Επιφυλακτικές κινήσεις στη Wall Street


Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 25 Σεπτεμβρίου 2020, 17:25

Σε τροχιά για την τέταρτη διαδοχική εβδομάδα απωλειών βρίσκεται η Wall Street, καθώς παρά τη χθεσινή ανάπαυλα που επέτρεψε στους δείκτες να κλείσουν με ήπια κέρδη, η επιφυλακτικότητα στο ταμπλό είναι έκδηλη και την Παρασκευή, με δείκτες να εμφανίζουν μεικτή εικόνα και τους επενδυτές να αξιολογούν τα τελευταία στοιχεία για την πορεία της οικονομίας στη σκιά της νέας αύξησης των κρουσμάτων κορονοϊού.

Ειδικότερα, ο Dow Jones “χάνει” 45 μονάδες και κινείται στις 26.769 μονάδες, ο S&P 500 υποχωρεί κατά 0,08% στις 3.244 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq ενισχύεται ελαφρώς κατά 0,18% στις 10.691 μονάδες.

Σημειώνεται ότι μέχρι στιγμής στην εβδομάδα ο δείκτης των blue chips καταγράφει πτώση της τάξης του 3%, ο ευρύτερος S&P 500 “χάνει” 2,2%, ενώ ο τεχνολογικός δείκτης κινείται 1,1% χαμηλότερα από το κλείσιμο της προηγούμενης Παρασκευής.

Η επενδυτική εμπιστοσύνη έχει δεχθεί ισχυρό πλήγμα από τα αυξημένα επίπεδα των κρουσμάτων κορονοϊού σε ΗΠΑ και Ευρώπη που αναγκαστικά επαναφέρουν τα μέτρα περιορισμού που σχεδόν “πάγωσαν” την οικονομική δραστηριότητα το β’  τρίμηνο.

Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν περίπου 44.000 νέα κρούσματα την Πέμπτη, από περίπου 37,000 την Τετάρτη, διαμορφώνοντας τον συνολικό αριθμό των ατόμων που έχουν μολυνθεί στις ΗΠΑ στα 6,98 εκατ., σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκεντρώνει το Johns Hopkins University. Τα ημερήσια κρούσματα έχουν μπει και πάλι σε ανοδική τροχιά από τα μέσα Σεπτεμβρίου.

Την ίδια στιγμή, η ανάκαμψη της οικονομίας έχει αναδειχθεί σε “καυτό” θέμα μεταξύ των αναλυτών της Wall Street τις τελευταίες εβδομάδες, ιδίως καθώς συνεχίζεται το αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις των Δημοκρατικών με τον Λευκό Οίκο για το νέο πακέτο δημοσιονομικής τόνωσης.

Η πρόσφατη δε κόντρα της κυβέρνησης Τραμπ με τους Δημοκρατικούς με αφορμή τον διορισμό του διαδόχου της εκλιπούσας Ρουθ Μπέιντερ Γκίνσμπουργκέχουν στο Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας, σύμφωνα με τους αναλυτές, καθιστά ακόμη δυσκολότερη την επίτευξη συμφωνία για το πακέτο τόνωσης πριν τις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου.

Οι Δημοκρατικοί του Κογκρέσου πάντως προετοιμάζουν ένα μικρότερο πακέτο μέτρων, συνολικού ύψους περίπου 2,4 τρισ. δολ. που θα περιλαμβάνει βοήθεια για αεροπορικές εταιρείες, εστιατόρια και μικρές επιχειρήσεις.

Ωστόσο, το ύψος του προτεινόμενο πακέτου παραμένει σημαντικά υψηλότερο από το ύψος των δαπανών που είναι διατεθειμένοι να εγκρίνουν οι Ρεπουμπλικανοί.

Υπό αυτές τις συνθήκες, η κίνηση της Goldman Sachs εχθές να περικόψει τις εκτιμήσεις για τον ρυθμό ανάπτυξης του ΑΕΠ το τέταρτο τρίμηνο του έτους, στο 3% σε ετήσια βάση από 6% προηγουμένως, εντείνει τους φόβους των επενδυτών για την πορεία της οικονομίας.

Στις επιχειρηματικές εξελίξεις, ο τίτλος της Novavax σημειώνει άλμα άνω του 6% στις ηλεκτρονικές συναλλαγές μετά την ανακοίνωση της εταιρείας την Πέμπτη ότι ξεκίνησε τις δοκιμές τελικού σταδίου στο πειραματικό εμβόλιο που αναπτύσσει για τη νόσο Covid-19.

Στα μάκρο της ημέρας, τα στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα το αμερικανικό υπουργείο Εμπορίου έδειξαν ότι οι παραγγελίες διαρκών αγαθών αυξήθηκαν 0,4% τον Αύγουστο, συμπληρώνοντας τέσσερις διαδοχικούς μήνες ανόδου.

Η αύξηση του Αυγούστου έχασε ωστόσο τις εκτιμήσεις των αναλυτών που έκαναν λόγο για ισχυρότερη άνοδο 1,5%.

Χωρίς να περιλαμβάνεται ο κλάδος της άμυνας οι παραγγελίες αυξήθηκαν 0,7%, ενώ τα βασικά κεφαλαιουχικά αγαθά αυξήθηκαν 1,8% τον Αύγουστο μετά από άνοδο 2,5% τον προηγούμενο μήνα.

Πηγή: euro2day.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει