Ερωτηματικά για τους ελέγχους στη Ζάκυνθο


Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 1 Σεπτεμβρίου 2020, 15:57

ΠΟΕΔΗΝ: Ερωτηματικά για τους ελέγχους στη Ζάκυνθο

Ερωτηματικά προκαλεί σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΠΟΕΔΗΝ Μιχάλη Γιαννάκο η διαχείριση των δειγματολητπτικών ελέγχων και των κρουσμάτων κορωνοϊού στη Ζάκυνθο.

Συγκεκριμένα ο κ. Γιαννάκος εκτός της έλλειψης ιατρο-νοσηλευτικού προσωπικού στο νοσοκομείο του νησιού, που επισημαίνει, υπογραμμίζει το γεγονός, ότι ο ΕΟΔΥ δεν στέλνει τα δείγματα για έλεγχο στο νοσοκομείο, όπου τα αποτελέσματα βγαίνουν σε μία ώρα, αλλά στην Αθήνα και στο Παστέρ όπου βγαίνουν μετά από δύο έως τέσσερις ημέρες. Αποτέλεσμα αυτής της τακτικής, όπως σημειώνει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, είναι οι επισκέπτες του νησιού, μη γνωρίζοντας αν είναι θετικοί ή όχι, να εξακολουθούν να κυκλοφορούν, με τον κίνδυνο να μεταδώσουν και σε άλλους τον ιό. Χαρακτηριστική όπως λέει ο κ. Γιαννάκος, είναι η περίπτωση μιας τουρίστριας η οποία «έκανε το τεστ πριν 15 ημέρες. Δύο ημέρες μετά ειδοποιήθηκε ότι ήταν θετική και ότι θα πρέπει να τεθεί σε καραντίνα. Την ώρα εκείνη έκανε κρουαζιέρα σε πλοίο με δεκάδες άλλα άτομα. Σχηματίστηκε δικογραφία αλλά η ίδια δεν έχει ευθύνη», επισημαίνει ο κ. Γιαννάκος.

Όσο για το πλαίσιο μέσα στο οποίο γίνονται οι δειγματοληπτικοί έλεγχοι στο νησί και λειτουργεί το νοσοκομείο  Ζακύνθου, ο κ. Γιαννάκος μετά την σημερινή του επίσκεψη επί τόπου στην περιοχή, προέβη στις ακόλουθες διαπιστώσεις:

«Σήμερα το πρωί επισκεφθήκαμε το Νοσοκομείο Ζακύνθου. Το νοσοκομείο διαθέτει 2 μοριακούς αναλυτές διάγνωσης κορωνοιού με τα αποτελέσματα να βγαίνουν σε λιγότερο από μια ώρα. Σε 40 ημέρες που λειτουργούν έχουν ελέγξει 600 δείγματα και έχουν βγει περί τα 30 θετικά κυρίως από τουρίστες ή επαγγελματίες σε τουριστκές επιχειρήσεις. Επίσης εντοπίστηκαν δύο γιατροί του νοσοκομείου που ήταν θετικοί αλλά ασυμπτωματικοί.

Συνεργεία του ΕΟΔΥ κάνουν δειγματοληπτικούς ενλέγχους στο νησί. Ωστόσο, στα πλοία δεν είδαμε να λαμβάνουν δείγματα, ούτε καν να γίνεται θερμομέτρηση. Στο αεροδρόμιο ελάχιστα. Το παράξενο όμως της υπόθεσης είναι ότι τα δείγματα ο ΟΕΔΥ δεν τα στέλνει για έλεγχο στο νοσοκομείο για να βγούν τα αποτελέσματα σε μια ώρα προκειμένου να απομονωθούν τα θετικά περιστατικα. Τα στέλνει στην Αθήνα στο Παστέρ και κάνουν 2 με 4 ημέρες να βγουν. Οι επισκέπτες θετικοί αλωνίζουν το νησί και μετά από ημέρες απομονώνονται αφού πρώτα διασπείρουν τον ιό».

«Σούπερ μάρκετ με κρούσματα συνέχιζε να λειτουργεί»

Και συνεχίζει ο κ. Γιαννάκος: «Απορούμε γιατί δεν ενισχύουν με προσωπικό το νοσοκομείο ώστε τα δείγματα που λαμβάνει ο ΕΟΔΥ να εξετάζονται στο νοσοκομείο για να γίνονται γνωστά τα αποτελέσματα σε μια ώρα.Στο νοσοκομείο έχουν διαγνωσθεί 30 θετικά περιστατικά κορονωιού. Επίσης πολλά έχουν διαγνωσθεί από τον ΕΟΔΥ. Στις ημερήσιες ανακοινώσεις αυτό δεν φαίνεται από τον ΕΟΔΥ. Προξενεί εντύπωση στους κατοίκους πως ένα σούπερ μάρκετ γνωστής αλυσίδας δεν έκλεισε σχεδόν καθόλου με δυο διαδοχικά κρούσματα εργαζόμενων. Στο νοσοκομείο υπάρχουν ελλείψεις σε γιατρούς και συγκεκριμένα: Τρεις αναισθησιολόγοι  και καλύπτουν και τη ΜΕΘ όπου είναι μόνο δύο εντατικολόγοι και ελάχιστο νοσηλευτικό προσωπικό.

Υπηρετούν επίσης 4 παθολόγοι αλλά οι δύο φεύγουν, τρεις χειρουργοί χωρίς να έχουν το δικαίωμα άδειας και τρεις οι καρδιολόγοι από τους οποίους ο ένας φεύγει. Υπηρετούν επίσης 2 γιατροί νεφρολόγοι στο τεχνικό νεφρό αλλά ο ένας φεύγει και δύο ακτινολόγοι. Επίσης το προσωπικο που προσλήφθηκε για τις ανάγκες κορονωιού δεν έχει πληρωθεί Κυριακές, αργίες και νυκτερινά απο τον.Μάρτη που προσλήφθηκε. Μεγάλη, τέλος είναι και η έλλειψη νοσηλευτικού και λοιπού προσωπικού».


Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 1 Σεπτεμβρίου 2020, 15:57

Πηγή: Zougla.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει