυσικά και πρέπει να μιλάει η χώρα μας με τη Ρωσία, αν και πλέον «οι δύο χώρες είναι δυνητικά ανταγωνίστριες, όσον αφορά στο ενεργειακό πεδίο», ενώ συμπλήρωσε ότι η στήριξη της Ρωσίας προς την Ελλάδα διαχρονικά «μάλλον γινόταν μόνο στο επίπεδο των υποσχέσεων, όπως στα Ορλωφικά»…

Ο φορέας λειτουργεί στην οδό Δημητρέσσα 18, Ιλίσια (πλησίον της Πρεσβείας των ΗΠΑ) και εκεί εδρεύει το κέντρο ενημέρωσης Αμερικανών πολιτών, για μεγάλη γκάμα θεμάτων από φορολογικά έως θέματα διπλωμάτων κτλ. Το κέντρο αυτό θα επεκταθεί σύντομα σε άλλες πόλεις, προς το παρόν λειτουργεί από 11 έως 4μμ καθημερινά σε εργάσιμες ημέρες, αλλά δέχεται και αιτήματα παροχής πληροφοριών μέσω της ιστοσελίδας www.republicansoversas.gr, αλλά και μέσω Facebook: Republicans Overseas Hellenic Chapter. 

Η πρώτη ημερίδα θα πραγματοποιηθεί στον Ζορμπά στο Μικρολίμανο την Τετάρτη 8 Μαΐου 2019 και ώρα 5μμ με θέμα φορολογικού δικαίου: «Φορολογία βάσει υπηκοότητας ή τόπου κτήσεως εισοδήματος», η εκδήλωση αυτή θα είναι ανοικτή. Ομιλητής  θα είναι ο Solomon Hue, ανώτατο στέλεχος του Ρεπουμπλικανικού κόμματος και μέλος του RNC, εκπροσωπώντας την πολιτεία του Oregon. Ο έτερος ομιλητής στην ημερίδα από πλευράς Αμερικανών, είναι ο John Richardson εξειδικευμένος με τα διεθνή φορολογικά δικηγόρος και Ανεξάρτητος.

Πηγή: Zougla.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει