Επιστολή Κολυνδρίνη προς τον υπουργό Σταθάκη για τα λατομεία Νοτίου Πηλίου

Επιστολή προς τον Υπουργό Ενέργειας και Περιβάλλοντος κ. Σταθάκη απέστειλε η Αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας και Σποράδων κ. Δωροθέα Κολυνδρίνη, με θέμα “λατομεία σχιστολιθικών πλακών Δήμου Νοτίου Πηλίου”.

Αναλυτικά η επιστολή:

“Από το 2014 και μετά οι λατόμοι τριών λατομείων των περιοχών Χορεύτρα Καλαμακίου, Πλατάνα Σανατόριο Νεοχωρίου και Παλιομέλισσο Συκής, αντίστοιχα δεν μπορούν να εργαστούν, καθώς οι περιβαλλοντικοί όροι που διέπουν τη λειτουργία τους έχουν λήξει από τον Νοέμβριο του 2014 για τις περιοχές Χορεύτρα Καλαμακίου και Πλατάνα Σανατόριο Νεοχωρίου και από τον Ιούλιο του 2015 για την περιοχή Παλιομέλισσο Συκής.

Και ενώ πριν τη λήξη έπρεπε να γίνει από το Δήμο Νοτίου Πηλίου αίτημα ανανέωσης των περιβαλλοντικών όρων, αυτό ουδέποτε έγινε. Συγχρόνως μέσα σε αυτά τα τρία χρόνια η μόνη Μελέτη Περιβαλλοντικών Όρων που ολοκληρώθηκε είναι αυτή του Καλαμακίου και αναμένεται η έγκρισή της από το Υπουργείο. Η ΜΠΕ των άλλων λατομείων δεν έχει ολοκληρωθεί μέχρι σήμερα, ενώ η Επιθεώρηση Μεταλλείων που είναι υπεύθυνη για την τήρηση της λατομικής νομοθεσίας, έχει απαγορεύσει τις όποιες εργασίες, μέχρι να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες οι οποίες καθυστερούν εις βάρος των ανθρώπων της περιοχής.

Για όλους αυτούς τους λόγους και αφουγκραζόμενοι με αγωνία τους ανθρώπους που μέσα σε μια δυσμενή οικονομική συγκυρία έχουν απομακρυνθεί από τον εργασιακό τους χώρο, ζητούμε όπως βρεθεί έστω μια προσωρινή λύση μέχρι ο Δήμος Νοτίου Πηλίου να ανταποκριθεί και να υποβάλλει προς έγκριση στο Υπουργείο τους φακέλους για τις υπόλοιπες περιβαλλοντικές εγκρίσεις.

Ανησυχώντας για τις διαστάσεις που παίρνει ένα τόσο σοβαρό, κοινωνικό και εργασιακό θέμα, όπως αυτό εξελίσσεται, παρακαλούμε όπως ενεργήσετε για να θεραπεύσετε τις όποιες αδυναμίες και καθυστερήσεις παρατηρήθηκαν προκειμένου να μπορέσουν οι λατόμοι να ξαναρχίσουν τις εργασίες τους με κάθε νόμιμη διαδικασία”.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει