Επιλογή Ευθύνης: «Συνεδρίαση-παρωδία από μια εντελώς απροετοίμαστη Δημοτική Αρχή»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ την ανακοίνωση, όπως έφτασε στο e-Volos.gr:

Οι δημοτικοί σύμβουλοι της παράταξης «ΕΠΙΛΟΓΗ ΕΥΘΥΝΗΣ – ΠΑΜΕ ΜΠΡΟΣΤΑ», Ν. Οικονόμου και Φ. Λαμπρινίδης, σε ανακοίνωση που εξέδωσαν, μετά από την αποχώρησή τους από τη σημερινή συνεδρίαση – παρωδία του Δ.Σ. Βόλου (ο Απ.Παπατόλιας και ο Ν.Στόικος απουσίαζαν δικαιολογημένα εκτός Βόλου), αναφέρουν τα εξής:

«Παρά το ότι κληθήκαμε να συζητήσουμε το κρισιμότερο θέμα των ημερών, το ενδεχόμενο φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών στην περιοχή μας, το Δημοτικό Συμβούλιο μετατράπηκε, για άλλη μία φορά, σε παρωδία, με αποκλειστική ευθύνη του προέδρου και των μελών της πλειοψηφίας.

Από την αρχή της συνεδρίασης, που σημαδεύτηκε από την προκλητική παρουσία του χρυσαυγίτη Ηλιόπουλου και συνοδών του, ήταν συνεχείς οι προκλήσεις και η κλιμάκωση της έντασης από τις απαράδεκτες παρεμβάσεις του εκτελούντος χρέη δημάρχου, του σε αργία δημάρχου και των μελών της πλειοψηφίας, σε βάρος των επικεφαλής των μειοψηφιών και του εκπροσώπου των ανεξάρτητων συμβούλων. Ακόμα και μετά το καταδικαστέο γεγονός της εισβολής και επίθεσης κουκουλοφόρων, η ένταση συνεχίστηκε, με καθοριστική ευθύνη του κ. Μουλά, ο οποίος μάλιστα απευθύνθηκε με αήθεις χαρακτηρισμούς προς ανεξάρτητο δημοτικό σύμβουλο.

Κατόπιν αυτών, κρίναμε εντελώς ευτελιστική για την προσωπική και πολιτική μας αξιοπρέπεια την παραμονή μας σε μία συνεδρίαση, που αποτελούσε θλιβερή επανάληψη απίστευτων και χωρίς ιστορικό προηγούμενο καταστάσεων τις οποίες ζούμε επί ενάμιση χρόνο τώρα, που έχουν οδηγήσει σε πλήρη απαξίωση και καταρράκωση το κύρος του κορυφαίου συλλογικού πολιτικού οργάνου της πόλης μας. Εξάλλου, ούτως ή άλλως, η συνεδρίαση δεν είχε κανένα νόημα, αφού αποδείχθηκε ότι στόχος της ήταν να καλύψει τη γύμνια μιας παντελώς ανέτοιμης, στο ενδεχόμενο της φιλοξενίας προσφύγων στον Δήμο μας, Δημοτικής Αρχής, η οποία συγκάλεσε τη συνεδρίαση στο «και πέντε», δηλώνοντας ανερυθρίαστα άγνοια για τα πάντα και παντελή έλλειψη ενημέρωσης, σε μια προσπάθεια να ισορροπήσει με τις εκλεκτικές πολιτικές της συγγένειες και να μοιράσει την ευθύνη στις αντιπολιτεύσεις, όπως κάνει συνήθως, όταν πρόκειται να πάρει δύσκολες αποφάσεις.

Ας αφήσουν τα ψέματα και τις υποκρισίες. Κάνουν τους ανήξερους, αλλά, τόσο τα γεγονότα, όσο και οι δημόσιες δηλώσεις, τους διαψεύδουν. Και για το ενδεχόμενο δημιουργίας Κέντρου Φιλοξενίας Προσφύγων στην περιοχή μας γνώριζαν, και για τον σχεδιασμό δημιουργίας του στο Φυτόκο. Η δημοσιοποίηση του θέματος και οι αντιδράσεις κάποιων κατοίκων χάλασαν ενδεχομένως την επικοινωνιακή διαχείριση. Και όπως ήταν απροετοίμαστοι, άρχισαν τα «ναι μεν, αλλά» και να ζητούν, δήθεν, εξηγήσεις για το πώς επιλέχτηκε ο Βόλος και όχι η Λάρισα. Και για να μην φανούν αρνητικοί, υιοθετούν και προωθούν αβασάνιστα ως πρότασή τους τη δημιουργία Κέντρου Φιλοξενίας σε χώρο που, αφενός δεν έχει αξιολογηθεί από τις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες ως προς την καταλληλότητά του, ώστε να μη μιλάμε στο κενό, αφετέρου δεν βρίσκεται στα γεωγραφικά όρια του Δήμου Βόλου, αλλά του Δήμου Νοτίου Πηλίου! Αυτή είναι η προετοιμασία και η σοβαρότητα των προτάσεών τους! Κι έφεραν κι ένα ψήφισμα – «σούπα», για να «ρίξουν στάχτη στα μάτια» για το πόσο νοιάζονται, δήθεν, για το θέμα των προσφύγων και την τοπική κοινωνία.

Οι ανεξέλεγκτες ροές προσφύγων αποτελούν πλέον μία αμείλικτη πραγματικότητα, που απαιτεί ταχύτητα προετοιμασίας και σωστό σχεδιασμό, από την πλευρά της κυβέρνησης, αλλά και των δήμων και περιφερειών, για την περίπτωση που επαληθευτεί το εφιαλτικό σενάριο του εγκλωβισμού δεκάδων χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών στο ελληνικό έδαφος.

Αποτελεί, λοιπόν, πρωταρχική ευθύνη, κυρίως της Δημοτικής Αρχής και στη συνέχεια όλων των φορέων, να διαχειριστούμε το θέμα με υπευθυνότητα, να μην μπούμε στη λογική να μεταφέρουμε το πρόβλημα στην «αυλή του γείτονα» –άλλωστε, αν δεν αλλάξει κάτι, δυστυχώς, όλη σχεδόν η Ελλάδα θα γίνει ένα hotspot-, να μην διχάσουμε την κοινωνία, να μην δώσουμε χώρο στη χρυσαυγίτικη ξενοφοβική και ρατσιστική ρητορεία.

Η Δημοτική Αρχή οφείλει να πάψει να κρύβεται και να ζητήσει άμεσα αναλυτική και έγκυρη ενημέρωση για το αν υπάρχει στον σχεδιασμό της κυβέρνησης η προοπτική της δημιουργίας Κέντρου Φιλοξενίας Προσφύγων και Μεταναστών στον Βόλο, ποιον αριθμό αφορά, για ποιο και πόσο χρονικό διάστημα προβλέπεται η παραμονή τους στην περιοχή μας. Σε συνεργασία με την Περιφέρεια Θεσσαλίας –που επίσης κρύβεται- και τα αρμόδια υπουργεία να προβούν στην επιλογή του κατάλληλου χώρου και να μεριμνήσουν εγκαίρως για την προετοιμασία των κατάλληλων υποδομών. Και παράλληλα, να καλέσει σε συνεργασία την Εκκλησία, τους φορείς της πόλης, τις ανθρωπιστικές και εθελοντικές οργανώσεις, την τοπική κοινωνία στο σύνολό της, ώστε να διαμορφωθεί άμεσα ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για την αντιμετώπιση της κατάστασης, με στόχο τη διασφάλιση, τόσο της αξιοπρεπούς διαβίωσης των φιλοξενούμενων, όσο και της ηρεμίας στην τοπική κοινωνία.

Η παράταξή μας είναι διατεθειμένη να συμβάλει με όλες τις δυνάμεις της προς την κατεύθυνση αυτή.»

Μπορεί επίσης να σας αρέσει