Ερώτηση 3ων Βουλευτών του Κ.Κ.Ε. στην Βουλή για το Νοσοκομείο του Βόλου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ την ανακοίνωση, όπως έφτασε στο e-Volos.gr:

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον Υπουργό Υγείας

Θέμα: Για τη δραματική κατάσταση λόγω σοβαρών ελλείψεων στο Νοσοκομείο Βόλου

Τραγική και επικίνδυνη για τους ασθενείς έχει καταστεί η λειτουργία του Νοσοκομείου Βόλου, λόγω των τεράστιων ελλείψεων ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού με αποτέλεσμα τμήματα και κλινικές να υπολειτουργούν και να υποβαθμίζονται, ενώ οι εργαζόμενοι και οι ασθενείς να βιώνουν καθημερινά μια δραματική κατάσταση και το νοσοκομείο να βρίσκεται υπό κατάρρευση, συγκεκριμένα:

Στην οφθαλμολογική κλινική ενώ προβλέπονται 4 μόνιμοι οφθαλμίατροι αυτή τη στιγμή υπηρετούν ο διευθυντής και ένας επικουρικός του οποίου η σύμβαση τελειώνει, ενώ απειλείται με κλείσιμο η κλινική μετά από ενδεχόμενη παραίτηση του Διευθυντή.

Στην Ω.Ρ.Λ. κλινική προβλέπονται 5 μόνιμοι ιατροί και αυτή τη στιγμή υπάρχει μόνο ένας μόνιμος, ο οποίος είναι με απόσπαση από τη Λάρισα και σύντομα θα αποχωρήσει.

Στο ογκολογικό ενώ προβλέπονται 2 ογκολόγοι υπάρχει ένας που καλείται να αντιμετωπίζει πάνω από 700 ασθενείς.

Νευρολόγοι προβλέπονται 2 και υπάρχει μόνος ένας.

Το παιδιατρικό κινδυνεύει άμεσα. Για τις εφημερίες του νοσοκομείου μεταφέρονται 3 παιδίατροι από το Κ. Υγείας του νομού, υποβαθμίζοντας τις υπηρεσίες στην ύπαιθρο.

Στο γαστρεντερολογικό τμήμα που καλείται να αντιμετωπίσει τεράστιο όγκο περιστατικών, ενώ προβλέπονταν 3 γιατροί υπήρχε μόνο ένας, ο οποίος παραιτήθηκε με αποτέλεσμα αυτή τη στιγμή τα περιστατικά να διακομίζονται εκτός νομού.

Το πνευμονολογικό έχει κλείσει ενώ προβλέπονται 2 γιατροί.

Στην ορθοπεδική κλινική οι 2 νεότεροι επιμελητές αποσπάσθηκαν με αποτέλεσμα την υπολειτουργία της αλλά και τον εξαναγκασμό των ασθενών να διακομίζονται σε άλλα νοσοκομεία με ότι κινδύνους αυτό συνεπάγεται για την υγεία τους.

Ο αξονικός τομογράφος είναι ίσως ο παλαιότερος στην Ελλάδα με το όριο της ζωής του να έχει ξεπεραστεί πάνω από τρεις φορές. Το αποτέλεσμα είναι να υπάρχουν δυσκολίες στη διάγνωση αλλά και εξαναγκασμός των ασθενών είτε να πάνε σε άλλα νοσοκομεία, είτε να πληρώσουν ιδιωτικά κέντρα, όπως συμβαίνει και με τον μαγνητικό τομογράφο.

Τραγική παραμένει η κατάσταση και στα κέντρα υγείας του νομού λόγω των τεράστιων ελλείψεων σε προσωπικό, με κορυφαίο το γεγονός της έλλειψης οδηγών ώστε να διακομίζονται οι ασθενείς.

Τεράστιες παραμένουν και οξύνονται οι ελλείψεις σε φαρμακευτικό υλικό αλλά και σε αναλώσιμα. Λόγω έλλειψης ενδοφακών για παράδειγμα αυτή τη στιγμή πάνω από 500 ασθενείς βρίσκονται σε αναμονή.

Να σημειώσουμε πως με βάση το οργανόγραμμα του νοσοκομείου και όχι τις πραγματικές ανάγκες, ενώ θα έπρεπε να εργάζονται 155 γιατροί διαφόρων ειδικοτήτων σήμερα υπηρετούν 85. Παράλληλα λείπουν πάνω από 200 νοσηλευτές, ενώ οι 10 θέσεις επικουρικών που έχουν εγκριθεί από τους 21 που ζητήθηκαν αποτελούν ημίμετρο.

Σε ότι αφορά τις εφημερίες παραμένουν απλήρωτες παρανόμως για ένα αριθμό γιατρών, που με προφορική εντολή της πρώην διοίκησης δεν πληρώθηκαν διότι αρνήθηκαν να εφημερεύσουν πέρα των νόμιμων εφημεριών, ενώ ακόμη εκκρεμεί η αποπληρωμή των υπερβάσεων στα εφημερίες (πέρα των 7) από τον Σεπτέμβρη του 2012 για τους ειδικευόμενους.

Εργαζόμενοι και ασθενείς βιώνουν καθημερινά μια άνευ προηγουμένου τραγική κατάσταση που βάζει σε κίνδυνο την υγεία και της ζωές τους. Βέβαια όλα αυτά ως αποτέλεσμα της πολιτικής υποβάθμισης της δημόσιας υγείας και εμπορευματοποίησης της που εφάρμοσαν οι προηγούμενες αλλά και η σημερινή κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ, προκειμένου να στηριχθεί η κερδοφορία του μονοπωλίου σε περίοδο κρίσης, φορτώνοντας με δυσβάσταχτο κόστος τη λαϊκή οικογένεια και τα ασφαλιστικά ταμεία.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός, τι μέτρα θα πάρει ώστε άμεσα να λυθούν τα οξυμμένα προβλήματα του Νοσοκομείου Βόλου τόσο σε επίπεδο προσωπικού, όσο και σε επίπεδο ιατρομηχανολογικού εξοπλισμού και αναλώσιμων.

Οι Βουλευτές

Γιώργος Λαμπρούλης
Ελένη Γερασιμίδου
Θεοδόσης Κωνσταντινίδης

Μπορεί επίσης να σας αρέσει