Ερώτηση του Θ. Νάκου για την αποδόμηση του θεσμού του ΣEΠ

Ο βουλευτής Μαγνησίας της Ν.Δ. Θανάσης Νάκος κατέθεσε Ερώτηση, στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου, προς την Υπουργό Παιδείας, Δία Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων Άννα Διαμαντοπούλου, ζητώντας να σταματήσει το σχέδιο υποβάθμισης του θεσμού του Σχολικού Επαγγελματικού Προσανατολισμού.

Συγκεκριμένα σύμφωνα με την ερώτηση του κ. Νάκου, καθημερινά στο ευαίσθητο ζήτημα της παιδείας, παρακολουθούμε να αποδομούνται σύγχρονοι και χρήσιμοι θεσμοί, όπως αυτός του Σχολικού Επαγγελματικού Προσανατολισμού. Έτσι, πρόσφατα αποφασίστηκε η αναστολή της λειτουργίας των Γραφείων Σύνδεσης με την Αγορά Εργασίας και Επαγγελματικού Προσανατολισμού (ΓΡΑΣΥ) σε ΕΠΑΛ της χώρας και αφαιρέθηκε με έναρξη τη φετινή σχολική χρονιά, η εφαρμογή του ΣΕΠ, από το ωρολόγιο πρόγραμμα διδασκαλίας της πρώτης Λυκείου. Επιπλέον, δόθηκε εντολή να επιστρέψουν όλοι οι Σύμβουλοι ΣΕΠ, που υπηρετούσαν κατά την 1η Σεπτεμβρίου στα Γραφεία Σχολικού Επαγγελματικού Προσανατολισμού, των σχολικών μονάδων της χώρας, στις οργανικές τους θέσεις. Τέλος, απογυμνώθηκαν από στελέχη (Συμβούλους ΣΕΠ και Ειδικούς Πληροφόρησης και Τεκμηρίωσης Υλικού ΣΕΠ) τα Κέντρα Συμβουλευτικής και Επαγγελματικού Προσανατολισμού (ΚΕΣΥΠ), που υπάρχουν στις έδρες των νομών και των μεγάλων πόλεων της χώρας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα της ερήμωσης και της απαξίωσης του θεσμού είναι, ότι στο Νομό Μαγνησίας δεν λειτουργεί πλέον κανένα από τα 14 Γραφεία ΣΕΠ στα σχολεία, και από τους 20 εξειδικευμένους Σχολικούς Συμβούλους απασχολείται μόνο μία Σύμβουλος για ολόκληρο το νομό.

Καταλήγοντας, ο βουλευτής τονίζει, πως με όλες τις παραπάνω αποφάσεις, υποτιμάται η πρόσφορα και η αξία των προγραμμάτων του σχολικού επαγγελματικού προσανατολισμού, καθώς και η επιμόρφωση και κατάρτιση των έμπειρων στελεχών που προσέφεραν τις υπηρεσίες τους στο θεσμό. Ενός θεσμού, που βοηθούσε όλους τους μαθητές και ιδιαίτερα όσους προέρχονται από χαμηλές κοινωνικές τάξεις, που έχουν ανάγκη από εξειδικευμένες συμβουλές, ώστε να διαλέξουν τον αποδοτικότερό γι΄αυτους δρόμο επαγγελματικής σταδιοδρομίας. Σήμερα, που η ανεργία καλπάζει και χιλιάδες νέοι άνθρωποι αναζητούν εργασία, είναι περισσότερο από ποτέ αναγκαίο να ενισχυθεί ο θεσμός του Σχολικού Επαγγελματικού Προσανατολισμού για να μπορούν οι νέοι να επιλέξουν τις κατάλληλες σπουδές και να βγουν στην αγορά εργασίας με τα καλύτερα δυνατά εφόδια.

Ο κ. Νάκος, θέτοντας όλα τα παραπάνω υπόψη της αρμόδιας Υπουργού, ζητά να μάθει εάν θα συνεχισθεί ο θεσμός του Σχολικού Επαγγελματικού προσανατολισμού, καθώς και πιο συγκεκριμένα εάν υπάρχει πραγματική πρόθεση από το Υπουργείο να επαναπροκηρύξει τις κενές θέσεις των συμβούλων στα Γραφεία ΣΕΠ και στο Κέντρο Συντονισμού του νομού μας.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει