Επετειακή εκδήλωση από την Υπηρεσία Ιστορίας Ναυτικού για τη Ναυμαχία της Σαλαμίνας


Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 21 Σεπτεμβρίου 2020, 10:10

Τιμώντας την επέτειο των 2.500 χρόνων από τη θρυλική ναυμαχία της Σαλαμίνας (480 π.Χ- 2020 μ.Χ.), η Υπηρεσία Ιστορίας Ναυτικού διοργάνωσε μια διαδικτυακή εκδήλωση με τίτλο : ‘’ΝΥΝ ΥΠΕΡ ΠΑΝΤΩΝ ΑΓΩΝ. 2.500 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΝΑΥΜΑΧΙΑ ΤΗΣ ΣΑΛΑΜΙΝΑΣ’’.

Ομιλητές :

Η κα Μαρία Δημοπούλου, Φιλόλογος και Διδάκτωρ Αρχαίας Ιστορίας, παραθέτει το ιστορικό πλαίσιο της προγενέστερης χρονικής περιόδου της ναυμαχίας, τα στάδια της εξέλιξής της, τα αίτια της νίκης των Ελλήνων και τις συνέπειές της στην εξέλιξη του Δυτικού Πολιτισμού.

Ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, Ναυπηγός-Μηχανολόγος Μηχανικός, αναλύει τα χαρακτηριστικά της συμπεριφοράς των πλοίων των δύο αντίπαλων στόλων από ναυπηγικής πλευράς, μέσα από μια επιστημονικά τεχνική προσέγγιση προερχόμενη από την μοντελοποίηση των πλοίων, καθώς και την τακτική του εμβολισμού η οποία αποδείχτηκε για τους Έλληνες ένα σημαντικός πολλαπλασιαστής ισχύος.

Συντονιστές ήταν οι επιτελείς της Υπηρεσίας Ιστορίας Ναυτικού:

Σημαιοφόρος (Ε) Μιχαήλ Κατσικαρέλης Π.Ν

Αρχικελευστής (Δ/ΥΛ) Νεκταρία Δεσποτοπούλου. Θα παρακολουθήσετε μια πρωτότυπη ανάλυση της ναυμαχίας της Σαλαμίνας.

Οι εκλεκτοί ομιλητές, προσεγγίζουν τη ναυμαχία από διαφορετικές προοπτικές και αναλύουν:

ΤΙ συνέβη από ιστορικής πλευράς

ΠΩΣ οδηγηθήκαμε στη ναυμαχία στα στενά της Σαλαμίνας, παράλληλα με την περιγραφή των δραματικών γεγονότων που προηγήθηκαν, καθώς και εκείνων που ακολούθησαν της συντριβής των Περσών.

ΓΙΑΤΙ νίκησαν οι Έλληνες και πως με μικρότερες αριθμητικά δυνάμεις -αλλά με άριστη στρατηγική και με υψηλό ηθικό- κατάφεραν να κατατροπώσουν τον πανίσχυρο περσικό στόλο και να βυθίσουν για πάντα το όνειρο της κατάκτησης των ελληνικών Πόλεων, αλλάζοντας παράλληλα τον ρου της ιστορίας του Δυτικού Πολιτισμού όπως παραδέχεται το σύνολο των σύγχρονων ιστορικών και μελετητών της αρχαίας παγκόσμιας ιστορίας. 

Η εκδήλωση αυτή αποτελεί φόρο τιμής στα γενναία εκείνα ελληνικά πληρώματα που έδωσαν τον ΥΠΕΡ ΠΑΝΤΩΝ ΑΓΩΝΑ 2.500 χρόνια πριν στα στενά της Σαλαμίνας, πολεμώντας για την ελευθερία της πατρίδας τους και τη σωτηρία των οικογενειών τους. Πολέμησαν κατά ενός σαφώς υπέρτερου αντιπάλου, με σύμπνοια και ενιαίο πνεύμα, αποτελώντας μια καλολαδωμένη πολεμική μηχανή, που λειτουργώντας με μεγάλη ταχύτατα και ακρίβεια, κατάφερε να συντρίψει τον αντίπαλο στόλο μέσα σε λίγες μόνον ώρες και να προσθέσει μια ακόμη λαμπρή σελίδα δόξας στο βιβλίο όχι μόνο της ελληνικής, αλλά της παγκόσμιας ναυτικής ιστορίας.

Δείτε ολόκληρη την εκδήλωση:

 

Δείτε ακόμα:

Πηγή: Zougla.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει