Επιστολή Αγοραστού προς την ηγεσία του αρμοδίου Υπουργείου για την ακαρπία σε αχλαδοπερίβολα

Επιστολή προς την ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (ΥΠΑΑΤ) απέστειλε σήμερα ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός επισημαίνοντας το σοβαρό πρόβλημα που προέκυψε από την ακαρπία σε αχλαδοπερίβολα της ευρύτερης περιοχής του Τυρνάβου. Αναλυτικά η επιστολή έχει ως εξής:

«Στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου Τυρνάβου (Τύρναβος, Αμπελώνας, Πλατανούλια, Δένδρα, Αργυροπούλι, Δαμάσι και Δελέρια) καλλιεργούνται σε εντατικούς ρυθμούς και με αυξημένη παραγωγικότητα τα γνωστά Αχλάδια Τυρνάβου (ποικιλία Κρυστάλια) σε εύρος περίπου 11.032 στρεμμάτων και τα αχλάδια ποικιλίας Κοντούλα σε εύρος περίπου 2.800 στρεμμάτων.

Αυτήν την περίοδο, που πραγματοποιείται το κλάδεμα των δένδρων, παρατηρήθηκε σε όλο το εύρος των καλλιεργήσιμων εκτάσεων των ανωτέρω ποικιλιών από τους αγρότες αλλά και τους γεωπόνους και γεωτεχνικούς της περιοχής παντελής έλλειψη καρποφόρων οφθαλμών στους κλάδους των δένδρων για δεύτερη συνεχή καλλιεργητική περίοδο, οφειλόμενη προφανέστατα σε φυσικά αίτια. Ο ανωτέρω παράγοντας θα έχει ως αναμφισβήτητο αποτέλεσμα την παντελή έλλειψη ανθοφορίας και με συνεπακόλουθο όχι απλώς τη μειωμένη παραγωγή αλλά την πλήρη έλλειψη παραγωγής των ανωτέρω προϊόντων. Το πρακτικό δε αποτέλεσμα θα είναι πως για μια ακόμη χρονιά (μετά και την περσινή που η παραγωγή ήταν αισθητά μειωμένη) θα υπάρχει από τη μια πλευρά παντελής έλλειψη των ως άνω προϊόντων από την άλλη δε οι καλλιεργητές θα είναι αναγκασμένοι να πραγματοποιήσουν όλα τα έξοδα που χρειάζονται τα δένδρα (κλάδεμα, λίπανση, ραντίσματα με φάρμακα), μιας και είναι απαραίτητα για τη βιωσιμότητα των περιβολιών, ακόμη και αν δεν εσοδέψουν.

Επομένως, μια τέτοια κατάσταση για μια συνεχή χρονιά είναι κατανοητό πως εξαθλιώνει οικονομικά τα ήδη ταλαιπωρημένα και χρεωμένα αγροτικά νοικοκυριά της περιοχής, μιας και ήδη είναι αναγκασμένα να πληρώνουν για τα έξοδα συντήρησης των περιβολιών, να πληρώνουν τις ασφαλιστικές τους εισφορές στον ΕΛΓΑ και να υφίστανται αυτήν την αυταπόδεικτη φυσική καταστροφή στα παραγωγικά τους δένδρα.
Για τους λόγους αυτούς ζητούμε να αναγνωριστεί η ακαρπία των δένδρων ως φυσικό αίτιο καταστροφής από τον ΕΛΓΑ, να υπάρξουν άμεσες εκτιμήσεις – εξατομικεύσεις των ζημιών των καλλιεργειών μετά την τυχόν ανθοφορία τους, διότι ο κίνδυνος οικονομικού αφανισμού της συγκεκριμένης κατηγορίας των καλλιεργητών είναι άμεσος».

Μπορεί επίσης να σας αρέσει