Επιτάχυνση των συνομιλιών για τα πυρηνικά ζητά ο ΧαμενεΐΠρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 14 Απριλίου 2021, 20:05

Οι εν εξελίξει διαπραγματεύσεις που γίνονται στη Βιέννη για τη διάσωση της πυρηνικής συμφωνίας με το Ιράν δεν πρέπει να παρατεταμένες, διότι αυτό θα ήταν επιβλαβές για τη χώρα προειδοποίησε σήμερα ο ανώτατος ηγέτης της Ισλαμικής Δημοκρατίας, Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ.

«Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί ώστε οι διαπραγματεύσεις να μην γίνουν διαβρωτικές. Δεν πρέπει να υπάρξει τρόπος ώστε ορισμένα μέρη να χρονοτριβούν, κάτι που θα ήταν επιβλαβές για τη χώρα», δήλωσε ο ανώτατος ηγέτης της σε ομιλία του που μεταδόθηκε στην κρατική τηλεόραση.

«Η Αμερική δεν επιδιώκει να αποδεχτεί την αλήθεια στις διαπραγματεύσεις… Στόχος της στις συνομιλίες είναι να επιβάλει τις δικές της εσφαλμένες επιθυμίες… Τα ευρωπαϊκά μέρη της συμφωνίας ακολουθούν τις πολιτικές της Αμερικής στις συνομιλίες παρά την αναγνώριση των δικαιωμάτων του Ιράν», ανέφερε ο Χαμενεΐ.

Την περασμένη εβδομάδα, το Ιράν και οι παγκόσμιες δυνάμεις είχαν εποικοδομητικές, όπως τις χαρακτήρισαν, συνομιλίες στην Βιέννη για τη διάσωση της συμφωνίας. Οι συνομιλίες αναμένεται να επαναληφθούν αύριο, Πέμπτη, υπό τη σκιά της απόφασης της Τεχεράνης να εμπλουτίσει ουράνιο καθαρότητας 60% και της «δολιοφθοράς» που σημειώθηκε την Κυριακή στις ιρανικές πυρηνικές εγκαταστάσεις εμπλουτισμού ουρανίου στη Νατάνζ, μια επίθεση για την οποία η Τεχεράνη κατηγόρησε το Ισραήλ.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν έχει δηλώσει ότι το Ιράν πρέπει να επανέλθει στην πλήρη συμμόρφωση με τους περιορισμούς στις δραστηριότητες εμπλουτισμού ουρανίου που ορίζει η συμφωνία, η οποία εξασφάλισε την άρση όλων των διεθνών κυρώσεων κατά της Τεχεράνης, προτού η Ουάσινγκτον επανέλθει στη συμφωνία, από την οποία αποχώρησε επί προεδρίας Ντόναλντ Τραμπ το 2018. Η Τεχεράνη έχει πει επανειλημμένα ότι όλες οι κυρώσεις πρέπει να αρθούν προτού επανέλθει στην πλήρη τήρηση της συμφωνίας.

«Έχουμε ήδη εξαγγείλει την πολιτική του Ιράν. Οι κυρώσεις πρέπει να αρθούν πρώτα. Μόλις είμαστε σίγουροι ότι αυτό έχει γίνει, θα εκπληρώσουμε τις δεσμεύσεις μας. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι έχουν παραβιάσει τις υποσχέσεις τους δεκάδες φορές, και το ίδιο συνέβη τώρα», τόνισε ο Χαμενεΐ, σύμφωνα με το ημι-επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Tasnim.


Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 14 Απριλίου 2021, 20:05Zougla.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει