Επιτακτική η ανάγκη αξιοποίησης των 23 περιφερειακών αεροδρομίων της χώρας

Τονίζει σε ερώτηση ο βουλευτής Μαγνησίας Ν.Δ. Χρήστος Μπουκώρος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ την ανακοίνωση, όπως έφτασε στο e-Volos.gr:

Ερώτηση προς τους Υπουργούς Οικονομικών και Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων κατέθεσε από τις 23 Δεκεμβρίου 2015 ο βουλευτής Μαγνησίας Ν.Δ. Χρήστος Μπουκώρος σχετικά με την επιτακτική ανάγκη αξιοποίησης των υπολοίπων 23 περιφερειακών αεροδρομίων της χώρας, μεταξύ των οποίων και του Πολιτικού Αεροδρομίου της Νέας Αγχιάλου, τα οποία έμειναν εκτός αναπτυξιακού σχεδίου.

Η ερώτηση αναφέρει τα εξής: «Μετά την πρόσφατη εξέλιξη της υπογραφής της σύμβασης αξιοποίησης και διαχείρισης των 14 αεροδρομίων της χώρας από τη γερμανική κοινοπραξία Fraport – Slentel γίνεται ακόμη πιο επιτακτική η ανάγκη για βελτίωση των υποδομών των υπολοίπων 23 περιφερειακών αεροδρομίων της Ελλάδας.

Η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ με μεγάλη καθυστέρηση υπέγραψε για την παραχώρηση – αξιοποίηση κάποιων αεροδρομίων της χώρας. Ωστόσο η πολυαναμενόμενη σύμβαση έγινε χωρίς καμία ενέργεια βελτίωσης των όρων εκμετάλλευσης ή διαμόρφωσης καλύτερης πρότασης, αφήνοντας ταυτόχρονα εκτός αναπτυξιακού σχεδίου τα 23 περιφερειακά αεροδρόμια, των οποίων η αξία και η συνεισφορά στην τουριστική ανάπτυξη της Ελλάδας κάθε άλλο παρά μικρή θεωρείται.

Τα αεροδρόμια αυτά είναι τα εξής: Νέας Αγχιάλου Βόλου, Αλεξανδρούπολης, Ηρακλείου, Μεσσήνης (Καλαμάτα), Λήμνος, Αστυπάλαια, Ικαρίας, Ιωαννίνων, Καρπάθου, Καστοριάς, Κοζάνης, Κυθήρων, Μήλου, Νάξου, Πάρου, Πάτρας, Σκύρου, Σύρου, Χίου, Κάσου, Καστελόριζου, Λέρου και Σητείας.

Τα περιφερειακά αεροδρόμια που έμειναν εκτός διαδικασίας δεν είναι δευτερευούσης σημασίας. Καλύπτουν τη νησιωτική Ελλάδα αλλά και περιοχές της ηπειρωτικής που ενδείκνυνται για τουρισμό καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το Πολιτικό Αεροδρόμιο της Νέας Αγχιάλου Βόλου, με έξι θέσεις αεροσκαφών και σημαντική επιβατική κίνηση κατά τα προηγούμενα έτη, πριν εγκαταλειφθεί στην τύχη του. Αξίζει να σημειωθεί πως πρόκειται για μια σπουδαία υποδομή κόστους περίπου 80 εκατομμυρίων ευρώ, η οποία παραμένει αναξιοποίητη και για την οποία δεν έχει γίνει καμία προσπάθεια από την πλευρά της Κυβέρνησης, ώστε να διαφυλαχθεί η λειτουργία της, δεδομένου ότι αυτή αποτελεί την ουσιαστική δίοδο διοχέτευσης επισκεπτών στο Πήλιο και τη Θεσσαλία.

Η συμμετοχή του Ελληνικού Δημοσίου στα κέρδη από την παραχώρηση καθώς και τα έσοδα από το ετήσιο ενοίκιο είναι οικονομικοί πόροι για την ενίσχυση και βελτίωση των υποδομών των 23 περιφερειακών αεροδρομίων. Αυτοί οι πόροι οφείλουν να αξιοποιηθούν προκειμένου να επιτευχθεί μια ισορροπημένη ανάπτυξη του τουρισμού της χώρας, μέσω της βελτίωσης και των υπολοίπων περιφερειακών αεροδρομίων.

Κατόπιν τούτων,

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

Εάν υπάρχει προγραμματισμός σχετικά με την διαχείριση των εσόδων από τα κέρδη της παραχώρησης των 14 αεροδρομίων στη γερμανική κοινοπραξία Fraport – Slentel, προς όφελος των υπολοίπων 23 περιφερειακών αεροδρομίων και την ισορροπημένη ανάπτυξη του τουρισμού της Ελλάδας» καταλήγει η ερώτηση του βουλευτή Μαγνησίας Ν.Δ. Χρήστου Μπουκώρου.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει