Εργασίες ανάδειξης του μνημειακού συνόλου Αγίας Σοφίας και Αγιάσματος Αγ. Ιωάννη από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας


Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 30 Ιουλίου 2020, 13:26

Σε εργασίες ανάδειξης του ιστορικού διατηρητέου μνημειακού συνόλου του ιερού ναού της Του Θεού Σοφίας και του Αγιάσματος του Αγίου Ιωάννη, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, προχωρά η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, μετά την υπογραφή των σχετικών αποφάσεων από τον περιφερειάρχη Απόστολο Τζιτζικώστα.

 

Το Αγίασμα μαζί με τον ιερό ναό της Του Θεού Σοφίας συνιστούν ενιαίο αρχαιολογικό χώρο και είναι χαρακτηρισμένα ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο, ενώ ο ναός είναι κηρυγμένο μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO.

«Πρόκειται για ένα από τα σημαντικότερα τοπόσημα της ιστορικής, αρχαιολογικής και θρησκευτικής κληρονομιάς στην καρδιά της Θεσσαλονίκης, ένα μνημειακό σύνολο που αποτελεί πόλο έλξης για τους κατοίκους και τους επισκέπτες της πόλης», επισημαίνει σε δήλωση του ο κ. Τζιτζικώστας.

Στον αρχαιολογικό χώρο του Αγιάσματος, που είναι γνωστό ως Κατακόμβη του Αγίου Ιωάννη Προδρόμου, θα πραγματοποιηθούν εργασίες αντιμετώπισης της φθοράς και κατάλληλες παρεμβάσεις ώστε να υπάρχει δυνατότητα πρόσβασης από άτομα με αναπηρία. Επίσης, θα κατασκευαστεί νέα περίφραξη για την προστασία του μνημείου, το οποίο θα αναδειχθεί με νέο φωτισμό και θα τοποθετηθούν καθιστικά παγκάκια.

Στον ναό της Αγίας Σοφίας θα γίνουν εργασίες για την αποκατάσταση των προβλημάτων στα υπερώα, που παραμένουν χώροι κενοί, αδιαμόρφωτοι και παραμελημένοι από το μεγάλο σεισμό του 1978.

Παράλληλα, με στόχο την κάλυψη των αναγκών ενημέρωσης και πληροφόρησης του κοινού για τα δύο μνημεία, που θα αναδειχθούν με ευρωπαϊκούς πόρους, θα σχεδιαστούν έντυπα σε μορφή δίγλωσσων τευχών και φυλλαδίων (ελληνόγλωσσα, ξενόγλωσσα και σε γραφή Braille), ενώ θα τοποθετηθούν ενημερωτικές πινακίδες και σε γραφή Braille.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 


Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 30 Ιουλίου 2020, 13:26

Πηγή: Zougla.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει