Επιβαρύνεται διαρκώς η υγεία του Ασάνζ
Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 21 Οκτωβρίου 2022, 12:55

Nα υπάρξει επειγόντως «πολιτική λύση» για την υπόθεση του ιδρυτή του WikiLeaks Τζούλιαν Ασάνζ καθώς οι νομικές προσφυγές κατά της έκδοσής του στις ΗΠΑ μπορούν να κρατήσουν για άλλη μια δεκαετία και η υγεία του  επιδεινώνεται διαρκώς όπως  δήλωσε δικηγόρος του η Τζένιφερ Ρόμπινσον η οποία ανήκει στην ομάδα των δικηγόρων που επί 12 χρόνια αγωνίζονται να σταματήσουν οι σε βάρος του διώξεις. Όπως είπε η δικηγόρος του, η  σωματική και ψυχική υγεία του Ασάνζ έχει επιβαρυνθεί μετά από εγκεφαλικό που υπέστη πέρυσι και  σύμφωνα με  τους γιατρούς που τον παρακολουθούν οι συνθήκες της φυλακής αυξάνουν τον κίνδυνο αυτοκτονίας του.

Κατά τη διάρκεια επίσκεψής της στην Αυστραλία, η  Ρόμπινσον, εξέφρασε την ελπίδα η νέα κυβέρνηση της χώρας να μπορέσει να φέρει σημαντική πρόοδο, μετά τις δημόσιες δηλώσεις της ότι η υπόθεση του Ασάνζ, ο οποίος έχει γεννηθεί στην Αυστραλία, «έχει παρατραβήξει».

Η Ρόμπινσον ζήτησε επίσης ο νέος πρωθυπουργός της Βρετανίας, όποιος κι αν είναι μετά την παραίτηση της Λιζ Τρας να πάρει θέση για την ελευθερία του λόγου και να εγείρει την υπόθεση του Ασάνζ με τις ΗΠΑ.

Ο 50χρονος Ασάνζ, ο οποίος καταζητείται από τις αμερικανικές αρχές μετά την απαγγελία 18 κατηγοριών σε βάρος του, μεταξύ των οποίων για κατασκοπεία σε σχέση με την δημοσιοποίηση από τον WikiLeaks τεράστιου όγκου εμπιστευτικών αρχείων του αμερικανικού στρατού και διπλωματικών τηλεγραφημάτων, για τα οποία η Ουάσινγκτον δηλώνει ότι έθεσαν σε κίνδυνο ζωές.

Τον Ιούνιο, η υπουργός Εσωτερικών της Βρετανίας Πρίτι Πατέλ ενέκρινε την έκδοση του Ασάνζ στις ΗΠΑ. Η νομική του ομάδα προσέφυγε κατά της απόφασης αυτής στο Ανώτατο Δικαστήριο της Βρετανίας, το οποίο θα αποφασίσει για την έφεση αφού λάβει την απάντηση της κυβέρνησης των ΗΠΑ.

«Μπορεί να χρειαστεί κάποια χρόνια προτού τελειώσουμε με τις εφέσεις και εμείς θα το φτάσουμε ως το τέλος. Αν χρειαστεί να πάμε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων θα το κάνουμε», σημείωσε η Ρόμπινσον σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Σίδνεϊ.

Η μακρά του ιδρυτή  των WikiLeaks άρχισε στα τέλη του 2010 όταν η Σουηδία ζήτησε την έκδοση του Ασάνζ από τη Βρετανία, κατηγορώντας τον για σεξουαλικά εγκλήματα. Όταν έχασε την υπόθεση αυτή το 2012, ο Ασάνζ διέφυγε στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο, όπου έμεινε επτά χρόνια. Όταν απομακρύνθηκε από την πρεσβεία τον Απρίλιο του 2019, φυλακίστηκε για παραβίαση των βρετανικών όρων εγγύησης, αν και η σουηδική υπόθεση εναντίον του είχε αποσυρθεί. Από τον Ιούνιο του 2019 παλεύει κατά της έκδοσής του και παραμένει στην φυλακή.

Ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας Άντονι Αλμπανέζε, ο οποίος εξελέγη τον Μάιο, έχει δηλώσει ότι εμμένει στη θέση που είχε πάρει όταν ήταν αρχηγός της αντιπολίτευσης, ότι «ως εδώ και μη παρέκει», αν και η κυβέρνησή του θα χρησιμοποιήσει ιδιωτικούς, διπλωματικούς διαύλους για να θέσει το θέμα με τις ΗΠΑ.

«Σίγουρα ελπίζουμε ότι αυτό θα είναι το τέλος της υπόθεσης και ότι η αυστραλιανή κυβέρνηση θα μπορέσει να τον φέρει πίσω στην πατρίδα του», σημείωσε η Ρόμπινσον.

Ο γενικός εισαγγελέας της Αυστραλίας Μαρκ Ντρέιφους δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι δεν θα σχολιάσει δημοσίως την διπλωματία της κυβέρνησης πάνω στο ζήτημα αυτό.

Το υπουργείο Εσωτερικών της Βρετανίας είχε ανακοινώσει ότι τα δικαστήρια συμπέραναν ότι δεν τίθεται θέμα ασυμβίβαστου μεταξύ της έκδοση του Ασάνζ και του σεβασμού στα ανθρώπινα δικαιώματά του και ότι θα έχει την κατάλληλη μεταχείριση.Zougla.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει