Επιλογή Ευθύνης: Παταγώδης η αποτυχία της δημοτικής αρχής και στο θέμα των αδέσποτων

“Για «παταγώδη αποτυχία» της δημοτικής αρχής και στο θέμα των αδέσποτων, παρά τις προεκλογικές υποσχέσεις της ότι θα έλυνε το πρόβλημα μέσα σε δύο μήνες και για «επιστροφή στην έμμονη ιδέα της για «μάντρωμα» των ζώων», κάνουν λόγο οι σύμβουλοι της παράταξης «ΕΠΙΛΟΓΗ ΕΥΘΥΝΗΣ – ΠΑΜΕ ΜΠΡΟΣΤΑ», Ν. Οικονόμου, Φ. Λαμπρινίδης και Ν. Στόικος, σε επερώτησή τους προς τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου, ζητώντας ταυτόχρονα αναλυτικά στοιχεία για το ποσό των 120.000 ευρώ, που, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο κ. Θεοδώρου, δαπανά ο Δήμος ετησίως για τη φροντίδα των αδέσποτων, για τον αριθμό των αδέσποτων που φιλοξενούνται στο δημοτικό καταφύγιο, για τα μέτρα που έχει λάβει η δημοτική αρχή για τον έλεγχο των δεσποζόμενων ζώων και για τον τελευταίο έλεγχο της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας στο δημοτικό καταφύγιο Γλαφυρών”, τονίζεται στην σχετική ανακοίνωση, η οποία συνεχίζεται ως εξής:
Συγκεκριμένα, η επερώτηση έχει ως εξής:

«Η δημοτική αρχή υποσχόταν προεκλογικά, σε όλους τους τόνους, ότι κατείχε τη μαγική λύση και μέχρι τον Νοέμβριο του 2014, δηλαδή σε δύο μήνες από την ανάληψη των καθηκόντων της, θα έλυνε το πρόβλημα των αδέσποτων. Μάλιστα ο σε αργία δήμαρχος είχε ζητήσει εγγράφως από τον πρώην αντιδήμαρχο, κ. Απ.Παντσά, να μην προχωρήσει τον διαγωνισμό που είχε ήδη δρομολογήσει, ώστε το θέμα να το χειριστεί η νέα δημοτική αρχή.

Δυόμιση και πλέον χρόνια μετά, η ίδια η δημοτική αρχή αναγκάζεται πλέον να παραδεχτεί την παταγώδη αποτυχία της πολιτικής της (και) στο θέμα αυτό, αναγνωρίζοντας ότι το πρόβλημα έχει πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις. Και τούτο παρότι, όπως δήλωσε ο εκτελών χρέη δημάρχου, ο Δήμος Βόλου ξοδεύει 120.000 ευρώ κάθε χρόνο για την περίθαλψη και τη φροντίδα των αδέσποτων! Η περιφρόνηση της νομιμότητας, ο λαϊκισμός, ο ετσιθελισμός, οι σχέσεις διαπλοκής και τα κακόγουστα επικοινωνιακά σώου, ήταν επόμενο να περιπλέξουν το πρόβλημα αντί να το επιλύσουν, όπως από την πρώτη στιγμή είχαμε επισημάνει.

Η δημοτική αρχή, μπροστά στα αδιέξοδα της δικής της και μόνο πολιτικής, πραγματοποίησε, την Πέμπτη 06-04-2017, σύσκεψη φορέων, για να παρουσιάσει, υποτίθεται, τη νέα της πρόταση για την αντιμετώπιση του προβλήματος των αδέσποτων. Και ποια είναι η «νέα» πρόταση που κόμισε η δημοτική αρχή; Η «νέα» πρόταση είναι η επιστροφή στην έμμονη ιδέα της για «μάντρωμα» των ζώων, κάτι που ρητά και κατηγορηματικά απαγορεύεται από τη νομοθεσία. «Στόχος μας είναι ο προαυλισμός των ζώων, όχι ο φυλακισμός», δήλωσε μάλιστα η αρμόδια αντιδήμαρχος, για να θολώσει τα νερά, «ξεχνώντας» προφανώς ότι προαυλισμό κάνουν οι φυλακισμένοι…

Η δημοτική αρχή θα πρέπει να αντιληφθεί, επιτέλους, ότι η όποια λύση του προβλήματος προϋποθέτει τη νομιμότητα και τον σεβασμό στην ηθική και τις αρχές μιας σύγχρονης, ευρωπαϊκής, δημοκρατικής κοινωνίας. Υπενθυμίζουμε ότι ο Ν.4039/2012 αναφέρει ξεκάθαρα ότι ο μόνιμος εγκλεισμός ζώων σε ιδιωτικά ή δημοτικά καταφύγια είναι παράνομος και η παραμονή των ζώων εκεί είναι προσωρινή, έως ότου στειρωθούν, εμβολιαστούν ή αναρρώσουν μετά από θεραπεία. Στη συνέχεια, αν εν τω μεταξύ δεν έχουν υιοθετηθεί, απαιτείται η άμεση επανένταξη στο οικείο τους περιβάλλον, εντός των διοικητικών ορίων του Δήμου που περισυλλέγησαν, αφού προηγουμένως ελεγχθεί ότι έχουν σημανθεί και καταγραφεί ηλεκτρονικά και ότι έχουν υποβληθεί σε αποπαρασίτωση, εμβολιασμό και στείρωση.

Επερωτούμε, λοιπόν, τον εκτελούντα χρέη δημάρχου για την ανεξέλεγκτη διάσταση που έχει πάρει το πρόβλημα των αδέσποτων σε όλες τις Δημοτικές Ενότητες του Δήμου Βόλου και τον καλούμε:

1. Να δώσει αναλυτική κατάσταση των ετήσιων δαπανών, από την οποία να προκύπτει πώς κατανέμεται το ποσό των 120.000 ευρώ που, κατά τον ίδιο, ξοδεύει ετησίως ο Δήμος για την περίθαλψη και τη φροντίδα των αδέσποτων.
Τον ρωτούμε επίσης:
2. Πόσα ζώα φιλοξενούνται στο δημοτικό καταφύγιο, στις Γλαφυρές; Επισημαίνουμε πως η καταγγελία της προέδρου της Φιλοζωικής Ομάδας Βόλου στην προαναφερόμενη σύσκεψη, ότι στο δημοτικό καταφύγιο φιλοξενούνται 99 ζώα, παρότι διαθέτει άδεια για 40 ζώα, δεν διαψεύστηκε.
3. Τι συγκεκριμένα μέτρα έχει πάρει η δημοτική αρχή, με βάση και την κείμενη νομοθεσία, για τον έλεγχο των δεσποζόμενων, ώστε να μην καταλήγουν αδέσποτα; Έχει προχωρήσει η καταγραφή των ζώων, για την οποία είχε δεσμευτεί η δημοτική αρχή τον Ιούνιο του 2016;
4. Πότε έγινε ο τελευταίος έλεγχος στο δημοτικό καταφύγιο Γλαφυρών από την αρμόδια Κτηνιατρική Υπηρεσία; (Να καταθέσετε στο Δημοτικό Συμβούλιο τις τυχόν έγγραφες παρατηρήσεις της Κτηνιατρικ
ής Υπηρεσίας).».

Μπορεί επίσης να σας αρέσει