Επιδοτήσεις μέχρι τον Ιούλιο κατά των αυξήσεων στο ηλεκτρικό ρεύμα
Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 23 Φεβρουαρίου 2022, 17:17

Περίπου 1 δισ. ευρώ ή το 0,5% του ΑΕΠ θα δοθεί με τη μορφή επιδοτήσεων ηλεκτρικής ενέργειας μέχρι τον Ιούλιο με βάση την 13η Αξιολόγηση της Ελληνικής Οικονομίας, που δημοσίευσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή περιγράφοντας τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης στον ενεργειακό τομέα.

Σύμφωνα με όσα αναφέρουν οι Βρυξέλλες στην έκθεσή τους οι ελληνικές αρχές έχουν σχεδιάσει έναν νέο αυτόματο μηχανισμό στήριξης για την άμβλυνση των αυξήσεων του κόστους για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις.

Το καθεστώς αντικαθιστά το προσωρινό και εν πολλοίς αναποτελεσματικό πλαίσιο επιδοτήσεων που θεσπίστηκε το 2021 και παρέχει επιδότηση που συνδέεται με την υπέρβαση των τρεχουσών τιμών ηλεκτρικής ενέργειας πάνω από ένα δεδομένο κατώτατο όριο.

Ο μηχανισμός επιδοτήσεων

Τα νοικοκυριά είναι επιλέξιμα για την επιδότηση αυτή μόνο για την πρώτη κατοικία τους. Η επιδότηση θα καλύψει το 80% της αύξησης πάνω από το κατώτατο όριο για τα πρώτα 150 KWh, που καταναλώνονται μηνιαίως και το 60% της αύξησης για τα επόμενα 150 KWh.

Τα ευάλωτα νοικοκυριά θα επωφεληθούν από μεγαλύτερη επιδότηση που θα καλύπτει το 90% της αύξησης για τα πρώτα 300 KWh.

Για τις επιχειρήσεις, προβλέπεται ενιαία επιδότηση για όλες τις κατηγορίες που καλύπτουν το 50% και το 30% της αύξησης των τιμών το πρώτο και το δεύτερο τρίμηνο του 2022, αντίστοιχα.

«Με βάση την πρόβλεψη για τις τιμές χονδρικής ηλεκτρικής ενέργειας του Διαχειριστή Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, ο συνολικός όγκος των επιδοτήσεων ενδέχεται να ανέλθει σε 1 δισεκατομμύριο ευρώ έως τον Ιούλιο του 2022 (0,5% του ΑΕΠ)», σημειώνει η έκθεση της αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας.

«Το καθεστώς επιδοτήσεων χαρακτηρίστηκε ως δημοσιονομικά ουδέτερο, καθώς το κόστος του θα καλυφθεί από τα εκτιμώμενα αυξημένα έσοδα από το σύστημα εμπορίας εκπομπών.

Τα πρόσθετα έσοδα από το σύστημα εμπορίας εκπομπών αναμένεται επίσης να καλύψουν το κόστος μιας επιδότησης θέρμανσης για την άμβλυνση των επιπτώσεων της απότομης αύξησης των τιμών του φυσικού αερίου.

Οι επιδοτήσεις εμφανίζονται σύμφωνα με τις κατευθυντήριες γραμμές που παρέχονται στην ανακοίνωση της Επιτροπής για την αντιμετώπιση των αυξανόμενων τιμών της ενέργειας , καθώς είναι προσωρινές και θα αξιολογούνται εκ νέου κάθε μήνα», τονίζουν οι συντάκτες της έκθεσης.Zougla.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει