Επιστολή του Assange μέσα από τη φυλακή

Χειρόγραφη επιστολή, (που αποδίδεται από τα δημοσιεύματα στον Άσαντζ), με ημερομηνία 13 Μαΐου 2019, αποκαλύπτει τις συνθήκες φυλάκισής του και τις δυσκολίες για τον σχεδιασμό της δικής του υπεράσπισης. Επικρίνει επίσης τις προσπάθειες της Ουάσινγκτον να συντρίψει την ελευθερία των Μέσων ενημέρωσης και κάνει έκκληση να αναλάβουν δράση οι υποστηρικτές του.

Ο Assange εκτίει προς το παρόν 50 εβδομάδες στη φυλακή Belmarsh του Λονδίνου επειδή παρέκαμψε εγγύηση – ποινή που το WikiLeaks χαρακτηρίζει «συγκλονιστική και εκδικητική».

Ομάδα εργασίας του ΟΗΕ την χαρακτήρισε «αυθαίρετη κράτηση  με “δυσανάλογη ποινή” για “ελάσσονα παραβίαση” του νόμου».

Η επιστολή του Assange απεστάλη στον ανεξάρτητο δημοσιογράφο  Gordon Dimmack, ο οποίος ήταν μεταξύ πολλών που παρακολουθούν και γράφουν για την «υπόθεση Assange» τις τελευταίες εβδομάδες.

Ο Dimmack εξηγεί ότι ήταν απρόθυμος να δημοσιοποιήσει την επιστολή πριν ανακοινωθεί το τελευταίο κατηγορητήριο της αμερικανικής κυβέρνησης εναντίον του Assange.

Άλλοι υποστηρικτές της Assange πρόσφατα επιβεβαίωσαν ότι κι εκείνοι έχουν λάβει επιστολές.

Παρ’ όλα αυτά εκφράζονται ορισμένες επιφυλάξεις για την αυθεντικότητα της επιστολής, που περιγράφει την τρέχουσα κατάσταση της κράτησης του Assange στη φυλακή υψηλής ασφαλείας.

Αλλά ο ιστότοπος The Canary υποστηρίζει πως ο Dimmack δεν είναι ο μόνος που έχει λάβει απάντηση σε επιστολή του και ότι η χειρόγραφη επιστολή είναι όμοια με τον γραφικό χαρακτήρα του Assange.

Η επιστολή – η οποία παραδόθηκε από το κέντρο ταχυδρομείου Mount Pleasant στο Λονδίνο – ήταν γραμμένη με το χέρι και αφού περιγράφει τις συνθήκες που βιώνει στη φυλακή, καλεί όλους σε   συσπείρωση:

«Η άλλη πλευρά; Η υπερδύναμη που έχει προετοιμαστεί επί εννέα χρόνια, με εκατοντάδες ανθρώπους δαπανώντας εκατομμύρια     για την υπόθεση. Είμαι ανυπεράσπιστος και βασίζομαι σε εσάς και όσους διαθέτουν καλό χαρακτήρα για να σώσετε τη ζωή μου. Είμαι ανυπεράσπιστος, και κυριολεκτικά περικυκλωμένος από δολοφόνους. Αλλά εκείνες τις ημέρες που μπορούσα να διαβάσω,   να μιλήσω και να οργανώσω την υπεράσπισή μου, τα ιδανικά μου και ο λαός μου θα έχουν τελειώσει μέχρι να είμαι ελεύθερος! Θα πρέπει κάποιοι άλλοι πρέπει να πάρουν τη θέση μου. Η αμερικανική κυβέρνηση, ή μάλλον τα θλιβερά στοιχεία που μισούν την αλήθεια, την ελευθερία και τη δικαιοσύνη, και θέλουν να εξαπατήσουν με τη στάση τους στην έκδοσή και το θάνατό μου, αντί να αφήσουν τον κόσμο να ακούσει την αλήθεια για την οποία κέρδισα τα υψηλότερα βραβεία στη δημοσιογραφία και με έχουν προτείνει εφτά φορές για το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης. Η αλήθεια, τελικά, είναι το μόνο που διαθέτουμε».

Η δίωξη του Assange δεν πρέπει μόνο να προειδοποιεί τους υπερασπιστές της ελευθερίας του Τύπου. Πρέπει να ανησυχεί απολύτως όλους. Γιατί το δικαίωμά μας να πληροφορούμαστε και να γνωρίζουμε βρίσκεται σε κίνδυνο. Και αν θέλουμε να συνεχίσουμε να αναγκάζουμε τον ισχυρό να λογοδοτεί, όλοι πρέπει να υπερασπιστούμε για να προστατεύσουμε αυτό το δικαίωμα, υποστηρίζει στην ιστοσελίδα του ο Dimmack.

 

Oι επιστολές μέσω screengrab / Rolling Stone

Αυτό το άρθρο δημοσιεύτηκε αρχικά στο
«The Canary»

Σύνταξη: Κώστας Μπετινάκης

Πηγή: Zougla.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει