“Επιλογή Ευθύνης”: Πρωτοβουλία για την αποκατάσταση των πληγέντων από τη μεγάλη χιονόπτωση
ΔΙΑΒΑΣΤΕ την ανακοίνωση, όπως έφτασε στο e-Volos.gr:
Πρωτοβουλία για την ενεργοποίηση των ειδικών νομοθετικών ρυθμίσεων που αφορούν την αποκατάσταση πληγέντων από θεομηνίες και τη στήριξη των αιτημάτων της Ένωσης Ξενοδόχων Νομού Μαγνησίας, του Εμπορικού Συλλόγου Βόλου και Νέας Ιωνίας, καθώς και των παραγωγών αγροτικών προϊόντων, ανέλαβε η δημοτική παράταξη “Επιλογή Ευθύνης”, με πρόταση που κατέθεσαν στο Δημοτικό Συμβούλιο οι δημοτικοί σύμβουλοι Πάνος Σκοτινιώτης, Απόστολος Παπατόλιας, Σπύρος Μαβίδης και Νίκος Στόϊκος. Οι δημοτικοί σύμβουλοι επισημαίνουν ότι η ενεργοποίηση των σχετικών νομοθετικών ρυθμίσεων μπορεί να προχωρήσει ανεξάρτητα από το γεγονός ότι η Δημοτική Αρχή δεν ζήτησε να κηρυχτεί ο Δήμος σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.
Η πρόταση έχει ως εξής:
«Το τριήμερο 30.12.2014, 31.12.2014 και 1.1.2015 ο Βόλος, καθώς και πολλές άλλες περιοχές του Νομού Μαγνησίας, επλήγησαν από έντονα καιρικά φαινόμενα. Εξαιτίας της δυνατής χιονόπτωσης και των σοβαρότατων προβλημάτων που δημιουργήθηκαν στις μετακινήσεις, η αγορά του Βόλου νέκρωσε εντελώς, ενώ οι ακυρώσεις των κρατήσεων τόσο στο Βόλο όσο και στο Πήλιο έφθασαν ακόμη και στο 100% σε πάρα πολλά καταλύματα. Από τις επαγγελματικές οργανώσεις εκτιμάται ότι ο τζίρος που αναμενόταν να γίνει την παραμονή και την προπαραμονή της Πρωτοχρονιάς στα εμπορικά καταστήματα, όπως και όλο το τριήμερο στα ξενοδοχεία και τα κέντρα εστίασης και διασκέδασης, μειώθηκε κατά 2 έως 3 εκατ. ευρώ, χωρίς να υπολογίζονται οι μεγάλες ζημιές στις τέντες των καταστημάτων και σε άλλες κατασκευές.
Εξάλλου, σοβαρές ζημιές υπήρξαν στο φυτικό και ζωικό κεφάλαιο της περιοχής, ιδιαίτερα στα οπωροκηπευτικά. Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία του Συλλόγου Μικροπωλητών–Οπωρολαχανικών Λαϊκών Αγορών Μαγνησίας, από τη δυνατή χιονόπτωση υποχώρησαν, από το βάρος του χιονιού, θερμοκήπια σε έκταση 20 περίπου στρεμμάτων στις περιοχές Διμηνίου, Αγ. Παρασκευής και Μελισσατίκων, με ζημιές που ανέρχονται από 400.000 ως 800.000 ευρώ συνολικά, καθώς το κόστος για κάθε στρέμμα θερμοκηπίου ανέρχεται από 20.000 ως 40.000 ευρώ.
Παρά τα αιτήματα που διατυπώθηκαν από την Ένωση Ξενοδόχων Μαγνησίας, τον Εμπορικό Σύλλογο Βόλου και Νέας Ιωνίας και άλλους παραγωγικούς φορείς για να κηρυχθεί ο Δήμος σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και να αποζημιωθούν οι πληγέντες, παραδόξως δεν υπήρξε καμία ενέργεια από τη Δημοτική Αρχή.
Αυτό που θα πρέπει να διευκρινιστεί, είναι ότι η απόφαση κήρυξης, από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, μιας περιοχής σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης συνδέεται με το συντονισμό του δυναμικού και των μέσων των φορέων που επιχειρούν για την άμεση αντιμετώπιση φυσικών, τεχνολογικών και λοιπών καταστροφών, καθώς και με το μέγεθος της κινητοποίησης του δυναμικού και των μέσων που διατίθενται επιπλέον των διατιθέμενων υπό κανονικές συνθήκες (άρθρο 2 παρ. 4β του Ν.3013/2002 και δ΄ σχετικό). Η κήρυξη, ωστόσο, μιας περιοχής σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης δεν αποτελεί προϋπόθεση για την ενεργοποίηση ειδικότερων νομοθετικών ρυθμίσεων σχετικών με την καταβολή αποζημιώσεων και δανείων σε πληγέντες (βλ. και εγκύκλιο της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας με αριθμ. πρωτ. 2442/ 16.4.2014 – ΑΔΑ: ΒΙΗΧΙ-Β02).
Για τους λόγους αυτούς, προτείνουμε στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της Δευτέρας 12.1.2015 να τεθεί ως θέμα εκτός ημερήσιας διάταξης και να υπάρξει απόφαση με την οποία να ζητείται η ενεργοποίηση των ειδικών νομοθετικών ρυθμίσεων που αφορούν την αποκατάσταση πληγέντων από θεομηνίες (ο Δήμος θα πρέπει να ενεργοποιηθεί άμεσα για την καταγραφή των ζημιών). Στο πλαίσιο αυτό, να στηριχθούν τα αιτήματα της Ένωσης Ξενοδόχων Νομού Μαγνησίας και του Εμπορικού Συλλόγου Βόλου και Νέας Ιωνίας για παράταση πληρωμών ενός (1) τουλάχιστον μηνός για όλες τις αποπληρωμές των οφειλών και ρυθμίσεων σε ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, Δ.Ο.Υ, Τράπεζες και ΔΕΚΟ, οι οποίες δεν πραγματοποιήθηκαν στις 31.12.2014 εξαιτίας της έντονης κακοκαιρίας, και για μη επιβολή προστίμων και προσαυξήσεων των οφειλών, αν δεν παρέλθει το προαναφερόμενο χρονικό όριο παράτασης».