Επερώτηση της ΛΑΣ για τον απεργοσπαστικό μηχανισμό της Δημοτικής Αρχής Βόλου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ την ανακοίνωση, όπως έφτασε στο e-Volos.gr:

Σύμφωνα με καταγγελία του Συλλόγου Εργαζομένων ΟΤΑ Μαγνησίας, η δημοτική αρχή Βόλου, κατά τη διάρκεια της απεργιακής κινητοποίησης στις 6 – 7/5/2016, και πιο συγκεκριμένα τα ξημερώματα του Σαββάτου 7/5, ενεργοποίησε απεργοσπαστικό μηχανισμό. Σύμφωνα με δηλώσεις του Αχ. Μπέου σε τοπικό ραδιόφωνο, η αποκομιδή των απορριμμάτων στο κέντρο της πόλης έγινε από «εθελοντές» και «ενεργούς πολίτες».

Δεν προξενεί έκπληξη το γεγονός που καταγγέλλει το σωματείο των εργαζομένων. Εξάλλου η δημοτική αρχή Βόλου έχει δείξει πολλές φορές στο παρελθόν την εχθρική της στάση απέναντι στους εργαζόμενους του δήμου, των νομικών προσώπων και της ΔΕΥΑΜΒ, και συνολικά απέναντι στους εργαζόμενους και στις λαϊκές οικογένειες.

Οι αυξήσεις τελών και φόρων, οι μηνύσεις και τα πειθαρχικά, οι εκδικητικές μετακινήσεις εργαζομένων, το κλίμα τρομοκρατίας, η εξύβριση και ο χλευασμός σωματείων και των εκπροσώπων τους, η μηδενική στήριξη και η έλλειψη αλληλεγγύης στις λαϊκές οικογένειες της πόλης που πλήττονται από τις απολύσεις, την ανεργίας τις μειώσεις μισθών και συντάξεων, την ελαστική απασχόληση και τον εκφοβισμό στους χώρους δουλειάς είναι χαρακτηριστικά της εχθρικής στάσης της. Παράδειγμα της αντιλαϊκής αντίληψης της δημοτικής αρχής απέναντι στα συμφέροντα των λαϊκών στρωμάτων και υπέρ των συμφερόντων των επιχειρηματικών ομίλων αποτελεί, στα πλαίσια της συγκάλυψης της επιθετικότητας των μονοπωλίων στα εργατικά δικαιώματα, η αποδοχή χορηγίας από την ΚΟΚΑ – ΚΟΛΑ, που πέταξε στο δρόμο 200 εργαζόμενους στο Βόλο, για την αναμόρφωση των αύλιων χώρων παιδικών σταθμών του δήμου.

Η δημοτική αρχή Βόλου αποδεικνύεται «δεξί χέρι» στην εφαρμογή της αντιλαϊκής πολιτικής της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, που είναι συνέχεια αυτής των προηγούμενων κυβερνήσεων, και της Ε.Ε. Μετατρέπει το δήμο σε ανταποδοτική επιχείρηση, συμβάλλοντας στο βάθεμα της φτώχειας και στην υποβάθμιση της ζωής των εργαζομένων. Το μόνο που την ενδιαφέρει είναι η σταδιακή και τελικά η ολοκληρωτική ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών και τομέων του δήμου Βόλου και μάλιστα δια της μεθόδου της «αναθέσεως» για πολιτικά οφέλη και διασφάλιση ημετέρων.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα και το γεγονός ότι όχι μόνο δεν άρθρωσε κουβέντα ενάντια στο νόμο «λαιμητόμο» για το ασφαλιστικό και τη φορολογία, αλλά, σύμφωνα με τις καταγγελίες των εργαζομένων κινητοποίησε απεργοσπαστικό μηχανισμό, όταν οι εργαζόμενοι έδιναν τη μάχη για να μην περάσουν τα νέα αντιλαϊκά μέτρα.

Επερωτάται η δημοτική αρχή:

Με ποιο δικαίωμα ενεργοποίησε τον απεργοσπαστικό μηχανισμό, όταν οι εργαζόμενοι και αυτής της πόλης έδιναν αγώνα στους χώρους δουλειάς, στους δρόμους, στους καταπέλτες, σε όλη η χώρα για να υπερασπιστούν το δικαίωμα στην κοινωνική ασφάλιση και τα εργασιακά τους δικαιώματα;

Θεωρεί η δημοτική αρχή πιο σημαντικό την αποκομιδή των απορριμμάτων από το κέντρο της πόλης από την υπεράσπιση της ζωής των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων που τσακίζεται από τα αντιλαϊκά μέτρα που ψηφίστηκαν καθώς επίσης και απ’ αυτά που ετοιμάζεται η κυβέρνηση και η Ε.Ε. να νομοθετήσει το επόμενο χρονικό διάστημα;

Ποιοι ήταν αυτοί οι δήθεν «εθελοντές» – «ενεργοί πολίτες», σε ποιον φορέα συμμετέχουν, που η δημοτική αρχή έθεσε σε κίνδυνο χωρίς μέτρα υγιεινής και ασφάλειας, στην αποκομιδή απορριμμάτων «πόρτα –πόρτα», πρακτική με την οποία διαφωνούν και οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα, ακριβώς γιατί ο χειρωνακτικός και αναχρονιστικός της χαρακτήρας δεν διασφαλίζει τους όρους προστασίας;

Μπορεί επίσης να σας αρέσει