Επιτάχυνση διαδικασιών στις εντάξεις έργων προμήθειας εξοπλισμού ειδικών σχολείων

Ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός επισημαίνει την ανάγκη επιτάχυνσης διαδικασιών στις εντάξεις έργων ΠΡΟΜΗΘΕΙΑΣ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ ΕΙΔΙΚΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ στο Ε.Σ.Π.Α. Θεσσαλίας, με στόχο την παράδοση του εξοπλισμού στα ειδικά σχολεία και ειδικά τμήματα σχολείων της Περιφέρειας, για χρήση από τους μαθητές τους το συντομότερο δυνατόν, καθόσον η αναγκαιότητα από όλους έχει κριθεί ως μέγιστη.

Ειδικότερα, αναφερόμενος στη σχετική Πρόσκληση της Ενδιάμεσης Διαχειριστικής Αρχής Θεσσαλίας και την εξέλιξή της, επεσήμανε τα ακόλουθα:

«Η Πρόσκληση , προϋπολογισμού 4,7 εκ. ευρώ, δημοσιεύτηκε στις 31 Μαίου 2011 και απευθύνεται στους Δήμους στην αρμοδιότητα των οποίων λειτουργούν Σχολικές Μονάδες ή και Τμήματα Ειδικής Αγωγής α΄βάθμιας και β΄βάθμιας εκπαίδευσης (Ειδικά σχολεία). Ο προτεινόμενος εξοπλισμός θα πρέπει να εντάσσεται στους πίνακες του εγκεκριμένου από το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο εξοπλισμού και οι Προδιαγραφές του να έχουν την έγκριση της Δ/νσης Ειδικής Αγωγής του Υπουργείου Παιδείας και δια Βίου Μάθησης. Μέχρι σήμερα υπέβαλαν προτάσεις και εντάχθηκαν στο Ε.Σ.Π.Α. τα αντίστοιχα έργα των Δήμων Βόλου με Π/Υ 939.212 ευρώ, Τρικκαίων με Π/Υ 262.381 ευρώ και Σοφάδων με Π/Υ 65.032 ευρώ.

Υποβλήθηκαν στη Διαχειριστική Αρχή, αξιολογήθηκαν και θα ενταχθούν στο αμέσως επόμενο διάστημα τα έργα των Δήμων Ελασσόνας, Καρδίτσας και Αλμυρού. Το υπόλοιπο προς διάθεση ποσό στην Πρόσκληση είναι σήμερα ύψους περίπου 3,5 εκ. ευρώ. Η διαδικασία αξιολόγησης για ένταξη έργων είναι «άμεση» , δηλαδή κάθε έργο με τη σειρά του αξιολογείται και εντάσσεται στο Ε.Σ.Π.Α.

Από την διαδικασία καταγραφής και ωρίμανσης που προηγήθηκε, γνωρίζουμε ότι σήμερα μπορούν να υποβάλουν πρόταση για ένταξη έργου στο Ε.Σ.Π.Α. οι Δήμοι Λαρισαίων, Φαρσάλων, Ζαγοράς-Μουρεσίου, Ρήγα Φεραίου και Σκιάθου, που έχουν ήδη εγκεκριμένες προδιαγραφές από το Υπουργείο. Το ποσό που είναι διαθέσιμο καλύπτει πλήρως τις ανάγκες των Ειδικών σχολείων και Τμημάτων Ένταξής τους.

Ως εκ τούτων, τόσο για την επιτάχυνση του Ε.Σ.Π.Α. αλλά κυρίως για την υλοποίηση έργων πρώτης προτεραιότητας που απευθύνονται σε μια ειδική πληθυσμιακή ομάδα της Περιφέρειάς μας, απαιτείται ταχύτητα ενεργειών από όλους. Αναμένουμε άμεσα τις υποβολές των προτάσεων και είμαστε έτοιμοι για εντάξεις των έργων. Παράλληλα, ενεργούμε ήδη προς το αρμόδιο Υπουργείο με αίτηση απαλλαγής των έργων αυτών από την ένταξή τους στο Ενιαίο Πρόγραμμα Προμηθειών, ώστε να μπορούν άμεσα να δημοπρατούνται και να μην καθυστερούν για γραφειοκρατικούς λόγους. Είμαστε στη διάθεση κάθε φορέα για την υποστήριξή του για επιτάχυνση της όλης διαδικασίας», τόνισε ο κ. Κ. Αγοραστός.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει