Επιλογή Ευθύνης:«Καθοριστικό βήμα για τη προστασία του Πηλίου η ειδική μελέτη αρχιτεκτονικών κανόνων

ΔΙΑΒΑΣΤΕ την ανακοίνωση, όπως έφτασε στο e-Volos.gr:

Με αφορμή την παρουσίαση από την Περιφερειακή Ενότητα Μαγνησίας και Β. Σποράδων της ειδικής μελέτης αρχιτεκτονικών και μορφολογικών κανόνων Δόμησης και Αρχιτεκτονικής στις περιοχές μέχρι 2.000 κατοίκων, από τη δημοτική παράταξη «Επιλογή Ευθύνης-Πάμε Μπροστά» εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

«Εκφράζουμε την ιδιαίτερη ικανοποίησή μας για το γεγονός ότι ολοκληρώθηκε η ειδική μελέτη μορφολογικών κανόνων Δόμησης και Αρχιτεκτονικής, στις περιοχές εντός και εκτός οικισμών μέχρι 2.000 κατοίκων, των Περιφερειακών Ενοτήτων Μαγνησίας και Β. Σποράδων. Με την παρουσίασή της, στη χθεσινή ημερίδα που οργάνωσε η Περιφερειακή Ενότητα Μαγνησίας και Σποράδων, ανοίγει ένας κύκλος διαβούλευσης, που θα πρέπει να ολοκληρωθεί σύντομα, ώστε να ακολουθήσει η συμπλήρωση και εξειδίκευση του θεσμικού πλαισίου και η έκδοση των απαραίτητων Προεδρικών Διαταγμάτων για τη δόμηση με ειδικούς μορφολογικούς κανόνες, με βάση τα στοιχεία που προκύπτουν από τη μελέτη.

Είναι σημαντικό ότι η Μαγνησία είναι από τις πρώτες περιοχές της χώρας που αποκτά μια τέτοια ειδική μελέτη. Και τούτο, μετά από επίμονο αίτημα που είχε θέσει η προηγούμενη δημοτική αρχή, και δέσμευση της τότε Υπουργού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, Τίνας Μπιρμπίλη, σε σύσκεψη στο ΥΠΕΚΑ, στις 14 Απριλίου 2011, με τη συμμετοχή του πρώην δημάρχου Π.Σκοτινιώτη. Το αίτημα της προηγούμενης δημοτικής αρχής πήγαζε, τόσο από την ανάγκη αναθεώρησης πλευρών του ισχύοντος Προεδρικού Διατάγματος του Πηλίου με βάση τα αρχιτεκτονικά και μορφολογικά χαρακτηριστικά των οικισμών του, όσο και από το γεγονός ότι από την 1η Ιανουαρίου 2011 είχε μεταφερθεί στο Δήμο Βόλου, από την πρώην Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση, η πολεοδομική υπηρεσία για το σύνολο του Νομού, λόγω «Καλλικράτη». Γι‘ αυτό και μας προκαλεί αρνητική εντύπωση ότι στη χθεσινή ημερίδα ο Δήμος Βόλου είχε εντελώς περιθωριακή συμμετοχή. Η προκήρυξη της μελέτης έγινε τελικά από το ΥΠΕΚΑ τον Ιούλιο του 2011.

Ο Δήμος Βόλου έχει ζωτικό ενδιαφέρον για τα πορίσματα της μελέτης, καθώς θα αποτελέσουν το τεκμηριωμένο υλικό για την τροποποίηση του ισχύοντος Προεδρικού Διατάγματος του Πηλίου, όπου αυτό απαιτείται. Πιστεύουμε ότι με τη μελέτη των μορφολογικών και αρχιτεκτονικών χαρακτηριστικών του Πηλίου γίνεται ένα ουσιαστικό βήμα για τη διατήρηση της αρχιτεκτονικής του φυσιογνωμίας, την προστασία των παραδοσιακών οικισμών και του φυσικού τοπίου, την αποφυγή μεγάλων κατασκευών («οριζόντιες πολυκατοικίες») και την ήπια τουριστική ανάπτυξη.

Για το λόγο αυτό η μελέτη θα πρέπει να παρουσιαστεί άμεσα στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής και στο Δημοτικό Συμβούλιο Βόλου, με τη συμμετοχή και των Συμβουλίων των Δημοτικών και Τοπικών Κοινοτήτων του Δήμου Βόλου και όλων των ενδιαφερομένων φορέων (Δήμοι Νοτίου Πηλίου και Ζαγοράς-Μουρεσίου, ΤΕΕ, Σύλλογος Αρχιτεκτόνων, Ένωση Ξενοδόχων, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας κλπ), ώστε να γίνουν οι απαραίτητες παρατηρήσεις».

Μπορεί επίσης να σας αρέσει