Επιστολή Πρεβεζάνου στην ηγεσία του υπουργείου Ναυτιλίας για την ακτοπλοϊκή σύνδεση των Β. Σποράδων

Στον απόηχο της ευρείας σύσκεψης στο υπουργείο, στην οποία συμμετείχε και ο πρόεδρος της Επιτροπής Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής του Δήμου, Παναγιώτης Διολέττας

Την Παρασκευή πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου, ευρεία σύσκεψη πολιτικών και υπηρεσιακών παραγόντων του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών και του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, με θέμα τον επανασχεδιασμό των συνδυασμένων μεταφορορών (ακτοπλοΐα, αεροπλοΐα) για την ενίσχυση των συγκοινωνιακών αναγκών των νησιών.

Η σύσκεψη πραγματοποιήθηκε παρουσία του υπουργού Υποδομών και Μεταφορών κ. Χρήστου Σπίρτζη, του υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Παναγιώτη Κουρουμπλή και του υφυπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Νεκτάριου Σαντορινιού.

Παρών στη σύσκεψη ήταν ο πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Θεσσαλίας κ. Γεώργιος Κωτσός και ο πρόεδρος της Επιτροπής Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής του Δήμου Σκιάθου κ. Παναγιώτης Διολέττας. Επίσης, παρόντες στη σύσκεψη ήταν εκπρόσωποι των Περιφερειών Βορείου και Νοτίου Αιγαίου, όπως και εκπρόσωποι ακτοπλοϊκών και αεροπορικών εταιριών (Aegean airlines, Sky Express, Astra airlines).

Ο κ. Κωτσός αναφέρθηκε στο πρόβλημα που υπάρχει κατά τους χειμερινούς μήνες με την δρομολόγηση μη αξιόπλοων σκαφών στη γραμμή των Βορείων Σποράδων, με αποτέλεσμα να πραγματοποιούνται ελάχιστα δρομολόγια. Ακόμα επισήμανε την ανάγκη να υπάρξει συντονισμός των αεροπορικών και ακτοπλοικών δρομολογίων, με σκοπό την καλύτερη συγκοινωνιακή εξυπηρέτηση των κατοίκων και των επισκεπτών των Βορείων Σποράδων.

Ο κ. Διολέττας τόνισε ότι η παρουσία αξιόπλοων σκαφών καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου αλλά και ο συντονισμός αεροπορικών και ακτοπλοϊκών δρομολογίων θα βοηθήσει στην επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, ενώ το άνοιγμα της αεροπορικής γραμμής Θεσσαλονίκης – Σκιάθου, θα ικανοποιήσει ένα πάγιο και διαχρονικό αίτημα των κατοίκων των Βορείων Σποράδων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ την επιστολή του Δημάρχου Σκιάθου κ. Δημήτρη Πρεβεζάνου προς τον Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Παναγιώτη Κουρουμπλή και τον Υφυπουργό κ. Νεκτάριο Σαντοριανό, με θέμα την συγκοινωνική εξυπηρέτηση των Βορείων Σποράδων, όπως έφτασε στο e-Volos.gr:

Αξιότιμε κ. Υπουργέ,
Είναι σημαντική η πρωτοβουλία σας για την ενίσχυση των συγκοινωνιακών αναγκών των νησιών. Ο συσχετισμός ακτοπλοΐας και αεροπλοΐας είναι πολύ εύστοχος και θα βοηθήσει τα μέγιστα στην κάλυψη αυτών των αναγκών.

Η Σκιάθος διαθέτουσα και αεροδρόμιο είναι σε καλύτερη θέση ως προς τις συγκοινωνίες γενικά. Εάν, δε, μπορούσε να ανοίξει η γραμμή Θεσσαλονίκης – Σκιάθου αεροπορικώς, ικανοποιείται ένα πάγιο αίτημα διαχρονικό. Εκείνο που θα βοηθήσει και τα άλλα νησιά, είναι να υπάρξει συντονισμός ακτοπλοϊκών και αεροπορικών δρομολογίων, ώστε να βγούν απ’ την απομόνωση η Σκόπελος και η Αλόννησος.

Τέλος, θερμή παράκληση, να μην δίνεται εύκολα η δυνατότητα στην οποιαδήποτε ακτοπλοϊκή εταιρεία να δρομολογεί μη αξιόπλοα σκάφη, όπως π.χ. το F/D « ΕΡΑΤΩ», το οποίο κατά το μήνα Ιανουάριο εκτέλεσε μόνο 7 – 8 δρομολόγια στη γραμμή Βόλου – Σποράδων λόγω βλαβών ή ορίου μποφόρ (6).

Με τιμή

Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΣΚΙΑΘΟΥ
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΡΕΒΕΖΑΝΟΣ

Μπορεί επίσης να σας αρέσει