Επιλογή Ευθύνης: Να ανακληθούν οι υπουργικές αποφάσεις για καύση RDF από την ΑΓΕΤ
“Όχι σε ρόλο «υπεργολάβου» της ΑΓΕΤ ο Δήμος Βόλου”
ΔΙΑΒΑΣΤΕ την ανακοίνωση, όπως έφτασε στο e-Volos.gr:
«Το εργοστάσιο της ΑΓΕΤ, με τη σχεδόν εκατονταετή παρουσία του στην περιοχή μας, έχει αναπτύξει διαχρονική σχέση με την τοπική κοινωνία, με σημαντικό ρόλο στην παραγωγική φυσιογνωμία, την οικονομική της δραστηριότητα και τη δημιουργία θέσεων εργασίας, αλλά, κατά καιρούς, και με συγκρούσεις για ζητήματα προστασίας του περιβάλλοντος. Χάρις στους αγώνες των κατοίκων, των φορέων και των εργαζομένων στην εταιρεία, η ΑΓΕΤ, τα προηγούμενα χρόνια, υπαναχώρησε στις προθέσεις της για καύση ελαστικών στην παραγωγική της διαδικασία (επί Νομαρχίας Σκοτινιώτη), ενώ προχώρησε σε σημαντικές επενδύσεις εκατομμυρίων για την περιβαλλοντική αναβάθμιση του εργοστασίου (επί Νομαρχίας Παπατόλια), οικοδομώντας, σε μεγάλο βαθμό, σχέσεις αξιοπιστίας με την τοπική κοινωνία.
Στο νέο θέμα που προέκυψε από την Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων της εταιρείας και την πρόσφατη τροποποίησή της, που δίνουν τη δυνατότητα μεταφοράς και καύσης μεγάλων ποσοτήτων RDF, πρέπει να γίνει σαφές πως το δίλημμα δεν είναι αν το συγκεκριμένο εναλλακτικό καύσιμο είναι καλό ή κακό. Η τεχνολογική εξέλιξη διασφαλίζει πλέον, σε πολλές χώρες της Ευρώπης, τη χρησιμοποίηση τέτοιων υλικών ως καυσίμων, με υψηλότατα επίπεδα ασφαλείας. Οι επιστήμονες που διατύπωσαν μέχρι τώρα τις απόψεις τους για το θέμα, είτε υπερθεματίζουν είτε όχι στη συζήτηση για τη χρήση του RDF, συμφωνούν σε ένα σημείο, ότι δηλαδή η καύση του στην παραγωγική διαδικασία απαιτεί συγκεκριμένες εγκαταστάσεις, αυστηρές προϋποθέσεις ώστε να μη γίνεται ατελής καύση, υπερσύγχρονο εξοπλισμό, αξιόπιστες μετρήσεις και αποτελεσματικούς ελεγκτικούς μηχανισμούς.
Το ζήτημα, όμως, στην περίπτωση του τοπικού εργοστασίου της ΑΓΕΤ, με δεδομένη, μάλιστα, την εγκατάστασή του σε επαφή με τον οικιστικό ιστό της πόλης και τα προβλήματα αέριας ρύπανσης, που έτσι κι αλλιώς η πόλη αντιμετωπίζει, είναι ότι δεν παρέχονται οι αναγκαίες εγγυήσεις πως θα εφαρμοστούν και θα τηρηθούν οι όροι ασφαλείας που εφαρμόζονται και τηρούνται σε άλλες χώρες, και ότι δεν θα προκύψει κάποιο πρόβλημα, που θα θέσει σε σοβαρό κίνδυνο το περιβάλλον και την υγεία των κατοίκων. Είναι, λοιπόν, εύλογοι οι φόβοι και οι επιφυλάξεις, αν μάλιστα ληφθεί υπόψη ότι δεν υπάρχει σύστημα online μετρήσεων των διοξινών και των φουρανίων που εκλύονται από τη διαδικασία της καύσης, ούτε πρότυπα ελέγχου του χρησιμοποιούμενου RDF στη χώρα μας. Εξάλλου, η εταιρεία δεν έχει ενημερώσει μέχρι τώρα την κοινή γνώμη και τους τοπικούς φορείς για την τεχνολογική της επάρκεια, σε σχέση με την καύση του RDF, ούτε έχει τεκμηριώσει τη σκοπιμότητα του εγχειρήματος.
Για όλους αυτούς τους λόγους, θέση μας είναι ότι θα πρέπει άμεσα να ανακληθούν όλες οι σχετικές αποφάσεις που προβλέπουν τη χρήση RDF στις εγκαταστάσεις της. ΑΓΕΤ. Θα πρέπει, ακόμη, να συνταχθεί από τις αρμόδιες υγειονομικές υπηρεσίες επιδημιολογική μελέτη, όπως προτείνει ο Ιατρικός Σύλλογος, ώστε να υπάρχουν έγκυρα επιστημονικά στοιχεία και όχι οι όποιες ανεύθυνες φωνές.
Όσον αφορά στον Δήμο Βόλου, εκ του νόμου δεν έχει καμία ελεγκτική αρμοδιότητα στις επιχειρήσεις της περιοχής. Έχει, όμως, θεσμικά τη δυνατότητα και την υποχρέωση, εκπροσωπώντας τα καθολικά συμφέροντα της τοπικής κοινωνίας, να ασκεί κοινωνικό έλεγχο σε ζητήματα που έχουν σχέση με το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία. Αυτή τη θεσμική δυνατότητα και υποχρέωση θα την απεμπολήσει η δημοτική αρχή, αν τελικά αποφασίσει να ταυτίσει τα συμφέροντα του Δήμου με την εταιρεία, λειτουργώντας σε ρόλο «υπεργολάβου» της ΑΓΕΤ. Γιατί αυτό στην ουσία σημαίνει ο σχεδιασμός της, όπως προκύπτει από δηλώσεις παραγόντων της δημοτικής αρχής, για τη δημιουργία στον ΧΥΤΑ μονάδας παραγωγής RDF (αλήθεια, με ποιες προϋποθέσεις και ποια τεχνογνωσία, όταν το ήδη παραγόμενο, στην Ελλάδα, RDF χαρακτηρίζεται ποιοτικά ακατάλληλο προς καύση;), που θα το διαθέτει στην ΑΓΕΤ. Θα περιμένουμε τη συνέντευξη τύπου που ανακοίνωσε η δημοτική αρχή, στην προσπάθειά της να αποφύγει τη συζήτηση του θέματος στο Δημοτικό Συμβούλιο, για να πληροφορηθούμε τις τελικές αποφάσεις της.
Την καλούμε να εγκαταλείψει κάθε τέτοια σκέψη, αντιλαμβανόμενη ότι δεν έχει το δικαίωμα να δεσμεύσει την πόλη και τον δήμο σε μια τέτοια επικίνδυνη επιλογή. Σε κάθε περίπτωση, «τα συμφέροντα», «τις υστερίες» και «τις εισοδηματικές ευκαιρίες» ας τις αναζητήσει στις επιλογές της και τις πράξεις της. Οι δημότες δεν τρώνε κουτόχορτο.».