ΕΡΓΟΛΑΒΟΙ – ΕΚΔΟΤΕΣ – ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ: Της διαπλοκής το κάγκελο

ΑΡΘΡΟ του Αντώνη Κουμιώτη, Γενικού Γραμματέα της Περιφερειακής Ένωσης Διαδικτυακών Μέσων Ενημέρωσης (Π.Ε.ΔΙ.Μ.Ε.) και Διευθυντή των e-Saloniki.gr και e-Volos.gr

ΟΤΙ ΓΙΑ ΧΡΟΝΙΑ ΟΛΟΚΛΗΡΑ η πλειοψηφία των Δήμων ανά την επικράτεια λειτουργούσε με συγκεκριμένους ανά περιοχή εργολάβους, είναι ένα κοινό μυστικό, το οποίο μάλιστα μπορεί να αποδειχθεί περίτρανα, αρκεί κανείς να ερευνήσει ποιές εταιρείες ανέλαβαν την κατασκευή ποιών έργων τα τελευταία έτη. Εάν μάλιστα προχωρήσει την έρευνα ένα βήμα παραπέρα, με κριτήριο την πολιτική ταυτότητα των δημοτικών αρχών, εκεί θα παρατηρήσει και άλλους συσχετισμούς.

ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ γνωστών και αγαπημένων παιδιών – εργολάβων, κάποιων χαρακτηρισμένων “πράσινων” κάποιων άλλων “γαλάζιων”, αναλάμβαναν την κατασκευή κάθε μεγάλου ή μικρού έργου, απολαμβάνοντας βεβαίως την εύνοια ενός ολόκληρου κομματικού συστήματος και κατ’ επέκταση την συμμετοχή σ’ ένα σύστημα διαπλοκής και εξυπηρέτησης βεβαίως προσωπικών συμφερόντων.

ΤΑ ΕΡΓΑ ΦΥΣΙΚΑ και κατασκευάζονταν, άσχετα εάν μερικά χρόνια μετά χρειάζονταν ανακατασκευή, λόγω της ιδιαίτερης ποιότητας που τα χαρακτήριζε, πλην όμως κατά διαβολική σύμπτωση πάντοτε από τους ίδιους εργολάβους, με τους ίδιους κομματικούς φίλους. Όσο μάλιστα περνούσαν τα χρόνια και οι εργολάβοι μεγάλωναν οικονομικά, εντύπωση προκαλούσαν οι δωρεές τους και οι ισχυροί δεσμοί που άρχισαν να δημιουργούν με εκδότες εφημερίδων, οι φυλλάδες των οποίων φιλοξενούσαν πάντοτε έναν καλό λόγο για τους ίδιους και έναν κακό για τους ανταγωνιστές τους.

ΣΙΓΑ – ΣΙΓΑ, όσο περνούσαν τα χρόνια, εξαφανίστηκαν και οι κομματικοί χρωματισμοί. Η διαπλοκή, βλέπετε, δεν έχει χρώμα. Και οι εργολάβοι, από απλοί γνωστοί με τους πολιτικούς και τους εκδότες, μετασχηματίστηκαν σε φίλοι, κολλητοί, σωστά αδέρφια θα έλεγε κανείς, με την κοινωνία να τους συναντά ομοτράπεζους, καμιά φορά και κάτι παραπάνω.

ΒΕΒΑΙΑ, κάποιοι εξ’ αυτών -των εργολάβων-, για καλό ή για κακό η Ιστορία θα αποφανθεί, ως σωστοί επιχειρηματίες, είχαν πάντοτε την συνήθεια να κρατούν όλες τις αποδείξεις, για όλα τους τα έξοδα, είτε αυτές αφορούσαν σε αυτές καθεαυτές τις δουλειές τους, είτε ακόμα και στα γλέντια με τα αδέρφια τους, εκ των οποίων, όπως μαθαίνουμε, τα πιο πολυέξοδα, καθότι πεινασμένα, αφού είχαν και πολλά στόματα να θρέψουν, ήταν οι εκδότες.

ΔΥΣΤΥΧΩΣ, προς το παρόν δεν έχουμε στα χέρια μας ονόματα και στοιχεία για να αναφερθούμε, αφού η έρευνα μόλις ξεκίνησε. Παρακολουθώντας όμως στενά, πιο στενά δεν γίνεται, έναν άγριο πόλεμο που τις τελευταίες μέρες έχει ξεσπάσει (δεν θα σας αποκαλύψουμε σε ποιά περιοχή της χώρας ακόμα), εμπνεόμαστε για την συνέχεια…

…ΚΑΙ ΘΑ ΕΠΑΝΕΛΘΟΥΜΕ!

Μπορεί επίσης να σας αρέσει