Επιτροπή Εκπαιδευτικών Μαγνησίας του Π.Α.ΜΕ. : Να καλυφθούν όλες οι ανάγκες στην προσχολική αγωγή

ΔΙΑΒΑΣΤΕ την ανακοίνωση, όπως έφτασε στο e-Volos.gr:

Κανένα νήπιο ή προνήπιο εκτός των δημόσιων νηπιαγωγείων.

Να καλυφθούν τώρα όλα τα κενά στην προσχολική αγωγή με πρόσληψη μόνιμων νηπιαγωγών.

Εκατοντάδες είναι τα προνήπια που θα βρεθούν εκτός των δομών προσχολικής αγωγής, αφού το δίκαιο, σύγχρονο και απαραίτητο παιδαγωγικά αίτημα γονιών και εκπαιδευτικών για καθιέρωση της δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής παραμένει ανικανοποίητο.

Οι ευθύνες των κυβερνήσεων τόσο της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ όσο και της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ είναι τεράστιες. Αναγκάζουν τις λαϊκές οικογένειες να απευθύνονται σε ιδιωτικές δομές πληρώνοντας εφόσον έχουν το σχετικό αντίτιμο ή στερούν τα προνήπια από τη σημαντική παιδαγωγική διαδικασία δημιουργικής και μορφωτικής κοινωνικοποίησης καταδικάζοντάς τα να μένουν κλεισμένα στο σπίτι. Ιδιαίτερα σημαντικό είναι και το γεγονός ότι πολλοί εργαζόμενοι γονείς βρίσκονται σε απόγνωση αφού δεν έχουν τρόπο να απασχολήσουν τα παιδιά τους σε κάποια δομή για να μπορέσουν να εργαστούν.

Έτσι μόνο λίγα προνήπια θα είναι τα «τυχερά». Περιμένουν τη διαδικασία της κλήρωσης προκειμένου να συμπεριληφθούν στα τμήματα των λειτουργούντων νηπιαγωγείων. Το πρόβλημα γίνεται εντονότερο, αφού στα πλαίσια της κάλυψης των αναγκών με το υπάρχον εκπαιδευτικό προσωπικό, γίνεται αναδιανομή των εγγραφέντων νηπίων και μη αποδοχή εγγραφής προνηπίων, παρά την αυξημένη ζήτηση που υπάρχει, δηλαδή συγχώνευση τμημάτων, ώστε να προκείψουν λειτουργικές υπεραριθμίες νηπιαγωγών σε κάποια νηπιαγωγεία για την κάλυψη κενών σε άλλα.

Οι προφορικές δεσμεύσεις της Περιφερειακής Διευθύντριας ΕκπαίδευσηςΘεσσαλίας για διατήρηση του αριθμού των τμημάτων στα νηπιαγωγεία όπως είχαν για την κάλυψη των αναγκών όσο το δυνατόν περισσότερων προνηπίων αποτελούσαν μάλλον προεκλογικές υποσχέσεις της παραιτηθείσας κυβέρνησης, αφού ο νόμος που ορίζει ένα μόνο χρόνο υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής, το σχετικό προεδρικό διάταγμα για τη λειτουργία των νηπιαγωγείων και οι μηδενικοί διορισμοί εκπαιδευτικών – νηπιαγωγών οδηγούν στη συρρίκνωση των δομών προσχολικής αγωγής.

Καλούμε τους γονείς των μικρών μαθητών και τους εκπαιδευτικούς να μην υποχωρήσουν και να διεκδικήσουν δίχρονη υποχρεωτική δημόσια και δωρεάν προσχολική αγωγή. Να μην επιτρέψουν καμιά συγχώνευση ή κατάργηση νηπιαγωγείου. Να απαιτήσουν την εγγραφή όλων των προνηπίων στα νηπιαγωγεία, την πρόσληψη του απαραίτητου εκπαιδευτικού και βοηθητικού προσωπικού, την κατασκευή και λειτουργία όλων των κατάλληλων κτιρίων και υποδομών για τη φοίτηση των μικρών μαθητών, που ως γνωστό ιδιαίτερα στο κέντρο του Βόλου είναι τραγικά και επικίνδυνα ακατάλληλες.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει