Επιλογή Ευθύνης: Συμμετέχουμε όλοι στην κινητοποίηση ενάντια στην καύση RDF

“Να εφαρμοστεί απαρέγκλιτα η νομοθεσία”

ΔΙΑΒΑΣΤΕ την ανακοίνωση, όπως έφτασε στο e-Volos.gr:

«Το τελευταίο διάστημα, απασχολεί έντονα την τοπική κοινωνία η προοπτική της καύσης μεγάλων ποσοτήτων RDF από το τοπικό εργοστάσιο της ΑΓΕΤ. Οι επιστήμονες που διατύπωσαν μέχρι τώρα τις απόψεις τους για το θέμα, συμφωνούν σε ένα σημείο, ότι δηλαδή η καύση του στην παραγωγική διαδικασία απαιτεί κατάλληλες εγκαταστάσεις, υπερσύγχρονο εξοπλισμό, αυστηρές προϋποθέσεις ώστε να μη γίνεται ατελής καύση, αξιόπιστες μετρήσεις και αποτελεσματικούς ελεγκτικούς μηχανισμούς.

Το ζήτημα στην περίπτωση του τοπικού εργοστασίου της ΑΓΕΤ, με δεδομένη, μάλιστα, την εγκατάστασή του σε επαφή με τον οικιστικό ιστό της πόλης και τα προβλήματα αέριας ρύπανσης, που έτσι κι αλλιώς η πόλη αντιμετωπίζει, είναι ότι δεν παρέχονται οι αναγκαίες εγγυήσεις πως θα εφαρμοστούν και θα τηρηθούν οι όροι ασφαλείας που εφαρμόζονται και τηρούνται σε άλλες χώρες, και ότι δεν θα προκύψει κάποιο πρόβλημα, που θα θέσει σε σοβαρό κίνδυνο το περιβάλλον και την υγεία των κατοίκων. Είναι χαρακτηριστικό ότι πρώτα έδωσαν την άδεια για καύση RDF, και εκ των υστέρων κάνουν ελέγχους, προκειμένου να διαπιστώσουν αν υπάρχουν ή όχι οι κατάλληλες εγκαταστάσεις. Και από όσα έχουν γίνει μέχρι σήμερα γνωστά, το εργοστάσιο δεν έχει τις κατάλληλες εγκαταστάσεις για την ασφαλή, σε κάθε περίπτωση, καύση τέτοιων μεγάλων ποσοτήτων RDF.

Η κυβέρνηση οφείλει να διασφαλίσει την υγεία των κατοίκων της πόλης μας, ανακαλώντας όλες τις σχετικές αποφάσεις που προβλέπουν τη χρήση RDF στις εγκαταστάσεις της ΑΓΕΤ, ενώ, κυβέρνηση και περιφέρεια, οφείλουν να ενεργοποιήσουν τους ελεγκτικούς τους μηχανισμούς, επιβάλλοντας την απαρέγκλιτη τήρηση της κείμενης νομοθεσίας. Και η δημοτική αρχή, αντί για ήξεις-αφίξεις και υποκριτικές κινήσεις εντυπωσιασμού, οφείλει να πει ξεκάθαρα αν συμφωνεί ή όχι με την καύση RDF στο τοπικό εργοστάσιο της ΑΓΕΤ. Το ίδιο ισχύει και για όσα κόμματα και βουλευτές συνεχίζουν να «σφυρίζουν» αδιάφορα, βάζοντας την εκλογική πελατεία πάνω από τη δημόσια υγεία.

Η ΑΓΕΤ ανήκει σε έναν πανίσχυρο οικονομικό όμιλο, διαθέτει προσωπικό με ικανότητες, εμπειρία και ευαισθησία στο περιβάλλον και έχει όλες τις προϋποθέσεις να συνεχίσει απρόσκοπτα την παραγωγική της λειτουργία στην πόλη μας, με βάση τις αρχές της εταιρικής ευθύνης και χωρίς να χρειάζεται να καταφύγει σε επικίνδυνους για τη δημόσια υγεία πειραματισμούς.

Στο πλαίσιο αυτό, λοιπόν, συμμετέχουμε στην αυριανή κινητοποίηση – διαμαρτυρία, στην πλατεία Ελευθερίας, και καλούμε τους φίλους της παράταξής μας και όλους τους συμπολίτες μας να δώσουν το παρών.»

Μπορεί επίσης να σας αρέσει