Επιλογή Ευθύνης: Στήριξη των πληγέντων από τη χιονόπτωση και τον παγετό

Φέρνει το θέμα στο δημοτικό συμβούλιο Βόλου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ την ερώτηση, όπως έφτασε στο e-Volos.gr:

Προς
Τον κ. Πρόεδρο του Δημοτικού συμβουλίου Βόλου

ΠΡΟΤΑΣΗ
ΘΕΜΑ: «Συζήτηση και λήψη απόφασης για τη στήριξη των πληγέντων από τη χιονόπτωση και τον παγετό»

Κύριε πρόεδρε,
Ο Βόλος, καθώς και ολόκληρος ο Νομός Μαγνησίας, επλήγη τις τελευταίες ημέρες από έντονα καιρικά φαινόμενα. Εξαιτίας της χιονόπτωσης, του παγετού και των σοβαρών προβλημάτων που δημιουργήθηκαν στις μετακινήσεις, η αγορά του Βόλου νέκρωσε εντελώς επί δύο ημέρες, ενώ άλλες δύο ημέρες υπολειτούργησε. Η οικονομική ζημιά που υπέστη ο εμπορικός κόσμος της πόλης μας, σύμφωνα και με τα στοιχεία του Εμπορικού Συλλόγου Βόλου και Νέας Ιωνίας, είναι ακόμη μεγαλύτερη, δεδομένου ότι οι άσχημες καιρικές συνθήκες συνέπεσαν με την έναρξη των χειμερινών εκπτώσεων. Επιπλέον, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΟΕΒΕΜ, σοβαρά προβλήματα προκλήθηκαν σε πολλές επιχειρήσεις της περιοχής μας, ενώ σημαντικό μέρος των υποδομών που υποστήριζε την οικονομική και κοινωνική ζωή, απαξιώθηκε ή δεν είναι λειτουργικό. Εξάλλου, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ένωσης Ξενοδόχων Μαγνησίας, οι ακυρώσεις των κρατήσεων τις ημέρες των Θεοφανίων, τόσο στον Βόλο όσο και στο Πήλιο, έφθασαν στο 50%. Επιπλέον, σοβαρότατες ζημιές υπήρξαν στο φυτικό και ζωικό κεφάλαιο της περιοχής, ιδιαίτερα στα οπωροκηπευτικά.

Για τους λόγους αυτούς, προτείνουμε στην επόμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου να ληφθεί απόφαση με την οποία να στηριχθεί το αίτημα του Εμπορικού Συλλόγου Βόλου και Νέας Ιωνίας για παράταση πληρωμών ενός (1) τουλάχιστον μηνός για όλες τις αποπληρωμές των οφειλών και ρυθμίσεων σε ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, Δ.Ο.Υ, Τράπεζες και ΔΕΚΟ, που δεν θα καταστεί δυνατό να πραγματοποιηθούν στο τέλος του μηνός, και για μη επιβολή προστίμων και προσαυξήσεων των οφειλών, αν δεν παρέλθει το προαναφερόμενο χρονικό όριο παράτασης.

Να ζητηθεί, ακόμη, η ενεργοποίηση των ειδικών νομοθετικών ρυθμίσεων που αφορούν στην αποκατάσταση πληγέντων από θεομηνίες, σύμφωνα και με τα σχετικά αιτήματα της ΟΕΒΕΜ και των άλλων επαγγελματικών φορέων (ο Δήμος θα πρέπει να ενεργοποιηθεί άμεσα και να συνεργαστεί με τους αρμόδιους φορείς για την καταγραφή των ζημιών). Να σημειωθεί ότι η ενεργοποίηση των ειδικότερων νομοθετικών ρυθμίσεων σχετικά με την καταβολή αποζημιώσεων και δανείων σε πληγέντες είναι ανεξάρτητη από την κήρυξη ή μη μιας περιοχής σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης (βλ. και εγκύκλιο της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας με αριθμ. πρωτ. 2442/ 16.4.2014 – ΑΔΑ: ΒΙΗΧΙ-Β02).

Οι προτείνοντες δημοτικοί σύμβουλοι
Νατάσα Οικονόμου
Απόστολος Παπατόλιας
Φώτης Λαμπρινίδης
Νικόλαος Στόικος

Μπορεί επίσης να σας αρέσει