Επερώτηση της Κίνησης "Μαζί για τον Βόλο" για την κοπή δέντρων

Οι Δημοτικοί Σύμβουλοι της Κίνησης «Μαζί για τον Βόλο» κατέθεσαν επερώτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο με αφορμή την κοπή δέντρων στην οδό Βυζαντίου:

Προς τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου
Κύριε Πρόεδρε,
Ο φετινός χιονιάς ήταν αντικειμενικά καταστροφικός. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι η αντιμετώπιση των προβλημάτων που δημιουργήθηκαν πρέπει να γίνει χωρίς σχεδιασμό και να παρακαμφθούν οι προβλεπόμενες διαδικασίες στον «βωμό» της γρήγορης αποκατάστασης ή με τη δικαιολογία της «επικινδυνότητας». Στο θέμα των «καμένων», από το χιονιά, δέντρων η διαδικασία που πρέπει να ακολουθηθεί είναι πολύ συγκεκριμένη ώστε να αποφευχθούν φαινόμενα αυθαιρεσίας που από διαμαρτυρίες συν-Δημοτών προκύπτουν, αναποτελεσματικότητας, συνθήκες μη επαναφοράς του περιβαλλοντικού ισοζυγίου ακόμα και να αποκλειστεί οποιοδήποτε ενδεχόμενο αισχροκέρδειας που καραδοκεί σε βεβιασμένες κινήσεις.

Θέλουμε να υπενθυμίσουμε στη Δημοτική Αρχή, με αφορμή την ενέργεια κοπής πάνω από 150 δέντρων στην οδό Βυζαντίου στη Νέα Ιωνία (ακόμα δεν γνωρίζουμε ποιος πήρε την απόφαση αυτή) ότι η σωστή διαδικασία μετά από μία τέτοια καταστροφή είναι η καταγραφή όλων των «καμένων» δέντρων, ποια από αυτά πρέπει να ξεριζωθούν και ποια απλά να κλαδευτούν περιμένοντας τον κατάλληλο χρόνο για να διαπιστωθεί πραγματική κατάσταση, η παρουσίαση της καταγραφής αυτής στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής ώστε να παρθεί απόφαση για τις προβλεπόμενες διαδικασίες, η εκπόνηση σχεδίου επαναφοράς του περιβαλλοντικού ισοζυγίου στις περιοχές που υπήρξαν καταστροφές καθώς και η αξιοποίηση της παραγόμενης ξυλείας, αφού θα πρόκειται για μαζική κοπή δέντρων. (πχ διανομή αυτής σε άπορες οικογένειες κλπ.).

Ερωτάται ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου:
1. Ήταν τόσο μεγάλη και «επιτακτική» η ανάγκη που έπρεπε να παρακαμφθούν οι προβλεπόμενες διαδικασίες; Μπορούμε να το καταλάβουμε στην περίπτωση ενός δέντρου αλλά και τα 150 έπρεπε να κοπούν τόσο βιαστικά και όλα ήταν ενός είδους δένδρα όπως διατείνεται η Δημοτική Αρχή;
2. Ποιος πήρε την απόφαση και ποιος προέβη στην κοπή;
3. Η ξυλεία 150 δέντρων στην οδό Βυζαντίου αντιστοιχεί σε πολλούς τόνους. Τι απέγινε η ξυλεία;
4. Πως θα προχωρήσετε από τώρα και στο εξής και σε άλλες περιοχές που υπάρχουν δέντρα που κάηκαν από την κακοκαιρία;
5. Όσον αφορά το περιβαλλοντικό ισοζύγιο, θα προχωρήσει σε εκ νέου δενδροφύτευση στην οδό Βυζαντίου αλλά και σε άλλες περιοχές που παρατηρείται ανάλογο πρόβλημα και πότε;

Οι ερωτώντες δημοτικοί σύμβουλοι της Δημοτικής Κίνησης «Μαζί για τον Βόλο»

Ανδρέου – Μεϊκοπούλου Ελένη
Αποστολάκης Ιάσονας
Γαργάλας Κωνσταντίνος
Δραμητινός Ματθαίος
Κοκκινάκη Φωτεινή
Μολοχίδης Ιωάννης

Σχόλιο του Γραφείου Τύπου της Δημοτικής Κίνησης «Μαζί για τον Βόλο»:

Για να αποφεύγονται λοιπόν τα όποια ερωτήματα «γεννιούνται» από την αυθαιρεσία της Δημοτικής Αρχής, την καλούμε ακόμα και τώρα να κάνει καταγραφή όλων των «καμένων» από τον χιονιά, δέντρων, να φέρει το θέμα στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής μαζί και με ένα σχέδιο για την δίκαιη διανομή της παραγόμενης ξυλείας καθώς και τη διαδικασία που θα ακολουθήσει για την διατήρηση του περιβαλλοντικού ισοζυγίου. Όποιες άλλες κινήσεις που καταστρατηγούν τις προβλεπόμενες διαδικασίες θα θεωρούνται «εκ του πονηρού».

Μπορεί επίσης να σας αρέσει