Επιπλέον 100 εκατ. δόσεις εμβολίων κατά του κορωνοϊού εξασφαλίστηκαν για τις φτωχές χώρες


Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 29 Σεπτεμβρίου 2020, 14:39

Επιπλέον 100 εκατομμύρια δόσεις μελλοντικών εμβολίων κατά του COVID-19 εξασφαλίστηκαν για τις φτωχές χώρες, ανακοίνωσε σήμερα η Συμμαχία για τα Εμβόλια (Gavi), η οποία συνεργάζεται με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (Π.Ο.Υ.).

Στις αρχές Αυγούστου, η Gavi και το Ίδρυμα Bill & Melinda Gate είχαν ήδη ανακοινώσει συνεργασία με το Ινστιτούτο Serum της Ινδίας (SII), τον μεγαλύτερο παγκοσμίως παρασκευαστή σε όγκο εμβολίων, για την παράδοση 100 εκατομμυρίων δόσεων.

Τα εμβόλια θα πωλούνται έναντι τριών δολαρίων το μέγιστο ανά δόση και θα υπάρχει η δυνατότητα εξασφάλισης και άλλων.

Τα πειραματικά εμβόλια, που παρασκεύασαν η σουηδοβρετανική φαρμακευτική AstraZeneca και η αμερικανική Novavax, θα παραχθούν στη συνέχεια από το SII, το οποίο θα τα παραδώσει στη συμμαχία κατά του νέου κορωνοϊού που δημιούργησε ο Π.Ο.Υ. και ονομάστηκε Covax (COVID-19 Vaccine Global Access, Παγκόσμια Πρόσβαση στο Εμβόλιο κατά του COVID-19).

Η συνεργασία αυτή θα επιτρέψει στο ινδικό ινστιτούτο να αυξήσει ήδη από σήμερα την ικανότητά του παραγωγής προκειμένου, μόλις ένα ή περισσότερα εμβόλια εξασφαλίσουν την έγκριση των ρυθμιστικών αρχών και το πράσινο φως του Π.Ο.Υ., δόσεις τους να μπορούν να διανεμηθούν στις χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος μετά το πρώτο εξάμηνο του 2021.

Στο πλαίσιο αυτής της συνεργασίας, το πειραματικό εμβόλιο της AstraZeneca θα τεθεί στη διάθεση 61 χωρών, ενώ αυτό της Novavax θα είναι διαθέσιμο για το σύνολο των 92 χωρών που υποστηρίζονται από τον μηχανισμό Covax.

«Καμία χώρα, πλούσια ή φτωχή, δεν θα πρέπει να μείνει πίσω όσον αφορά τα εμβόλια κατά του COVID-19», σημειώνει σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο Σεθ Μπέρκλεϊ, ο οποίος είναι γενικός διευθυντής της Gavi.

«Σε αυτό το στάδιο, είναι σημαντικό οι κυβερνήσεις, οι παγκόσμιοι υγειονομικοί και οικονομικοί θεσμοί των δημόσιων και των ιδιωτικών τομέων να ενωθούν για να εξασφαλίσουν ότι κανένας δεν θα μείνει πίσω», σημείωσε παράλληλα ο γενικός διευθυντής του SII Αντάρ Πουναουάλα.

Ο μηχανισμός Covax ανήκει στο διεθνές σύστημα που δημιούργησε ο ΟΗΕ για να επιταχύνει την ίση πρόσβαση στα εργαλεία αντιμετώπισης του COVID-19, το ACT ACCELERATOR. Ο ΟΗΕ έχει ωστόσο λάβει μέχρι στιγμής μόνον 3 δισεκατομμύρια δολάρια από τα 38 δισεκατομμύρια που έχει ζητήσει.

Στο πλαίσιο αυτό, η AstraZeneca δεσμεύτηκε τον Ιούνιο να διανείμει 300 εκατομμύρια δόσεις στην Gavi -επιπλέον αυτών που προβλέπονται από τη συμφωνία που συνήφθη μέσω του ινδικού ινστιτούτου.

Ο Π.Ο.Υ. έχει ορίσει ως στόχο του να έχει στη διάθεσή του 2 δισεκατομμύρια δόσεις εμβολίων ως το τέλος του 2021, την ώρα που η πανδημία του COVID-19 έχει προκαλέσει μέχρι σήμερα περισσότερους από ένα εκατομμύριο θανάτους παγκοσμίως από τα τέλη του Δεκεμβρίου του 2019 που εμφανίστηκαν τα πρώτα κρούσματα νέου κορωνοϊού στην Κίνα.

Πηγή: Zougla.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει