Επικρίσεις για τους περιορισμούς που επιβλήθηκαν στον Ιρανό ΥΠΕΞ για τις μετακινήσεις του στη Νέα Υόρκη

Ο επικεφαλής της ιρανικής διπλωματίας Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ θα πάρει μέρος αύριο Τετάρτη σε μια σύνοδο του ΟΗΕ για τη βιώσιμη ανάπτυξη, αφού του χορηγήθηκε βίζα για τον σκοπό αυτό από τις αμερικανικές αρχές, ωστόσο η θεώρηση εισόδου συνοδεύθηκε από περιορισμούς οι οποίοι επικρίθηκαν χθες Δευτέρα από τον Οργανισμό.

Η Ουάσινγκτον, που πρόσφατα απείλησε ότι θα επέβαλε κυρώσεις σε βάρος του Ιρανού ΥΠΕΞ, του έδωσε βίζα για να μπει στις ΗΠΑ, που όμως συμπεριλαμβάνει χωρικό περιορισμό της δυνατότητάς του να μετακινείται, πράγμα που επιβεβαίωσε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, ο Μάικ Πομπέο.

Η γραμματεία του ΟΗΕ «είναι ενήμερη για τα περιοριστικά μέτρα που επιβλήθηκαν πρόσφατα από τη χώρα φιλοξενίας [σ.σ. της έδρας του Οργανισμού, τις ΗΠΑ] στο προσωπικό της μόνιμης αποστολής του Ιράν» στον Οργανισμό, ανέφερε μιλώντας σε ΜΜΕ ο αναπληρωτής εκπρόσωπός του Φαρχάν Χακ. Ο ΟΗΕ «βρίσκεται σε στενή επαφή με τις [διπλωματικές] αποστολές των ΗΠΑ και του Ιράν και οι ανησυχίες μας εκφράστηκαν στη χώρα φιλοξενίας», πρόσθεσε.

Ο Ζαρίφ, ο οποίος αφίχθη το Σαββατοκύριακο στη Νέα Υόρκη, έδωσε χθες Δευτέρα συνεντεύξεις σε διάφορα αμερικανικά ΜΜΕ, ανέφερε η ιρανική αποστολή στα Ηνωμένα Έθνη.

Κατά τη διάρκεια της παραμονής του, ο επικεφαλής της ιρανικής διπλωματίας θα μπορεί να πηγαίνει στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών, στο ανατολικό τμήμα του Μανχάταν, αλλά είναι υποχρεωμένος να παραμένει μέσα σε μια περίμετρο γύρω από αυτήν, που περικλείει, μερικούς δρόμους πιο μακριά, το ακίνητο όπου εδρεύει η ιρανική μόνιμη διπλωματική αντιπροσωπεία στον ΟΗΕ και την οικία του Ιρανού πρέσβη στον ΟΗΕ, με μοναδική εξαίρεση τις μετακινήσεις από και προς το διεθνές αεροδρόμιο JFK.

«Οι Αμερικανοί διπλωμάτες δεν περιφέρονται στην Τεχεράνη, δεν βλέπουμε λοιπόν κανέναν λόγο οι ιρανοί διπλωμάτες να μπορούν να κινούνται ελεύθερα στη Νέα Υόρκη», είπε ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Πομπέο στην εφημερίδα The Washington Post. Κατά την άποψή του, ο Ιρανός ΥΠΕΞ χρησιμοποιεί την άδεια που του παραχωρήθηκε από τις αμερικανικές αρχές να μπει στη χώρα για «να διασπείρει κακόβουλη προπαγάνδα».

Ως το κράτος που έχει αναλάβει να φιλοξενεί την έδρα του ΟΗΕ, οι ΗΠΑ είναι καταρχήν υποχρεωμένες να δίνουν άμεσα βίζες σε αξιωματούχους Κρατών που το ζητούν ώστε να μπορούν να συμμετέχουν σε συναντήσεις του Οργανισμού.

Ο Ζαρίφ, που επισκέπτεται πολύ συχνά τα τελευταία χρόνια τη Νέα Υόρκη, για να πάρει μέρος σε συναντήσεις ή να μιλήσει σε αμερικανικά ΜΜΕ, αναμένεται να παρέμβει αύριο στη σύνοδο του ΟΗΕ για τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης του 2030, που οργανώνει το Οικονομικό και Κοινωνικό Συμβούλιο (ECOSOC) του Οργανισμού.

Το γεγονός ότι οι ΗΠΑ δεν επέβαλαν κυρώσεις σε βάρος του, όπως είχαν απειλήσει πρόσφατα, εξελήφθη από κάποιους αναλυτές ως ένδειξη πως η κυβέρνηση Τραμπ έχει την πρόθεση να διατηρήσει ανοικτό έναν δίαυλο πιθανής επικοινωνίας με την Τεχεράνη.

Επισήμως, δεν έχει προγραμματιστεί καμιά συνάντηση του Ζαρίφ με Αμερικανούς αξιωματούχους, ωστόσο στην Τεχεράνη κυκλοφόρησαν τις προηγούμενες ημέρες φήμες ότι ο επικεφαλής της διπλωματίας της Ισλαμικής Δημοκρατίας σκόπευε να κάνει προεργασία ώστε να υπάρξει συνάντηση, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ τον Σεπτέμβριο.

Ο Ζαρίφ είχε σχολιάσει πρόσφατα στην εφημερίδα The New York Times ότι οι πιθανές κυρώσεις δεν θα τον επηρέαζαν, αφού δεν έχει στην κατοχή του κανέναν περιουσιακό πόρο στις ΗΠΑ, ούτε διαθέτει τραπεζικούς λογαριασμούς στο εξωτερικό.

Δεν κατέστη δυνατό να υπάρξει κάποιο σχόλιο για τους περιορισμούς σε βάρος του Ζαρίφ από την ιρανική διπλωματική αποστολή στον ΟΗΕ.

Οι ΗΠΑ και το Ιράν διέκοψαν τις διπλωματικές σχέσεις τους μετά την ισλαμική επανάσταση του 1979.

Πηγή: Zougla.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει