Επιστολή Μουτσινά προς την Ομοσπονδία Εμπορικών Συλλόγων Θεσσαλίας
ΔΙΑΒΑΣΤΕ την επιστολή Μουτσινά, όπως έφτασε στο e-Volos.gr:
Ο ανεξάρτητος βουλευτής Μαγνησίας Πάρις Μουτσινάς, με αφορμή την ανοικτή σύσκεψη στο Επιμελητήριο Λάρισας (23-7-2013), με θέμα: «Λειτουργία καταστημάτων τις Κυριακές – Θέσεις επιχειρηματικών φορέων», απέστειλε προς την Ομοσπονδία Εμπορικών Συλλόγων Θεσσαλίας και τους λοιπούς συνδιοργανωτές, την παρακάτω επιστολή:
___________________________________________________________________
Αγαπητοί φίλοι, ελεύθεροι επαγγελματίες και εργαζόμενοι του εμπορικού χώρου της περιοχής μας,
Παρά την αντίθεση της συντριπτικής πλειοψηφίας του εμπορικού κόσμου για την κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας, η κυβέρνηση επιμένει στην ψήφιση του σχετικού άρθρου, με ανυπολόγιστα βλαπτικές συνέπειες για τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις αυτού του χώρου. Αυτή η ενέργεια αποτελεί δώρο στα μεγάλα πολυκαταστήματα και στα μεγάλα συμφέροντα του εμπορίου, αφού είναι βέβαιο ότι μόλις εφαρμοστεί το μέτρο με τον περιορισμό των τετραγωνικών που προβλέπεται τώρα, οι μεγαλοϊδιοκτήτες θα προσφύγουν στα δικαστήρια επικαλούμενοι αθέμιτο ανταγωνισμό και θα διεκδικήσουν την γενίκευσή του.
Στην κριτική που άσκησα από την πρώτη στιγμή για αυτό το μέτρο υπογράμμιζα ότι, αν επιτραπεί το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές «…. τότε, τα λουκέτα στα μικρά καταστήματα θα πολλαπλασιασθούν, οι απολύσεις στο χώρο θα εκτιναχθούν και ¨ο θάνατος του εμποράκου¨ θα είναι γεγονός… Για τους εργαζόμενους υπαλλήλους, όπως βεβαίως και για τους μικροϊδιοκτήτες των καταστημάτων, το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές θα αποτελέσει την πλήρη εργασιακή εξαθλίωση και καταπάτηση στοιχειωδών εργασιακών, αλλά και ανθρώπινων δικαιωμάτων».
Το μέτρο αυτό καθίσταται ακόμα πιο επώδυνο για τους εργαζόμενους στο χώρο, λόγω και της τεράστιας έλλειψης κοινωνικών δομών (παιδικοί σταθμοί κ.λ.π.), που έπρεπε να υπάρχουν και να στηρίζουν οικογενειακές ανάγκες.
Το πρόβλημα βεβαίως για την αγορά δεν είναι πόσες ημέρες λειτουργούν τα καταστήματα, αλλά η έλλειψη χρημάτων στον καταναλωτή και η εγκατάλειψη και το κτύπημα του μικροέμπορου από τα μέτρα της κυβέρνησης και από την πολιτική του τραπεζικού συστήματος, που δεν είναι σε καμία περίπτωση φιλική για την πλειονότητα του εμπορικού κόσμου.
Εύχομαι καλή επιτυχία στη σύσκεψη που διοργανώνετε, στην οποία αδυνατώ να προσέλθω λόγω προγραμματισμένου ταξιδιού μου, και οι αποφάσεις σας μαζί με τις αποφάσεις και των άλλων αντίστοιχων φορέων πανελλαδικά, να συμβάλουν καταλυτικά υπέρ των συμφερόντων του εμπορικού κόσμου και των πολιτών όχι μόνον της περιοχής μας, αλλά και συνολικά της χώρας.
Με εκτίμηση,
Πάρις Μουτσινάς