Ερώτηση ΚΚΕ για τα οξυμένα προβλήματα στα Κ.Υ. και στα Π.Ι. της Μαγνησίας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ την ανακοίνωση, όπως έφτασε στο e-Volos.gr:

Το θέμα της υγείας, ιδιαίτερα στις νησιωτικές και ορεινές περιοχές της Μαγνησίας, αποτελεί ακόμη ένα δείγμα της αντιλαϊκής πολιτικής και αυτής της κυβέρνησης. Σε περιοδεία του Βουλευτή Μαγνησίας του ΚΚΕ, με κλιμάκιο στελεχών, στα Κ.Υ. και στα Π.Ι. της Μαγνησίας, διαπιστώθηκε ότι, η εικόνα των ασυντήρητων κτιριακών εγκαταστάσεων και οι τρομακτικές ελλείψεις σε ιατρικό, νοσηλευτικό και βοηθητικό προσωπικό, δίκαια προκαλούν την απόγνωση, την αγανάκτηση και την οργή των εργαζομένων σ’ αυτά, καθώς και αυτών που αναζητούν, μάταια, στοιχειώδεις συνθήκες ιατρικής φροντίδας. Πιο συγκεκριμένα:

Σε κανένα από τα Κ.Υ. στο νομό δεν υπάρχει παιδίατρος, παρ’ όλου που προβλέπονται οργανικές θέσεις σε όλα.

Τα τέσσερα Π.Ι. στο Ανατολικό ορεινό Πήλιο δεν υπάρχει κανείς γιατρός (ούτε αγροτικός).

Επισκέπτες γιατροί ειδικοτήτων – καρδιολόγος, ΩΡΛ, χειρούργος, ορθοπεδικός –δεν υπήρξε κανείς, εδώ και πέντε χρόνια.

Οδοντίατρος δεν υπάρχει πουθενά, παρότι προβλέπεται από τον οργανισμό σε όλα τα Κ.Υ. και στο Π.Ι. Αλοννήσου.

Γιατροί Γενικής Ιατρικής λείπουν: 2 από το Κ.Υ. Ζαγοράς, 3 από το Κ.Υ. Σκοπέλου και από το Π.Ι. Αλοννήσου, που αυτήν την περίοδο δεν υπάρχει κανείς γιατρός. Υπάρχουν ελλείψεις και σε αγροτικούς γιατρούς, εκτός από τα Π.Ι. και σε Κ.Υ.

Μεγάλο πρόβλημα υπάρχει από την έλλειψη μικροβιολογικού εργαστηρίου, με το αντίστοιχο προσωπικό, σ’ όλα τα Κ.Υ. Οι ασθενείς αναγκάζονται να απευθύνονται σε εργαστήρια στο Βόλο (με ό, τι αυτό συνεπάγεται σε δαπάνες και σε χαμένες ώρες δουλειάς) για την παραμικρή εξέταση.

Μεγάλες είναι και οι ελλείψεις σε νοσηλευτικό προσωπικό. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η Σκόπελος που μένουν ακάλυπτες 3 οργανικές θέσεις.

Λιγοστά ακόμη είναι τα ασθενοφόρα και οι οδηγοί. Επίσης χρειάζεται το απαραίτητο τεχνικό, διοικητικό και βοηθητικό προσωπικό, για τη λειτουργία των δομών υγείας και τη συντήρηση του ιατρικού εξοπλισμού και των ηλεκτρονικών υποδομών. Οι ελλείψεις σε διάφορα υλικά ιατροφαρμακευτικών υλικών, υλικών γραφείου και καθαριότητας συμπληρώνουν το σκηνικό εγκατάλειψης.

Η συντήρηση των κτιριακών εγκαταστάσεων είναι υπερεπείγον ζήτημα σ’ όλα τα Κ.Υ. Στο Κ.Υ της Ζαγοράς όταν βρέχει η στέγη τρέχει νερά, με τον κίνδυνο, εκτός των άλλων (ζημιές στον ιατρικό εξοπλισμό), και της ηλεκτροπληξίας.

Επιπλέον οι εργαζόμενοι γιατροί και λοιπό προσωπικό παραμένουν απλήρωτοι για εφημερίες και υπερωρίες.

Με βάση τα παραπάνω αναδεικνύεται η ανάγκη να ληφθούν άμεσα μέτρα για την επίλυση των οξυμένων προβλημάτων που υπάρχουν ώστε οι κάτοικοι των περιφερειακών τοπικών κοινοτήτων της Μαγνησίας, των Βορείων Σποράδων και αυτοί των ορεινών περιοχών, να ικανοποιήσουν τις ανάγκες πρωτοβάθμιας υγειονομικής περίθαλψης, να νιώθουν ασφαλείς, να μην ταλαιπωρούνται και να μην αναγκάζονται να βάζουν βαθιά το χέρι στην τσέπη για υπηρεσίες υγείας που θα πρέπει να παρέχονται σε όλους, καθολικά, δωρεάν μέσα από ένα κρατικό σύστημα πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός Υγείας τι μέτρα θα πάρει άμεσα η κυβέρνηση για την επίλυση των παραπάνω προβλημάτων, για την πρόσληψη του αναγκαίου μόνιμου ιατρικού, νοσηλευτικού και παραϊατρικού, βοηθητικού προσωπικού, τη συντήρηση των κτιρίων, τη λειτουργία των μικροβιολογικών εργαστηρίων, την κάλυψη με τα αναγκαία ιατροφαρμακευτικά υλικά.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει