Επιλογή Ευθύνης: «Αδιαφορούν για το Αρχαίο Θέατρο Μικροθηβών και ασχολούνται μόνο με τα … «δόντια»»
ΔΙΑΒΑΣΤΕ την ανακοίνωση, όπως έφτασε στο e-Volos.gr:
Την ώρα που στη Λάρισα δίνεται νέα σημαντική ώθηση στην υπόθεση του Αρχαίου Θεάτρου, με την υπογραφή προγραμματικής σύμβασης μεταξύ Δήμου Λαρισαίων, Περιφέρειας Θεσσαλίας και Υπουργείου Πολιτισμού, με προοπτική το έργο να ενταχθεί στο ΕΣΠΑ, στον Βόλο, η δημοτική αρχή αδιαφορεί πλήρως για το έργο της αποκατάστασης του Αρχαίου Θεάτρου Φθιωτίδων Θηβών (Μικροθηβών) και εξαντλεί όλη τη «μαχητικότητά» της στη μεταφορά ενός πεσσού του ρωμαϊκού υδραγωγείου στην οδό Αθηνών.
Και όμως, το Αρχαίο Θέατρο Μικροθηβών βρίσκεται σε πιο ώριμη φάση για ένταξη στο ΕΣΠΑ, αφού ήδη από το 2014 έχουν ολοκληρωθεί οι μελέτες αποκατάστασης και ανάδειξής του, όπως άλλωστε είχε δηλώσει στον Βόλο, τον Σεπτέμβριο του 2014, και ο Σταύρος Μπένος, πρόεδρος της μη κερδοσκοπικής οργάνωσης «Διάζωμα». Για να φθάσουμε στο σημείο αυτό, προηγήθηκε η ολοκλήρωση της ανασκαφής, με τη συνεργασία Υπουργείου Πολιτισμού, Δήμου Βόλου, Περιφέρειας Θεσσαλίας και «Διαζώματος», καθώς και της ΜΚΟ «Εν Δράσει», η οποία υλοποίησε σχετικό πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας. Και ακόμη παλαιότερα, οι πρωτοβουλίες της τότε Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Μαγνησίας και του τότε Δήμου Νέας Αγχιάλου.
Το έχουμε τονίσει επανειλημμένως και θα το επαναλάβουμε για μια ακόμη φορά. Η αποκατάσταση του Αρχαίου Θεάτρου Μικροθηβών θα αλλάξει ριζικά τα πολιτιστικά και τουριστικά δεδομένα της περιοχής μας. Η αποκατάσταση και ανάδειξη του Αρχαίου Θεάτρου Μικροθηβών θα συνδυαστεί και με την προώθηση του μεγάλου έργου «Πολιτιστικές διαδρομές Θεσσαλίας», σε συνεργασία με την Περιφέρεια Θεσσαλίας και το «Διάζωμα», με το οποίο τα αρχαία θέατρα της Θεσσαλίας και οι σημαντικότεροι αρχαιολογικοί χώροι (όπως οι νεολιθικοί οικισμοί Διμηνίου και Σέσκλου), αλλά και άλλοι χώροι μείζονος πολιτιστικού ενδιαφέροντος, θα ενταχθούν σε οργανωμένο δίκτυο πολιτιστικών διαδρομών.
Η ανάδειξη του πλούσιου πολιτιστικού κεφαλαίου (μυθολογικού, ιστορικού και σύγχρονου) της περιοχής μας, τόσο ως στοιχείου ταυτότητας όσο και ως εργαλείου τουριστικής ανάπτυξης, υπήρξε βασική προτεραιότητα της προηγούμενης δημοτικής αρχής. Καταλαβαίνουμε, ωστόσο, ότι όλα αυτά είναι αντίθετα με τον αντιπολιτισμό της σημερινής δημοτικής αρχής. Μπορούν, όμως, και πρέπει να γίνουν υπόθεση σθεναρής διεκδίκησης της τοπικής κοινωνίας και των φορέων της.