Επιστολή του Επιμελητηρίου Μαγνησίας στον Ευ. Τσακαλώτο

Ώστε να διατηρηθεί ομαλή η λειτουργία των επιχειρήσεων

ΔΙΑΒΑΣΤΕ την ανακοίνωση,όπως έφτασε στο e-Volos.gr:

Να καθοριστεί ακατάσχετος εταιρικός 
λογαριασμός συνδεδεμένου με POS

Τη θέσπιση ακατάσχετου εταιρικού λογαριασμού συνδεδεμένου με το σύστημα POS ζητά το Επιμελητήριο Μαγνησίας με επιστολή του προς τον Υπουργό Οικονομικών κ. Ευκλείδη Τσακαλώτο. Ενόψει των νέων επικείμενων μέτρων σχετικά με τη διασύνδεση των ταμειακών μηχανών επαγγελματιών και επιχειρήσεων με τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου κ. Αριστοτέλης Μπασδάνης επισημαίνει στην επιστολή του πως θα πρέπει να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση για την καθιέρωση ακατάσχετου λογαριασμού συνδεδεμένου με το τερματικό μηχάνημα καρτών POS ώστε να επιτευχθεί η ομαλή και εύρυθμη λειτουργία επιχειρήσεων και επαγγελματιών.

Όπως συγκεκριμένα αναφέρει ο κ. Μπασδάνης στην επιστολή, οι ρυθμίσεις του Ν. 4336/2015 για το όριο του ακατάσχετου ποσού που τηρούν ιδιώτες σε τράπεζες δεν φαίνεται ότι θα ισχύσουν και για τους επιχειρηματίες με τα νέα μέτρα που προωθούνται στη Βουλή.

Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μαγνησίας τονίζει πως τα χρήματα που εισέρχονται στον τραπεζικό λογαριασμό κάθε επιχείρησης δεν αφορούν ούτε τα καθαρά κέρδη, ούτε τα μικτά, αλλά ούτε και αντανακλούν τον κύκλο εργασιών της επιχείρησης. Αντίθετα, τα χρήματα αυτά αφορούν τον ΦΠΑ, δημοτικά τέλη και φόρους, δαπάνες μισθοδοσίας, πάγιες εντολές εξόφλησης ΔΕΚΟ, τηλεφωνίας και άλλες λειτουργικές δαπάνες.

«Οποιαδήποτε κατάσχεση των λογαριασμών αυτών που σκοπό έχει είτε την κάλυψη των ληξιπρόθεσμων οφειλών που δημιουργήθηκαν εν μέσω κρίσης είτε την εξόφληση δανείων, ουσιαστικά οδηγεί στην αδράνεια και το κλείσιμο των επιχειρήσεων», καταλήγει στην επιστολή του προς τον κ. Τσακαλώτο ο κ. Αρ. Μπασδάνης.

Το Επιμελητήριο Μαγνησίας, εξάλλου, ήταν μεταξύ των 12 Επιμελητηρίων της χώρας που συνυπέγραψε αίτημα προς τον υφυπουργό Κοινωνικών Ασφαλίσεων για την αναστολή κατασχέσεων για οφειλές προς τον ΟΑΕΕ.

Τα δώδεκα Επιμελητήρια (Μαγνησίας, Αρκαδίας, Αργολίδας, Δράμας, Έβρου, Ευβοίας, Ευρυτανίας, Λέσβου, Ξάνθης, Πρέβεζας, Επαγγελματικό και Βιοτεχνικό Ροδόπης και Φθιώτιδας), αιτούνται την αναστολή των κατασχέσεων για οφειλές προς τον ΟΑΕΕ, τουλάχιστον μέχρι την αναμόρφωση του ασφαλιστικού συστήματος που εξαγγέλθηκε.

Όπως επισημαίνεται στην επιστολή τους, οι κατασχέσεις διαταράσσουν ακόμη περισσότερο την αναλογία ασφαλισμένων – συνταξιούχων και βάζουν την «ταφόπλακα» λόγω οριστικής στάσης πληρωμών.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει