Ερώτηση Μεϊκόπουλου στη Βουλή για τα προβλήματα της Βιολογικής Γεωργίας και Κτηνοτροφίας

Παρά τις δεσμεύσεις του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για στήριξη των παραγωγών που στρέφονται στη βιολογική γεωργία με 191 εκατ. € καθώς και τη γενικότερη στροφή της χώρας στην «ποιοτική γεωργία» έχει παρατηρηθεί απόρριψη στις αιτήσεις των παραγωγών για ένταξη στο πρόγραμμα έως και 90% (!!).

Η ένταξη των παραγωγών στο μέτρο 214 Βιολογική Γεωργία αποδεικνύεται επικοινωνιακό πυροτέχνημα αφού προβληματικές και ελλείψεις του προγράμματος έχουν καταδειχθεί εδώ και καιρό από αρμόδιους φορείς και την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ.

Ομάδα βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ μεταξύ των οποίων και ο βουλευτής Μαγνησίας, Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος, κατέθεσε ερώτηση προς τον αρμόδιο Υπουργό τόσο ως προς τα προβλήματα του συγκεκριμένου προγράμματος όσο και για παλιότερα προγράμματα που αφορούν τους κτηνοτρόφους.

Το γραφείο τύπου

Ακολουθεί ολόκληρο το κείμενο της ερώτησης:

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον κ. Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

Θέμα: Σοβαρά προβλήματα στη βιολογική γεωργία και κτηνοτροφία

Τις ημέρες αυτές ανακοινώνονται από τις κατά τόπους Διευθύνσεις Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής οι καταστάσεις με τα αποτελέσματα της αξιολόγησης των αιτήσεων των παραγωγών για ένταξη στο μέτρο 214 Βιολογική Γεωργία.

Τα αποτελέσματα σε όλη τη χώρα, παρά τις δηλώσεις του Υπουργού ότι «είναι δικιά μας προτεραιότητα να κάνουμε μία μεγάλη στροφή στη λεγόμενη “ποιοτική γεωργία”» και ότι «βρήκαμε 191 εκατ. € για να υποστηρίξουμε όλους αυτούς τους γεωργούς να στραφούν στη βιολογική γεωργία», είναι απογοητευτικά. Σε ορισμένες περιοχές το ποσοστό απόρριψης των αιτήσεων φτάνει το 90 %!

Τα προβλήματα του προγράμματος τα γνώριζε το Υπουργείο πολλούς μήνες πριν, αφού τόσο οι φωνές φορέων και υπηρεσιών της περιφέρειας όσο και οι κοινοβουλευτικές παρεμβάσεις –να θυμίσουμε τη σχετική ερώτηση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ έκρουαν τον κώδωνα του κινδύνου για την αποτυχία του προγράμματος.

Σοβαρά προβλήματα εντοπίζονται ακόμα και για προγράμματα παλαιότερων ετών. Υπάρχουν παραγωγοί που δεν έχουν πληρωθεί τις επιδοτήσεις που δικαιούνται από το 2009 κυρίως εξαιτίας ατελειών και προβλημάτων που παρουσίασε το ΟΣΔΕ, μετά την ψηφιοποίηση του 2009, και τα οποία έως σήμερα δεν έχουν επιλυθεί. Τα προβλήματα που συνεπάγεται αυτή η δυσλειτουργία του ΟΣΔΕ έχουν ως αποτέλεσμα να υπάρχουν σε εκκρεμότητα οφειλές παλαιότερων ετών προς παραγωγούς και, τέλος, να μην μπορούν να τρέξουν ομαλά τα προγράμματα. Βέβαια, σχετικά με το ΟΣΔΕ, με αφορμή και τα πολλαπλά προβλήματα που παρατηρούνται, οφείλουμε να επαναλάβουμε την πλήρη αντίθεσή μας στον τρόπο με τον οποίο υλοποιείται, μέσω ανάθεσης σε ιδιώτες, με σοβαρό κόστος για το δημόσιο και απαξιώνοντας το Τμήμα Πληροφορικής του ΟΠΕΚΕΠΕ.

Επίσης, σοβαρά προβλήματα υπάρχουν στην ένταξη κτηνοτρόφων στο πρόγραμμα Βιολογικής Κτηνοτροφίας που σχετίζονται με τα προβλήματα στη διαδικασία αδειοδότησης των σταβλικών εγκαταστάσεων, ζήτημα για το οποίο το Υπουργείο έχει δεχτεί πολλές διαμαρτυρίες και προτάσεις.

Επειδή η παραγωγή βιολογικών προϊόντων θα μπορούσε να είναι σπουδαίος αναπτυξιακός μοχλός με τεράστια οφέλη τόσο για τους παραγωγούς όσο και για την εθνική οικονομία,

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

  1. Γιατί υπάρχουν τόσο μεγάλα ποσοστά απόρριψης στο μέτρο 214. για τη Βιολογική Γεωργία;

  2. Τι προτίθεται να κάνει προκειμένου να αποκατασταθεί η ομαλότητα και να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που έχουν ξεσηκώσει τους βιοκαλλιεργητές σε όλη τη χώρα;

  3. Τι πρόκειται να κάνει για την οριστική επίλυση των προβλημάτων του ΟΣΔΕ και την ομαλοποίηση των τεράστιων προβλημάτων που αυτό δημιουργεί ώστε να μπορέσουν άμεσα να πληρωθούν βιοκαλλιεργητές που από το 2009 αντιμετωπίζουν προβλήματα και να τρέξει όσο το δυνατό γρηγορότερα η εξατομίκευση για το 2010;

  4. Τι προτίθεται να κάνει σχετικά με την απλοποίηση της αδειοδότησης των σταβλικών εγκαταστάσεων;

Οι ερωτώντες βουλευτές

Κοδέλας Δημήτριος

Αποστόλου Ευάγγελος

Αγαθοπούλου Ειρήνη

Αμμανατίδου Ευαγγελία

Βαρεμένος Γεώργιος

Γάκης Δημήτριος

Γελαλής Δημήτριος

Γεροβασίλη Όλγα

Γεωργοπούλου-Σαλτάρη Έφη

Διακάκη Μαίρη

Δριτσέλη Παναγιώτα

Θεοπεφτάτου Αφροδίτη

Κανελλοπούλου Μαρία

Καραγιαννίδης Χρήστος

Κατριβάνου Βασιλική

Κριτσωτάκης Μιχαήλ

Μπάρκας Κωνσταντίνος

Μιχαλάκης Νικόλαος

Ξανθός Ανδρέας

Πετράκος Αθανάσιος

Σταμπουλή Αφροδίτη

Τριανταφύλλου Μαρία

Χατζηλάμπρου Βασίλειος

Μπορεί επίσης να σας αρέσει