Ερώτηση Χρυσοβελώνη σχετικά με τη συγχώνευση μονάδων Ι.Κ.Α. Μαγνησίας

Η Βουλευτής Μαγνησίας των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Μαρίνα Χρυσοβελώνη, κατέθεσε ερώτηση προς τον Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης & Πρόνοιας, κ. Βρούτση, και τον Υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης & Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, κ. Μανιτάκη, σχετικά με τη συγχώνευση μονάδων Ι.Κ.Α. Μαγνησίας-Β. Σποράδων.

Συγκεκριμένα η Βουλευτής ανέφερε στην ερώτηση:

«Σύμφωνα με πρόσφατα δημοσιεύματα του τοπικού Τύπου προχωράτε στην κατάργηση/συγχώνευση υπηρεσιών του ΙΚΑ στη Μαγνησία και στις Βόρειες Σποράδες. Συγκεκριμένα υποβαθμίζετε το τοπικό υποκατάστημα Αλμυρού και τα παραρτήματα Σκιάθου, Σκοπέλου σε «γραφεία κοινωνικών ασφαλίσεων» μεταφέροντας αρμοδιότητες τους στο Βόλο. Έτσι δημιουργούνται προβλήματα πρόσβασης σε ασφαλισμένους, συνταξιούχους αλλά και σε εργοδότες, ιδιαίτερα των Σποράδων, οι οποίοι από εδώ και στο εξής θα πρέπει να απευθύνονται στο περιφερειακό υποκατάστημα του ΙΚΑ, δηλαδή στο Βόλο, προκειμένου να εξυπηρετηθούν για πλήθος υποθέσεων τους.

Επίσης προωθείται η κατάργηση του τοπικού υποκαταστήματος Ν. Ιωνίας, η οποία αν συμβεί θα προκαλέσει σωρεία αντιδράσεων αλλά και προβλημάτων στη τοπική κοινωνία. Εδώ πρέπει να τονισθεί ότι οι παραπάνω αλλαγές αφορούν δομικές τροποποιήσεις του Οργανισμού του ΙΚΑ που μπορούν να γίνουν μόνο μετά από πλήρη αξιολόγηση των οργανικών του μονάδων. Για αυτό το θέμα όμως ο συναρμόδιος υπουργός κ. Μανιτάκης δήλωσε στη Βουλή στις 22-11-12 πως οι αξιολογήσεις δεν έχουν ακόμα ολοκληρωθεί, καθώς εκκρεμούν προς έγκριση ενώπιον του «Κυβερνητικού Συμβουλίου Μεταρρύθμισης της Δημόσιας Διοίκησης». Συνεπώς ερωτάσθε:

  1. Ποιες από τις παραπάνω αλλαγές έχουν γίνει στον Οργανισμό του ΙΚΑ; Που και πότε δημοσιεύθηκαν επίσημα; Βασίστηκαν σε οριστική αξιολόγηση οργανικών μονάδων εγκεκριμένη από το ανώτατο κυβερνητικό συμβούλιο;

  2. Πως σκοπεύετε να αντιμετωπίσετε τα προβλήματα προσβασιμότητας που δημιουργούνται στους πολίτες με την κατάργηση των εν λόγω ασφαλιστικών υπηρεσιών;»
Μπορεί επίσης να σας αρέσει